НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Моделите на iPhone доминират сред най-продаваните смартфони за 2021 г.

За Apple 2021 г. беше силна година при продажбите на своите смартфони. Основният фактор е пускането на първата серия с 5G свързаност iPhone 12 през 2020 г. Именно тя е в основата на успеха на технологичния гигант, което подкрепено и от дебюта на iPhone 13 нареди устройствата на Apple да са сред най-реализираните през изминалата година.

Данните на изследователската фирма Counterpoint Research показват, че 7 от най-продаваните смартфони за 2021 г. са на „ябълковата компания“. Това се дължи и до голяма степен и от по-добрите способности на Apple да осигурят доставки на компоненти. Докато останалите производители решиха да оптимизират своето портфолио, като количество модели и дори като поръчани бройки.

Отличното представяне на Apple се очаква да се пренесе и през настоящата година. Компанията представи на 8 март обновена версия на своя „достъпен“ iPhone SE, която разполага с 5G свързаност и последния модел процесор A15 Bionic. Отделно, останалите производители продължават да изпитват затруднения с доставките на компоненти. Apple предупреди, че ще приоритизира смартфоните си пред таблетите, ако има подобен проблем.

„Ябълкова“ доминация

apple_iphone-12-spring21_purple

Първите пет позиции от най-продаваните умни телефони са на технологичния гигант от Купертино. Очаквано, базовата версия iPhone 12 е на първо място с 2.9% дял от всички доставки. Следвана е от премиум версията iPhone 12 Pro Max с 2.2%. На трета позиция идва представения през септември iPhone 13. Това не е изненадващо предвид факта, че последното тримесечие е исторически най-силното при продажбите на смартфони за Apple.

Global-Top-10-smartphones-2021-3

По-интересно е присъствието на последния 4G модел на компанията – iPhone 11. Той е на пета позиция с 2% дял от доставките и най-вероятно се дължи на намаленията, които Apple при пускането на по-нов смартфон. Подобна е ситуацията и с осмия най-продаван умен телефон – iPhone SE от 2020 г. Тази серия се оказва доста успешна за технологичния гигант, като сравнително достъпен начин да се привлекат нови потребители за неговата екоситема.

На девета позиция е премиум флагмана на Apple от септември – iPhone 13 Pro Max. С което компанията затвърждава няколко свои вътрешни тенденции. Най-продаваните модели са базовите такива, докато Pro и Mini версиите са по-скоро допълващи. Единственото изключение е най-скъпия смартфон, който Apple предлага – Pro Max моделите. Също така, интересът към най-достъпният iPhone SE остава голям в рамките на установения двугодишен жизнен цикъл.

Останалите и общите тенденции

samsung-galaxy-a12

От десетте най-продавани модела, само три не носят логото на „отхапаната ябълка“. Най-напред е достъпният смартфон на Samsung Galaxy A12, който заема едва шеста позиция. Следван веднага от Xiaomi с Redmi 9A и базовият Redmi 9, който е на десето място. По този начин, първият и третият по обеми производители на смартфони в света разчитат на бройките реализирани от най-достъпните им модели, за да влязат в Топ 10. Така е поне при по-повърхностен поглед.

Картината е малко по-сложна. Водещите три модела на Apple (iPhone 12, iPhone 12 Pro Max и iPhone 13) съставляват около 41% от всичките продажби на компанията за годината, коментират от Counterpoint Research. Ако вземем процентите от глобалните продажби и ги съпоставим ще видим, че всичките 7 модела на технологичния гигант в Топ 10 формират около 80% от общите му за годината.

Освен това, водещите десет модела съставляват около 19% от всички доставки за 2021 г. по света. Останалите производители просто разчитат на по-голямо портфолио от модели, за да продават повече бройки като сумарни стойности накрая.

Неоспорими са две тенденции. Едната е, че Топ 10 увеличава своя дял от световните доставки от 16% на 19% през 2021 г. спрямо предходната. Другата е, че Apple засилва присъствието си във водещата десетка. За момента това е продиктувано от преминаването на нейната лоялна база потребители от 4G към 5G свързаност. Тя най-вероятно ще продължи в подобни темпове и през настоящата 2022 г. Причините отново са две – ще отнеме време на потребителите да преминат към новата технология, а достъпния iPhone SE от тази година ще доведе до допълнителен стимул за това.

Свързани статии

Back to top button