PLAYНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Битката между Epic Games и Apple се пренася в Европа

Гейм разработчикът Epic Games пренася спора си с Apple в Европа. Двете компании са в открит конфликт помежду си, като в основата на всичко седи политиката на технологичния гигант в нейния магазин за приложения App Store. Epic Games е подала официална жалба в Европейската комисия (ЕК) срещу технологичния гигант за злоупотреба с монополно положение.

Подобни действия, разработчикът предприе в САЩ, но за момента с променлив до никакъв успех. Чрез жалбата в Европа, компанията ще се опита да намери съюзник или да окаже допълнителен натиск на Apple в разрешаването на този конфликт. През май делото в САЩ влиза в съда, докато на Стария континент, то тепърва се задвижва.

Естеството на спора

Fortnite-Apple-1984-parody

В жалбата си до Брюксел, Epic Games повтарят аргументите си от лятото, когато започна всчики между тях и Apple. Разработчикът твърди, че технологичният гигант поставя големи бариери и изисквания за допускане на мобилни приложения да се предлагат в App Store и съответно да са достъпни на iOS устройства.

В документите се посочва, че „Apple не само вреди на конкуренцията, но напълно я елиминира по отношение на дистрибуцията и разплащателните методи“, като поставя „специално създадени ограничения“. Epic Games твърди, че по този начин се нарушава европейското антимонополно законодателство.

Една от тях е задължителното отчисление на 30% от приходите, които дадена програма в магазина генерира. Тази практика я въведе Apple, но тя беше копирана и имплементирана от Google в техния Google Play. Според Epic това е антимонополно действие, защото ограничава разработчиците, а в същия момент то няма как да окаже влияние върху приложения, които самия технологичен гигант предлага в екосистемата си.

Конфликтът между двете компании не е от вчера, но ескалира през лятото на 2020 г. Тогава, Epic Games предприе специален ъпдейт на своя хит Fortnite, с който въвежда собствена разплащателна система в рамките на играта. Така, компанията заобикаля изискванията на Apple да използва само тяхната платформа за плащания и съответно – да плаща 30% такса от приходите.

Вследствие на което, Apple, а след това и Google, премахнаха заглавието от магазините. Fortnite все още е наличен за Android, но не и през Google Play. За iOS то обаче, изобщо не присъства.

Отвъд Fortnite

Apple App Store iPad

Спорът между Apple и Epic Games не е единственият проблем, с който „ябълковия“ гигант ще се сблъсква. От неговото начало досега има доста развития в iOS платформата. Apple започна да затваря различни вратички и изключения, които до момента се ползваха от някои разработчици да не плащат 30% такси от приходите си. Такива са виртуалните услуги на AirBNB и ClassPass например.

Доминиращата позиция на Apple ги вкара в конфликт и с някои от технологичните гиганти. Най-ярък е този с Facebook. Там споровете са за настройките на приложенията, в които потребителите ще трябва изрично да разрешават на разработчиците, да получават достъп до личните данни. Това удря доста дейността на социалната мрежа, която разчита на подобна информация, за да доставя насочена реклама.

Към тях добавяме и гейм стрийминг платформите на Google – Stadia и на Microsoft – xCloud. Предвид факта, че Apple разполага със собствена услуга, тя поставя бариери пред двете компании. Например, че продажбите на достъп до игрите в приложенията не само, че трябва да се облагат с 30% такси, но и всяко едно заглавие трябва да бъде индивидуално одобрявано от „ябълковия“ гигант. Това накара, Microsoft и Google да направят специални браузърни версии на своите облачни гейм платформи, които да са достъпни през Safari, за да могат да се появяват изобщо в iOS.

САЩ и Европа затягат регулациите около технологичните гиганти и поведението на Apple в App Store ще е основния проблем на компанията от Купертино.

Свързани статии

Back to top button