НОВИНИТЕЛЕКОМИ

„Виваком“ придобива поредния локален доставчик – „Телнет“

Виваком“ продължава с придобивките през тази година, като на 3 декември обяви, че купува великотърновския доставчик на интернет и ТВ „Телнет“. Сумата, за която се случва това не е назована, подобно на предишните подобни изкупувания през тази година. В рамките на около 12 месеца, телекомът придоби няколко емблематични местни оператора – в София, това са „Нет1“ и „КомНет“, в Пловдив „N3“, както и действащия основно в Северозападна България NetWorks Bulgaria.

Така, през 2021 г. „Виваком“ поднови замразените от известно време консолидационни процеси на пазара за фиксирани услуги. Чрез подобни покупки, компанията се опитва да разшири своя пазарен дял при доставката на интернет и ТВ. Както и да придобие оптична инфраструктура в ключови и по-отдалечени региони. Всички сделки до момента преминаха успешно през одобрение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Новата покупка

Tsarevets_zvuk_i_svetlina

След като, „Виваком“ се сдоби с няколко силни местни оператора в София, Пловдив, Русе и Видин, компанията се ориентира към Централна северна  България. Основната дейност на „Телнет“ е концентрирана във Велико Търново, Габрово и отново Русе. По информация от телекома, малкият оператор покрива 110 населени места в тези райони.

Според регистъра на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), „телнет“ разполага с около 16.4 хил. абоната на фиксиран интернет. Тези на телевизионни услуги са четири пъти по-скромни – 3.9 хил. потребителя към края на 2020 г. Данните за 2021 г. ще излязат към средата на следващата година.

В съобщението на „Виваком“ се посочва, че „Телнет“ разполага с добра изградена инфраструктура, хостинг и колокационни услуги. Операторът разполага с добра регионална репутация, като обслужва едновременно крайни и бизнес клиенти. Сделката тепърва ще трябва да премине през одобрението на КЗК, за да бъде финализирана. От „Виваком“ допълват, че това трябва да се случи през идната 2022 г.

Ефектите на консолидацията

Агресивните придобивания през първата половина на 2021 г. дадоха своите първи резултати още в рамките на пролетта. Тогава беше отчетен ударен ръст на абонатите на фиксирани услуги, особено тези на домашен интернет и ТВ. Именно в тези подсегменти оперират основно придобитите доставчици. През лятото беше финализирана втората вълна от сделки, което би трябвало да се отрази на финансовите резултати на „Виваком“ през третото тримесечие. Тях ще ги разгледаме през следващите дни.

Малкият размер на „Телнет“ няма да измени прекалено рязко фиксираните абонати през следващите периоди, но определени ще допринесе за ръст в тази насока. Както обаче гласи поговорката „капка по капка – вир“, на същия принцип трябва да разглеждаме ефекта на придобиванията през последната година в дългосрочен план.

Друго показателно нещо е, че „Виваком“ с тези покупки се сдобива и с развита кабелна инфраструктура в различни области, някои от които може да не са покрити достатъчно ефективно от нея. Оттук ще следват доста въпроси за следващата 2022 г., на които тепърва ще търсим отговори.

Като например, дали „А1 България“ ще последват примера на „Виваком“ и ще купят някои малки оператори. Как ще се впише „Теленор“ и техните засега плахи опити в рамките на фиксираните услуги. На последно, но не и по значение, място ще е и бъдещето развитие на „Булсатком“. Компанията е единственият оцелял независим доставчик на фиксирани услуги, който запазва по-значителни мащаби.

Свързани статии

Back to top button