IT БИЗНЕСPLAYНОВИНИ

Epic Games привлече финансиране от 1 млрд. долара

Гейм разработчикът, който стои зад хитовата игра Fortnite, успя да привлече финансиране от 1 млрд. долара. Слуховете за новия рунд на инвестиции присъства от няколко месеца, но сега беше обявен официално. Пазарната оценка на компанията вече достига 28.7 млрд. долара. Тя се покачва с над 10 млрд. долара спрямо лятото на 2020 г., когато при последния кръг от финансиране беше 18 млрд. долара.

Любопитен е основният инвеститор – това е Sony, като японският гигант, заедно с Microsoft влагат доста средства в гейм индустрията. Компанията водеше и предходния рунд през миналата година. Любопитна е липсата на друг акционер – Tencent, което може да подсказва за промяна на политиката на китайската компания. Последното също така, може да е и реакция спрямо търговската война между САЩ и Китай.

Новите средства ще се използват от Epic Games най-вече за развиване на техния онлайн магазин за игри Epic Games Store. Покрай него, разработчикът влиза в пряка конкуренция със Steam на Valve. Донякъде той е и причината за борбата, която води Epic Games с Apple за правилата на публикуване на приложения в App Store.

Новият-стар инвеститор

sony-playstation-hq-us

От новопривлечените 1 млрд. долара финансиране, една пета се падат на Sony. Инвестицията е посочена като стратегическа поради две причини. Първата е, че 200 млн. долара представляват лъвския пай от новия рунд и, че японския гигант се развива активно в гейминг индустрията. Втората е, че Sony вече инвестира 250 млн. долара през юли 2020 г.

Epic Games посочва, че се задълбочава сътрудничеството между двете компании. В съобщението на разработчика се допълва, че дружествата имат единна визия за развитието на гейминг услугите.

Общите инвестиции от 450 млн. долара, може да не купят голям дял на Sony в Epic Games. Миналогодишното финансиране беше оценено на едва 1.4%, а за новото не се съобщава какъв дял дава на японския гигант от акциите. Във всички случаи, Sony остава миноритарен собственик.

Останалите инвеститори са редица фондове, които се разглеждат като финансови вложения, а не като стратегически. Причината е, че те разполагат с богато и разнообразно портфолио и търсят директна печалба, а не индиректни дивиденти, като влияние в гейм индустрията.

Китайският акционер

Новите рундове на финансиране от последните две години не включват последващи вложения от най-големия външен инвеститор в Epic Games – Tencent. Китайският гигант притежава около 40% от акциите през 2012 г. Тогава компанията плати „само“ 330 млн. долара за този дял и е втория по големина акционер в гейм разработчика.

Причината е, че преди девет години, Epic Games все още не разполагаха с хита Fortnite, нито пък бяха започнали да изграждат своя онлайн магазин. Всичко това дава предпоставки за потенциал за стабилен и значителен растеж в перспектива. Което оскъпява акциите на компанията.

Инвестицията се оказва „златна“ за Tencent, които агресивно придобиват миноритарни дялове в различни западни развлекателни и технологични дружества. Китайският гигант не предоставя допълнително финансиране оттогава насам. Защо? Възможните отговори са няколко – Tencent вече направи своя голям инвеститорски удар и притежава втория по големина дял, което потенциално обезсмисля последващо вложение.

Втората вероятност се крие в търговската война между САЩ и Китай. В момента всяка сделка, особено в технологичния сектор, в която може да участва китайска компания, ще се разглежда под лупа от Вашингтон. Tencent надали ще иска да привлича внимание точно сега и да рискува да се превърне в нов обект на икономическите санкции на САЩ.

Epic Games срещу Apple

epic-vs-apple

Новите средства, които Epic Games привлече най-вероятно ще се използват за развитие на онлайн магазина Epic Games Store. Компанията влага доста средства, включително огромните си печалби от Fortnite за неговото налагане на пазара. Това включва предоставянето на безплатни игри и ексклузивни сделки с гейм разработчиците, което означава, че последните трябва да бъдат компенсирани доста щедро.

Но не малка част от парите може да се използват и като част от съдебната битка между Epic Games и Apple. Гейм разработчикът обвинява Apple в злоупотреба с монопол, при определянето на условията за публикуване и ползване на онлайн магазина за приложения App Store.

Epic Games се опита да интегрира директни плащания на играчите на Fortnite към компанията, без тя да отчита 30% от приходите на технологичния гигант. Вследствие на което, Apple свали популярното заглавие от App Store. В момента се водят съдебни битки в САЩ, които се очаква да се пренесат и в Европейския съюз.

Свързани статии

Back to top button