PLAYАНАЛИЗИ

Новият „двигател“ на гейминга

Unreal Engine 5 може да доведе до истинска революция в индустрията на видеоигрите, като предостави мощни инструменти на независимите студиа

След успеха на първата трилогия, Warner Bros искат продължение, което те ще направят независимо дали ние искаме или не, за да спечелят много пари“. Това не само, че е най-доброто описание на излезлия преди дни филм „Матрицата: Възкресения“, но е и директен цитат от самата продукция. Първият филм от поредицата беше освен културен феномен, но и доведе до лека техническа революция в специалните ефекти. Чрез няколко дребни и хитри иновации, той промени Холивуд напълно.

Четвъртата част няма да има същата съдба във филмовата индустрия. „Матрицата: Революции“ няма да се отличи с нищо повече от поредния голям франчайз, който Холивуд се опитва да възроди, но няма да бъде запомнен с добро от феновете. Все пак, той може би все пак ще донесе до нова технологична революция. Не в киното, а във видеоигрите.

Филмът беше използван за демонстрация на възможностите на новия гейм енджин Unreal Engine 5 на Epic Games. Демото Matrix Awakens, което те представиха има за цел да покаже пълния размах и потенциал, с който новата технология разполага и може да предостави на разработчиците. Как те ще могат да създават сложни, фотореалистични дигитални симулации при това сравнително бързо и лесно.

Unreal Engine 5 има потенциала да преобрази гейм индустрията, като предостави мощен инструмент на малките студиа, да създават качествени продукти. Толкова добри, че дори да конкурират тези на водещите разработчици в момента. Което, в комбинация от няколко други процеса, да промени напълно пазара.

Иновациите на Unreal Engine 5

Unreal-Engine-5-Matrix-Awakens-4

Първата демонстрация на Unreal Engine 5 (UE5) беше през май 2020 г. в разгара на пандемията. В него има няколко ключови технологии, които имат революционен характер. Първата е зарязването на старата система от полигони, чрез която да се създават обекти. Те са заменени от nanites – фини частици или микрополигони, които могат да се изобразяват с милиони в една сцена. Това позволява да се постигне фотореалистично пресъздаване на обекти и повърхности. С толкова големи детайли, колкото човешкото око може да види или поне така твърдят от Epic Games.

Втората голяма иновация е Lumen – това е специална технология за динамично осветление. Тя позволява на разработчиците да интегрират източниците на светлина вътре в самата игра, без да се налага да правят половината неща ръчно чрез lightmap-и. Самите те могат да бъдат премествани или да са динамични – както се движи Слънцето в реалния живот например.

Unreal-Engine-5-Matrix-Awakens-3

Matrix Awakens демонстрира тези две иновации, но и добавя още няколко. Те са насочени основно към изграждането на големи и отворени дигитални светове. Първата е Mass AI – инструмент за управление на тълпи от хора, автомобилен трафик и др. Чрез нея могат бързо да се населяват отворените светове с управлявани от компютъра обекти.

Другият е Rule Processor, чрез който се създават елементи с определени предназначения бързо и лесно. Chaos е специален физичен енджин, който управлява физиката в дадена игра под UE5 и отговаря за пораженията, които даден обект или елемент може да претърпи.

Неограничените възможности

Unreal-Engine-5-Matrix-Awakens-1

За да обобщим – UE5 предоставя на разработчиците да изграждат отворени светове, населени с тълпи от фотореалистично пресъздадени хора и обекти. Някои от най-трудните технически компоненти са предоставени чрез инструменти, които се управляват бързо и лесно от сравнително малък развоен екип.

Ако Epic Games са прави и наистина подобни резултати да могат да се постигнат от малки екипи. То те ефективно ще, премахнат голяма част от техническата работа по една игра, с комплексни възможности, като заглавие с отворен свят. Което може да преобърне пазара. Защото ще се предостави мощна технология, която доскоро беше по възможностите само на големите студиа. Затова изграждането на отворени светове е запазена територия за разработчици като Ubisoft, Microsoft, Nintendo, RockStar Games и др.

Мащабите на отворения свят бяха една от причините Cyberpunk 2077 да не успее да се превърне в култова класика. На полските разработчици им отне близо една година след пускането на играта, за да могат да я пригодят за нормална употреба. Като има страшно много изрязани елементи при разработката.

Има и друг аспект тук. UE5 също така ще се превърне в мощен инструмент за различни разработчици на т.нар. метасветове. Техническите възможности, фото реализма са част от изискванията, които потребителите ще имат към подобен тип зарабдащи се продукти. Новият енджин на Epic Games ще предостави техническите възможности за по-лесното създаване на съдържание за виртуална и добавена реалност.

Кризата в гейм индустрията

bf-2042

Тепърва разработчиците ще могат да разработват неща с новия UE5. Който идва в ключов за пазара момент. От една страна, това ще е платформата, която ще се възползва от новото поколение конзоли. От друга, тя идва в момент, в който кризата сред големите AAA студиа изглежда се задълбочава.

Засега тя е комбинация от творческа и маркетингова, като връзката между разработчиците и геймърите изглежда скъсана. Доказателство за това е провалът на Battlefield 2042 – екшънът на EA загърби няколко ключови и дълбоко асоцирани механики с франчайза. Това се допълва от няколко други такива примери. Halo: Infinity имаше проблеми със старта на мултиплейъра. Bethesda стъпи накриво с Fallout 76, Ubisoft може дори да не издаде Ghost Recon Frontline.

Причините са много, от прекалено агресивна монетизация на игрите, през пускането им недовършени с технически проблеми, до пълното неразбиране на това какво искат самите геймъри. Доскоро техническото съвършенство и мащаби на AAA заглавията бяха основния коз, който те имаха срещу независимите разработчици.

Скъсяване на дистанцията

Unreal-Engine-5-demo

Първото започва да се изплъзва, след като Battlefield 2042 излезе с безкраен списък от проблеми, липса на оптимизация. Дори само техническата част на критиките беше достатъчна да откаже не малко играчи. Това доскоро беше практика основно на независимите студиа, като пример в тази посока беше World War 3, който направи толкова лош старт, че отне близо 3 години на разработчиците да си намерят нов разпространител и да се подготвят за повторно издаване на играта.

Мащабите на разработките също може да се променят. Ако UE5 изпълни обещанията и намали до минимум техническата работа по едно заглавие, тогава малки екипи, ще могат да правят качествени и сравнително големи игри. Нещо, което доскоро беше възможно от компании със стотици специалисти, разпръснати по целия свят.

Което ще направи независимите студиа конкуренти на гигантите в бранша. Нещо, което беше немислимо доскоро. Самите утвърдени разработчици ще трябва да променят своето поведение и дори бизнес модел, за да могат да задържат вниманието на геймърите към себе си. Как точно, ще разберем след няколко години, когато първите игри под UE5 излязат на пазара.

Свързани статии

Back to top button