НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Apple пускат втора версия на достъпния iPhone SE

Apple оправдаха слуховете и вързодиха достъпния си модел смартфони iPhone SE. Новата версия за 2020 г. използва един от най-успешните дизайни през последните години от модела iPhone 8. Доста от елементите по него са като за устройство в средния клас, като изключение прави процесора, който е от последното поколение на „ябълковата“ компания. За разлика от флагманската серия iPhone 11, SE ще струва близо два пъти по-евтино – 479 евро му е цената на Стария континент. Което е голямо разочарование, защото в САЩ, той ще се продава само за 399 долара.

Дизайн назаем от iPhone 8

iphone-se-2020-infographic-edited

Apple буквално са взели корпуса на един от успешните им дизайни от последните няколко години – iPhone 8 и са го оборудвали с последното поколение процесор. Както са добавили и още няколко съвременни екстри. Имаме същия метален корпус, стъклен заден панел и идентични размери до милиметъра.  Основната разлика при външния вид е в цветовете. Предния панел при всички цветови опции е черен при iPhone SE, докато при осмицата, той е с цвета на корпуса. Самите възможности са бял, червен и черен.

Новият iPhone SE разполага със същия 4.71-инчов LCD екран с резолюция от 750х1 334 пиксела. Основната камера е единична и е сходна с тази на „осмицата“ – 12MP. Разликата е, че при новия модел имаме оптична стабилизация на картината. Същото важи и за предния сензор, който е 7MP с идентични характеристики на стария модел, но с добавена дигитална стабилизация.

Процесорната мощ от iPhone 11

A13-Bionic

Най-голямата разлика спрямо смартфона на Apple от 2017 г. е чипсета. Новият iPhone SE разполага с последния процесор A13 Bionic, с който в момента е оборудвана цялата флагманска серия 11 на компанията. Това го прави в пъти по-бърз от предшественика си iPhone 8. Процесорът A13 Bionic е с подобрена 7nm архитектура, като при сравненията с останалите флагмани на пазара показваше много по-висока производителност. Причината се крие в силната оптимизация между софтуер и хардуер на Apple, като този път наистина бяха надминали себе си в това отношение.

Освен значително по-голяма производителност, iPhone SE с този процесор ще може да получава ъпдейтите на iOS през следващите поне две години. „Осмицата“ получи последния си такъв до iOS 13, но оттам насетне няма да получава нови обновявания, ако Apple продължат политиката си по този параграф. Наличието на SE допълнително бетонира идеята, че компанията няма да има стимул да продължава поддръжката на iPhone 8.

Промените не се изчерпват само с процесора. Новият iPhone SE разполага с последния стандарт за безжична интернет връзка WiFi-6, но не може да се ползва в мобилни мрежи от пето поколение (5G). Тази екстра е оставена най-вероятно за флагманските модели, които ще бъдат представени по-късно тази година. Слотът за две SIM карти, също е приятно нововъведение. Все още няма информация колко е оперативната памет, но се предполага, че iPhone SE ще разполага с 3GB срещу 2GB на iPhone 8.

Истинският завой – цената

Пускането на новия iPhone SE е огромна промяна в политиката на Apple относно цените на новите си модели смартфони. Две години компанията следваше концепция за стремглаво покачване на стойностите на устройствата, което беше последвано от рязък спад на продажбите в края на 2018 г. и началото на 2019 г.

Apple бързо си взеха поука и новите модели в края на миналата година представиха лека корекция надолу. Резултатите не закъсняха и продажбите тръгнаха нагоре. Новият iPhone SE добавя допълнителна гъвкавост при ценовите сегменти, като позволява на технологичния гигант да вземе участие и в средния клас. Макар, че на хартия доста от показателите му са по-ниски от типичните представители, все пак смартфонът разполага с последния модел процесор, оптимизацията и екосистемата на Apple. Предимства, които може да стимулират продажбите.

Тази политика засега контрастира с тенденцията на останалите производители, които увеличават цените и вече дори по-достъпните модели флагмани докосват цени от по 1 000 долара. Те обаче разчитат на 5G връзка, нещо, което се очаква Apple да добави през есента и при своите премиум модели. Ако го направи, както са слуховете за момента, това означава, нов скок на моделите за тази година. С което пускането на iPhone SE се явява още по-логична стъпка в балансирането на ценовия микс на компанията.

Свързани статии

Back to top button