РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Motorola Edge 30 Pro: Крачка напред и една назад

Преди малко повече от две години, Motorola се завърна на смартфон сцената със своя първи флагман от възстановяването на бранда и положи началото на серията Edge Pro. Премиум сегментът обаче се оказа едър залък за компанията и тя реши да я преквалифицира с една идея по-надолу в ценовите категории. Така втората и в момента третата версия на Edge Pro серията е позиционирана при традиционните флагмани.

Отзивите продължават да са позитивни – новият Motorola Edge 30 Pro запазва добрите впечатления от досегашните модели. Сравнително олекотен и опростен Android интерфейс, добра сглобка, висок клас хардуер и отлично представяне при работа с него.

Недостатъци? Липсата на някои екстри, характерни за премиум сегмента, като телефото и перископна камера и малко напредък в софтуерната област. Смартфонът определено е за фенове на марката или за такива, които искат най-добрия хардуер на пазара без да имат претенции относно визията. Цената от 1 549 лева на свободна продажба в момента може да е адекватна, но ще зависи доста и от развитието на конкуренцията, особено при по-достъпните модели.

Силен екран и незабележим дизайн

Motorola-Edge-30-Pro-7

Едно от най-големите предимства на Motorola Edge 30 Pro е неговият OLED екран. Той е голям 6.7-инчов с резолюция от 1 080×2 400, но силата му е в честотата на опресняване – 144Hz. През миналата година, моделите с подобни дисплеи бяха кът и основно насочени към геймърите. Motorola превръщат тази екстра в основен фокус при промотирането му.

Има една малка уловка, тъй като панелът е P-OLED това означава, че не може да имаме адаптивна честота на опресняване. Тоест, тя остава фиксирана и трябва да се избере от потребителя и може да бъде 60Hz, 90Hz, 120Hz и вече споменатата 144Hz. Най-високата означава и по-бързо изхабяване на енергията, но от друга страна тя в комбинация с премиум хардуера правят работата Motorola Edge 30 Pro изключително бърза и гладка.

Motorola-Edge-30-Pro-8

Поради преместването на модела от премиум във флагманския клас, той губи дисплея с извитите си краища. Дизайнът е доста стандартен за смартфон индустрията. Металната рамка е заменена изненадващо с пластмасова, но гърбът е от матирано стъкло. Гнездото на камерите изпъква леко, но не прекалено и при поставянето на смартфона на равна повърхност почти не се клати.

Нашата ревю бройка дойде в бяла разцветка (Stardust White), която отразява светлината в интересни златисти десени. Сензорът за пръстови отпечатъци е изнесен на бутона за включване, който заедно с контролерите на звука са от лявата страна. Липсва 3.5мм аудио жак, както и MicroSD карта. Портът за зареждане е USB-C, който вече е стандарт за почти всички устройства.

Хардуер от висок клас

Motorola Edge 30 Pro Review Specs

Ако дизайнът не грабва окото и трудно можете да определите Motorola Edge 30 Pro като флагман, то хардуерът определено е от най-висок клас. Захранван от премиум чипсетът Snapdragon 8 Gen 1 на Snapdragon изпълнен по 4nm архитектура.

Комбинацията между него, сравнително изчистена версия на Android и 144Hz екран правят работата с Motorola Edge 30 Pro бърза, лесна и плавна. За момента, смартфонът разполага и с едни от най-добрите показатели при бенчмарковете с подобен процесор. Той е бърз, при натоварващи приложения, като игри и се справя добре с мултитаскинг. Конфигурациите могат да бъдат с 8GB и 12GB оперативна RAM памет. Мястото за съхранение варира от 128GB до 512GB. В България за момента намираме само версията с 256GB място и 12GB RAM при цена от 1 549 лева.

Motorola-Edge-30-Pro-2

Батерията е 4 800 mAh, с добра издръжливост, която осигурява живот от около ден и половина при нормално натоварване. Предимството е в зарядното. То осигурява бързо зареждане от 68W, което позволява в рамките на малко повече от половин час да получите пълен заряд на смартфона. Освен това е включено в комплекта. Към него добавяме и опция за безжично с мощност от 15W.

Камери със смесени чувства

Motorola-Edge-30-Pro-4

Motorola прави голяма промяна при камерите на Edge 30 Pro. Следвайки тенденцията от тази година, компанията изоставя добрия-стар 108MP сензор, който беше акцент още от първия модел от серията. Той е заменен от два 50MP – по един основен и широкоъгълен. За съжаление перископната телефото камера, която беше главният акцент в Motorola Edge 20 Pro, също е отпаднала. Тя е заменена от 2MP макро сензор.

Основната камера се справя отлично при нормални условия. Кадрите имат отлични цветове, детайли и осветяване. Оптичната стабилизация прави снимането по-лесна задача, а фокусирането е доста бързо.

Motorola-Edge-30-Pro-6

Смесените чувства са при 50MP широкоъгълен сензор. За претенциите си, той е меко казано посредствен. Разликата спрямо стандартните 8 или 12MP не е осезаема. Другото разочарование е нощният режим и при двете основни камери. Motorola явно не е подобрявала (или оптимизирала за тези сензори) софтуера и нивата на снимките са като на моделите ѝ отпреди две години.

Голямата изненада е селфи камерата, която е с внушаващите 60MP. Тя позволява детайлни и отлични снимки, особено при добра осветеност. За съжаление и тук ахилесовата пета е нощният режим, за който задължително ще е добро осветление. Дори и при наличието на такова, цветовете ще са малко размити.

Софтуер, цена и заключение

Motorola-Edge-30-Pro-5

Motorola Edge 30 Pro следва традицията на бранда да идва със сравнително изчистена версия на Android 12. Китайската компания добавя към него своя MyUI интерфейс, който подсилва възможностите за персонализация. Запазената марка на Motorola е управлението чрез жестове, което поне според нас е по-скоро въпрос на предпочитание, отколкото на задължително удобство.

Ключова функционалност за компанията е интеграцията с платформата ѝ Ready For. Тя позволява да оперирате смартфона си на телевизор или PC чрез Bluetooth връзка или чрез USB кабел. Тази концепция все още персонално нас не ни пленява, независимо от опитите и на други производители като Samsung или Apple.

Motorola-Edge-30-Pro-3

Стигаме до може би най-важният елемент – цената. Споменахме, че засега тя е 1 549 лева на свободна продажба за високия междинен модел – този с 256GB място за съхранение и 12GB RAM памет. Motorola Edge 30 Pro е странен случай, в който се правят няколко крачки напред в някои отношения и няколко назад в други. Цената може би е малко висока, за някои компромиси, особено ако имате претенции към дизайна (пластмасовата рамка, например).

В категорията достъпен флагман смартфонът ще е сред водещите до момента на пазара. Обаче, той засега е позициониран при традиционните такива, с което малко по-трудно ще оправдае съотношението между качество и цена.


 • Голям и бистър OLED с опресняване от 144Hz
 • Голяма 4 800 mAh батерия с 68W бързо зареждане
 • Най-висок клас хардуер
 • Сравнително чиста версия на Android 12
 • Един от най-бързите смартфони за момента
 • Изключителна селфи камера
 • Компромиси в дизайна
 • Разочароваща широкоъгълна камера
 • Посредствен нощен режим
 • Не е водоустойчив
 • Малко висока цена за претенциите

Motorola Edge 30 Pro

Дизайн - 7
Хардуер - 9.5
Софтуер - 9.5
Камери - 7.5
Батерия - 8
Цена-Качество - 7

8.1

User Rating: Be the first one !

Свързани статии

Back to top button