НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Apple представи нов „достъпен“ iPhone SE модел, таблет и студиен компютър    

На традиционното си мартенско събитие, Apple представи продукти, в основните сегменти от устройства, на които участва. Ключов продукт ще бъде новия iPhone SE модел. Той се води сравнително достъпен, но за технологичният гигант това означава цени от над 800 лева. Неговата роля ще бъде да пренесе редица потребители в 5G ерата, както и да се опита да привлече нови в екосистемата на Apple.

Втората по значение премиера е новият Mac Studio – мощна и леко уголемена версия на досегашната версия Mac Mini. Всъщност важното за пазара е не самото устройства, а чипът в него – това е новият M1 Ultra. Той е изграден по архитектурата на ARM, но развита от Apple до нови висини. Поне на хартия, звучи впечатляващо, като възможности и производителност. Инженерното постижение е интегрирането на два досегашни чипа M1 Max в един, което да увеличи значително възможностите му. Той е и ключов момент в стратегията на Apple да проектира сама своите процесори и така да засили зависимостта между хардуера и софтуера в своята екосистема.

Последният по важност продукт е компактен и по-тънък таблет iPad Air, който е задвижван от новите процесори дело на компанията. За момента, Apple е обновила почти цялото си портфолио от този тип устройства. Те обаче не заемат толкова съществен дял от приходите на компанията.

Достъпен по душа – iPhone SE

iPhone-SE-2022-Debut-Specs

Apple винаги се е стремял да се позиционира в най-високите класове смартфони. За да стимулира продажбите и да обхване по-широк кръг от потребители, компанията създаде „достъпната“ серия SE. При нея се формира традиция, достъпната версия да излиза на всеки две години и да не носи друго обозначение. За да може да се различават един от други, се слага годината им на дебют в скоби. Дизайнът и доста от функциите са като на флагмански iPhone отпреди няколко поколения. Това е подход, който Apple прилага от представянето на първата SE версия.

Какво предлага iPhone SE? Основно две неща – достъп на феновете до последния процесор за смартфони на Apple A15 Bionic изпълнен по 5nm архитектура на ARM и 5G връзка. Всичко друго е като извадено от най-достъпния сегмент устройства под Android – 3GB оперативна RAM памет, малък 4.7-инчов LCD екран с резолюция от 750p. Основната камера е само една – 12MP, а селфи сензора е едва 7MP. Капацитетът на батерията не е обявен все още публично, но предлага бързо зареждане от 20W. Зарядното обаче се предлага отделно, подобно на останалите смартфони на Apple.

Apple-iPhoneSE-double

Ако, iPhone SE беше с Android сигурно трябваше да се позиционира в ценовия сегмент от около 400 лева. Поради факта, че това ще е най-новият и евтин начин да влезете в екосистемата на Apple, технологичният гигант го пуска на цена от около 400 евро, което ще в рамките на 800 лева начална цена. Това е при положение, че не се вземе на договор с някой от операторите. Повечето устройства на Apple се продават най-вече от телекомите, заради субсидиите, които предлагат. Във всички случаи, iPhone SE се очаква да засили продажбите на смартфони на технологичния гигант през следващата половин година.

M1 Ultra – силициевата трансформация е в разгара си

Apple-M1-Ultra-chipset

Вторият ключов продукт, който показа Apple, е новият настолен компютър за висока продуктивност Mac Studio. Той е насочен към тесни специалисти в областта на дизайна, архитектурата, фотографията и кинорежисурата. Важното за него е по-скоро неговият чипсет, който е последния модел процесор на компанията – M1 Ultra. Изграден по мобилната технология на ARM и с 5nm архитектура.

Той реално представлява два M1 Max чипа слети заедно. Целта е да се увеличи значително производителността и капацитета на различните вградени компоненти. M1 Ultra, подобно на цялата M1 серия, е система на чип (SoC) и в нея са интегрирани, стандартния и графичен процесори (CPU и GPU), модули за изчисления свързани с изкуствен интелект (AI), познати като „невронни“ процесори и такива за обработка на изображения. Общо по данни на Apple има 114 млрд. транзистора.

Apple-M1-chip-family-lineup

На платката още може да бъдат добавени до 128GB памет. Тя е споделена за оперативната дейност (RAM), така и за графичната карта. Въпреки това, 128GB е огромен капацитет, макар, че това е максималният, с който може за момента да се оборудва Mac Studio. M1 Ultra е поредната самостоятелна разработка на инженерите на Apple в областта на микропроцесорите, която е базирана на ARM. На компанията ѝ остават още няколко модела да обнови, за да премахне зависимостта си от x86 архитектурата – най-вече най-високия клас машини Mac Pro.

Apple-Mac-Studio-Studio-Display

Сред възможностите на самия Mac Studio са свързването на до четири екрана от новите Studio Display плюс 4K телевизор. По изчисления на Apple, става дума за едновременно пресъздаване на близо 90 млн. пиксела. Mac Studio може да бъде конфигуриран с M1 Ultra или с предходния M1 Max чипсет. Технологичният гигант представи и екраните Studio Display, които са с 5K резолюция от 5 120×2 880 пиксела. Цените са в типичния на Apple сегмент – Mac Studio започва от 3 999 долара, докато Studio Display – от 1 599 долара.

Обновяване на iPad Air серията

Apple-iPad-Air-2022

Основното подобрение на новите модели от серията таблети iPad Air е процесорът M1. Така, въпреки, че е изграден по мобилна архитектура, за Apple  този процесор е в класа на лаптопите. Той предлага по-висока производителност от чиповете, които компанията използва в смартфоните (A15 Bionic в момента).

Сред другите подобрения са широкоъгълна 12MP предна камера. Тя е задължителна в настоящата обстановка на хибридна работа и обучение, в които видеоконферентните разговори заемат все по-голяма роля в нашето ежедневие. Покрай M1 чипсетът, новият iPad Air е съвместим с последните типове мобилни и безжични мрежи – 5G и WiFi 6 съответно. Цената му в САЩ ще започва от 599 долара само за WiFi модела и от 749 долара за 5G версията.

Свързани статии

Back to top button