IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Мегасделката между Nvidia и ARM пропадна

Мегасделката, която трябваше да преобърне световния пазар за чипове, между Nvidia и ARM е прекратена. Решението е взето днес на 8 февруари между двете страни по трансакцията. То беше съобщено официално от SoftBank, които притежават ARM. Причините за прекратяването не бяха обявени публично. Почти сигурно те са свързани с повишения регулаторен натиск във всички региони, където британския разработчик и американската компания оперират и имат бизнеси. Самото споразумение беше поставено на карта, като започнаха серия антимонополни разследвания в края на 2021 г.

Прекратяването на сделката ще запази настоящото статукво в технологичната индустрия, от гледна точка на разпределението на мобилни чипове. Поне засега. SoftBank е решила напълно да се раздели с ARM и ще осъществи това намерение чрез изкарването на компанията на борсата. Това беше резервният вариант на японския гигант, който след няколко неуспешни инвестиции има нужда от голямо количество свеж капитал.

Загубата за Nvidia

nvidia-grid-data-center

Nvidia ще понесе няколко загуби от пропадането на сделката. Най-прякото е банковия депозит от 1.25 млрд. долара, който е превела на SoftBank. Той ще остане за японската компания и ще бъде вписан като печалба при следващия финансов отчет.

По-големият проблем за Nvidia е, че придобиването на ARM щеше да повиши рязко развойния капацитет на компанията в областта на микропроцесорите. Особено тези, които са насочени към ниска консумация на енергия и са подходящи за мобилни устройства. Архитектурата на ARM предлага и доста големи възможности в развитието на специализирани ядра за операции свързани с изкуствен интелект (AI) – познати и като невронни. Това е ключова сфера, която Nvidia си е поставила за цел да набляга в бъдеще.

Последната загуба за американската компания е чисто финансовата печалба, която може да извлече от лицензираните продукти на ARM. Архитектурата ѝ е в основата на почти всеки един мобилен чипсет – от този на Qualcomm, през Mediatek, до Huawei и Apple. Така, силните позиции на Nvidia в рамките на графичните процесори щеше да се пренесе и при мобилните такива.

Резервният план на SoftBank

arm-chipset

SoftBank също не е доволна от прекратяването на сделката. На хартия, това беше най-бързият начин да капитализира един от ценните си активи в портфолиото. Nvidia щеше да плати 40 млрд. долара за ARM, което е доста добра цена, за развойната компания. За SoftBank това означава 25% възвращаемост на първоначалната инвестиция от 32 млрд. долара. Без тази трансакция, японският конгломерат ще търси нови източници на свежи средства.

SoftBank направи няколко фатални инвестиции, които я пресушиха откъм наличен капитал. Най-звучните примери са с провалилите се технологични (или квази такива) гиганти Wirecard и WeWork. Общо, японците вкараха само в тези две компании над 10 млрд. долара. Скандалните разкрития около двете, както и пандемията, която потопи бизнес модела на втората, реално водят до отписване на тези средства.

Крайният резултат е, че SoftBank се нуждае спешно от нов капитал. Директната продажба на ARM трябваше да вкара такъв сравнително бързо. Мащабите на сделката обаче я проточиха и тя не получи веднага одобрение на регулаторите. Напротив, в края на 2021 г., антимонополните органи в САЩ, Европа и Китай започнаха разследвания. Което обричат трансакцията на допълнително забавяне, поставяне на условия или дори на нейното блокиране.

SoftBank явно е решил да не влиза в този усложнен сценарий и е прекратил сделката. Официално нямаме информация, коя страна е инициирала спирането на трансакцията, но фактът, че японският конгломерат я съобщава подсказва, че може би са те. Загубата на още време е в тяхна вреда, докато бързото прекратяване не е. Дори, те задържат банковия депозит от 1.25 млрд. долара. Промени има и в ARM, като главният изпълнителен директор Саймън Сайгърс е заменен от Рене Хаас.

Отделно, SoftBank обявява, че активира резервния си план – пускането на ARM на фондовите пазари. Това ще отнеме около половин година за подготовка. Което означава, че може би първичното-публично предлагане (IPO) ще го очакваме най-рано през втората половина на 2022 г. Любопитно е, че първичните оценки на експертите бяха, че ако SoftBank беше взела това решение още в началото, ARM най-вероятно вече щеше да се търгува на борсата.

Търсене на неутрален собственик

arm-nvidia-deal

Причината да е толкова трудна продажбата на британския разработчик е, че той е прекалено важен за пазара на микропроцесори. Последният пък е ключов за дигиталната трансформация, като недостига на чипове попари редица сектори от автомобилния до този на видеоигри. SoftBank беше идеалният собственик на ARM – инвестиционен конгломерат, който няма собствено производство на процесори и не е намесен по друг начин на този пазар.

Всички опции за продаването на британската компания опираха по един или друг начин до попадането му в конкурент при разработката на мобилни чипове и/или устройства. Разговорите между SoftBank и Apple потенциално са пропаднали, заради опасенията на „ябълковия“ гигант от регулаторно блокиране. Samsung, Intel, Qualcomm или AMD са изправени пред същите предизвикателства. Дори ако един от изброените компании реши да задвижи подобна сделка, почти сигурно най-малко един или всички други ще я обжалват пред антимонополните органи.

Затова не е изненада, че след като споразумението с Nvidia пропадна, SoftBank се ориентират директно към предлагането на ARM на борсата. Японският конгломерат изгуби повече от година в задвижването на тази сделка, като вече можеше да е предложил собствеността си в британския разработчик на финансовите пазари. Ще видим, дали при IPO-то няма да има силно наддаване от вече изброените компании в стремеж да вземат по-голям дял от ARM.

Свързани статии

Back to top button