PLAYНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

LEGO и Sony се съюзяват с Epic Games за метавселените

Създаването на паралелен дигитален свят, който да бъде достъпен с виртуална и добавена реалност (VR и AR) е повече от трудоемка задача. За момента единствено Meta на Марк Зукърбърг (доскоро холдингът Facebook) е заявила самостоятелни амбиции да я осъществи. Microsoft и други големи компании също са дали подобни заявки, но тепърва ще виждаме резултатите.

Други, като Sony и LEGO ще разчитат на партньорства това да се случи за тях. Двете компании инвестират по 1 млрд. долара всяка в един от водещите софтуерни разработчици Epic Games. От официалните изказвания става ясно, че Sony и LEGO правят това с цел да си осигурят участие в изграждането на бъдещите метавселени. Макар и да не го казват директно – най-вероятно по този начин се надяват да си гарантират ресурс и ноу-хау за създаването на техни подобни концепции в бъдеще.

Инвестициите показват няколко неща. Първо, че технологични гейм компании ще играят все по-ключова роля в това. Второ, че много малко корпорации ще могат да осъществят метавселените самостоятелно и подобни партньорства са неизбежни. Трето, че всички развлекателни гиганти рано или късно ще навлязат на тази сцена. Четвърто, което не всеки си дава сметка е, че тези сделки няма да променят много ситуацията със собствеността на Epic Games.

„Епична“ инвестиция

lego-epic-games

LEGO и Sony обявиха, че всяка една от компаниите ще вложи по 1 млрд. долара в разработчика. Зад популярната марка конструктори всъщност седи датското дружество KIRKBI. Поради тази причина, новината за инвестицията от тяхна страна може да бъде видяна и под това име. Друг важен елемент, който не всяка медия отрази е, че привлеченият капитал е общо на стойност от 2 млрд. долара, а не е по 2 млрд. долара от всяка.

Като изчистихме тези потенциални обърквания да се фокусираме върху същественото. На думи става дума за много пари, особено съпоставими за обикновен средностатистически гражданин. Но за Epic те са сравнително малък дял, като след инвестицията, компанията вече се оценява на 31.5 млрд. долара. Тоест, Sony и LEGO са получили срещу нея по 3% от акциите на гейм разработчика.

Без промяна в собствеността

epic-games-banner

За японския гигант това е поредна такава сделка с Epic Games. Преди точно година, Sony инвестира отново около 200 млн. долара при предходния рунд от 1 млрд. долара. През 2020 г. компанията също вложи 250 млн. долара. С последната общо Sony е осигурила 1.45 млрд. долара капитал на Epic. Като дялове това означава грубо около 5.3%. За LEGO нямаме информация да е участвал в предишни инвестиционни рундове и затова оценката е, че остава с дял от 3%.

Двете компании сумарно разполагат с около 8.3%, което е значително за малки инвеститори, но не и за нещо повече. Все още основният собственик е основателят Тим Суини с под 50%. Следващия по големина акционер е китайският технологичен гигант Tencent с 40%. Компанията получи този дял през 2012 г. срещу скромните 330 млн. долара, които в момента ще се оценяват на 12.4 млрд. долара.

Sony – VR и метавселени

Unreal-Engine-5-Matrix-Awakens-3

Sony е една от малкото големи компании за потребителска електроника, която се опитва да реализира виртуалната реалност (VR) в по-големи мащаби. Нейните усилия датират още от 1997 г. с иновативния си за времето продукт Glasstron. Но истинският пробив правят през 2016 г., когато се появява първия VR шлем за PlayStation. Sony също така са лидер в гейм индустрията, която ще бъде в центъра на новите метавселени.

Важността на Epic за японския гигант се развива именно по тези две припокриващи се в един момент направления. Компанията разработва един от най-популярните гейм енджини, като последната му версия Unreal Engine 5 обещава наистина революционни технологии, като единно динамично осветление на целия свят, nanite система, която заменя досегашната полигонна и още много други. Тя предоставя бързи и лесни инструменти за изграждане на големи отворени светове – нещо, което може да бъде изключително полезно при изграждането на метавселени или на VR дигитални пространства. Демонстрацията, която Epic направи с Unreal Engine 5 преди няколко месеца и обещанието, че могат да създадат виртуална „Матрица“ изглежда на ниво техническо демо доста впечатляващо.

Специфичното при VR и метавселените са, че двете ще се ползват паралелно и реално ще се развиват заедно. Затова, Sony имат такъв интерес към двете технологии. Както и защо вече трета поредна година, японският гигант вкарва все повече пари в Epic Games.

LEGO отдавна не прави само конструктори

star-wars-lego-saga

Ситуацията е сходна и с LEGO. Популярната марка за деца и възрастни отдавна не се ограничава само до конструктори. От близо десетилетие тя има силна дигитална стратегия, която включва участието на компанията в различни развлекателни сегменти. От видеоигри, през филми, анимации и други медиуми. Интерактивността е ключов момент за LEGO от самото създаване на играчките и затова, компанията ще го търси на всяка цена.

VR и метавселените пасват перфектно на имиджа и стратегията на дружеството. Концепцията на Lego е винаги е да изгражда нови светове – било то измислени, близки до реалността или базирани на популярни франчайзи. Естествено, през годините всичко се пречупва през призмата на популярните конструктори и техните блокчета. VR и метавселените ще бъдат доста добра визия за бъдещето на LEGO – паралелни дигитални светове, в които потребителите ще могат да правят всичко във виртуалната реалност.

Дори само в краткосрочен план, инвестицията на компанията в Epic е оправдана. Причината е, че LEGO отдавна експериментира с игри под своя бранд и влагането на средства в разработчик, който разполага със собствен гейм магазин и енджин, който позволява лесното създаване на виртуални светове е повече от логичен ход. Няма да се изненадаме, ако Lego не увеличат участието си в Epic в близко бъдеще.

Без бързи резултати

metaverse-matrix-rain-tt

Първите плодове от тези инвестиции няма да ги видим веднага. Те имат за цел да се осигури „място на масата“ през следващото десетилетие или повече. Особено в гейм индустрията, някои проекти отнемат години, а по-мащабните – дори близо десетилетие.

За момента, Sony и LEGO само инвестират без да са обявили някакви съвместни начинания с Epic. Предположенията са, че най-вероятно те ще са свързани с VR игри или по-мащабни проекти, като изграждане на тематична метавселена. Възможно е също така, двете компании да искат да имат потенциални ресурси и ноу-хау да се включат в готови подони проекти – като например тези на Meta (Facebook) или Microsoft в средно далечно бъдеще.

Свързани статии

Back to top button