НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Новите модели смартфони от Xiaomi, OnePlus и Huawei

В рамките на седмица, бяха представени или направиха своя пазарен дебют редица модели на основните китайски производители. Като фокусът е насочен основно към Xiaomi, които заместиха напълно успешно Huawei на масояи пазар. Към тях добавяме официалния дебют, поне в Китай, на флагмана OnePlus 10 Pro, на едноименния бранд, който все повече влиза под шапката на Oppo.

Последни ще разгледаме накратко Huawei с техните P50 Pro и P50 Pocket, които излязоха на световния и най-вече на българския пазар след близо едногодишно закъснение. Доскорошният китайски гигант е в тежка ситуация, като пуска своите модели месеци след официалната им премиера, с вече морално остарял хардуер, без 5G поддръжка, услуги на Google и на сравнително високи цени.

Xiaomi и обновената серия Redmi Note 11

Xiaomi-Redmi-Note-11-series

Основният китайски играч – Xiaomi, представи четири модела в обновената си серия Redmi Note 11. Тя е насочена най-вече в средния и достъпен сегмент на пазара. Базовият Redmi Note 11 е с цена около 320 лева, което го поставя почти малко над стойността, която TechTrends дефинира всяка година за ниския клас.

Xiaomi-redmi-note-11-specs

Той разполага с доста добри характеристики за парите си. Snapdragon 680 чипсет изпълнен по 6nm архитектура, 6.43-инчов AMOLED екран с 90Hz опресняване и между 4 и 6GB оперативна RAM памет. Основната камера е 50MP, в комбинация с 8MP широкоъгълна и два 2MP сензора за дълбочина и макро. Батерията е с капацитет от 5 000 mAh и бързо зареждане от 33W. Единственият голям недостатък на Redmi Note 11 е липсата на 5G свързаност, но при тази цена, това е повече от обяснимо.

Xiaomi-redmi-note-11s-specs

Redmi Note 11S е с една идея по-добър избор, ако трябва да сравняваме характеристиките. Основните разлики спрямо базовата версия са няколко. На първо място имаме 108MP основна камера, която добавя доста повече възможности от по-малки сензор на Redmi Note 11. Недостатъкът е процесорът, като той се сваля до Mediatek Helio G96 с 12nm архитектура. Той се компенсира частично от повечето RAM, която е вдигната на 6GB или 8GB. Повечето останали компоненти, като екран, батерия и др. остават същите. Цената се вдига до около 440 лева.

Xiaomi-redmi-note-11-pro-5g-specs

Redmi Note 11 Pro идва в две разновидности – 4G и 5G версия. Основната разлика е в чипсета. Redmi Note 11 Pro 5G идва с процесор Snapdragon 695 5G изпълнен по 6nm технология, докато базовия вариант разчита на Mediatek Helio G96. Определено бихме препоръчали първия модел при факта, че разликата в цената е само около 40 лева. Екранът и на двете версии е подобрен до Super Amoled със 120Hz честота на опресняване. Запазени са 108MP основна камера, 6GB и 8GB конфигурации и батерията с 5 000 mAh капацитет. Последната обаче разполага с бързо зареждане от 67W, за разлика от предните два модела. Цената на Redmi Note 11 Pro е 540 лева за основната и 580 лева за 5G версията.

OnePlus 10 Pro – новият флагман

OnePlus-10-Pro-Volcanic-Black-and-Emerald-Forest

Времето настана да видим и наследника на миналогодишния фаворит във флагманския клас OnePlus 9 Pro. Новият модел на китайския бранд навлезе в продажба на местния пазар, като все още няма точна информация, кога ще го видим в другите държави. Засега, от компанията говорят за „пролетта“.

При OnePlus 10 Pro имаме няколко ключови момента. Основният е, че това е втората година от партньорството с Hasselblad и вече трябва да видим значителни подобрения в софтуера на камерата. Другите са в дизайна – гърбът на смартфона е матов, за сметка на обиращия пръстови отпечатъци лъскав стъклен от OnePlus 9 Pro. Гнездото за сензорите на задния панел наподобяват визията на миналогодишния флагман на Samsung Galaxy S21. Тя включва 48MP основна, 50MP широкоъгълна и 8MP телефото с 3.3-кратно оптично приближение.

OnePlus-10-pro-specs

Сред другите елементи е 6.7-инчовия AMOLED екран със щадящата батерията технология LTPO2 и 120Hz честота на опресняване. Чипсетът е новия флагмански модел на Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 с 4nm архитектура. Оперативната памет е 8GB или 12GB. Батерията е с капацитет от 5 000 mAh и със скоростното бързо зарядно от 80W. Ориентировъчната му цена е около 1 050 долара, което ще е в рамките на 2 000 лева в България.

Премиерата на Huawei P50 Pro в ключовите пазари

huawei-p50-pocket

На 26 януари Huawei пусна своите нови-стари смартфони от серията P50. Основният Huawei P50 Pro излиза с близо година закъснение и само шест месеца след появата му на китайския пазар. Сгъваемият Huawei P50 Pocket дебютира само с месец забавяне спрямо китайския си дебют.

Заради санкциите и намаления развоен капацитет на доскорошния технологичен гигант, двата смартфони излизат на пазара с доста проблеми. Първият е, че и двата са едни от малкото, ако не и единствени, при цена от над 1 500 лева, които да не предлагат 5G свързаност. Към тях добавяме липсата на услугите на Google и лицензирана версия на Android.

Huawei-P50-Pocket-Specs

Завършваме лошите новини, че двата смартфона са безумно високи цени. Huawei P50 Pro идва при цена от 2 199 лева без договор и субсидия от оператор, а Huawei P50 Pocket при 2 799 лева. Нищо чудно, че при предварителното им представяне миналата седмица, цените не бяха обявени. България се води за ключов пазар и можем да кажем, че един от „последните бастиони“ на залязващата смартфон марка, затова телекомите предлагат предварителни поръчки още от първия им ден на пазара.

Свързани статии

Back to top button