PLAYАНАЛИЗИТЕХНОЛОГИИ

Видеоигри и криптовалути или как всичко може да се обърка

Големите общения са традиционен похват при видеоигрите. Гейм индустрията толкова е развила умението да надува своите продукти, че от време на време ставаме свидетели на някой голям провал, който да ни приземи. Колкото повече от надутите очаквания се оправдаят, толкова по-голям шанс обаче има играта да се превърне в десетилетен хит. Има примери в двете посоки. GTA V и World of Warcraft все още доминират индустрията, независимо, че са на по 15 и повече години. В другия спектър са заглавия, като Duke Nukem Forever и по-наскоро – Cyberpunk 2077.

Друг елемент от технологичното развитие придобива много от качествата на игрите, но с много по-рисков елемент. Криптовалутите тръгват с огромни обещания и за определен период от време ги оправдават, но шансът да надуят голям балон, който да спукат в най-неподходящия момент е огромен. Всеки фен на търговията с подобни спекулативни финансови инструменти (защото са такива – бел. ред.) има поне десетина такива истории.

Последните две години не се характеризират само с пандемията, но и с повишения интерес към криптовалутите и потенциалното им обвързване с други дигитални продукти. Било то с вече съществуващи виртуални пари, както е NFT и Ethereum или да се създава изцяло нови такива за определената цел. Усилията в интеграцията им в гейминга се засилват. За съжаление, примерите до момента повече наподобяват дигитални финансови пирамиди или мултилевъл маркетинг практики.

Последният пример с криптовалутата по Squid Game е изключително показателен за тази практика, но той далеч не е единствения. Обещания като Earth 2, Mars Genesis и Star Atlas съществуват от близо година, макар повече на думи, отколкото на действия. Според технологичните наблюдатели е въпрос на време да видим истински гейм заглавия, които да обвържат качествено своята виртуална икономика с реални криптовалути. Проблемът, е че засега, всички примери изглеждат повече на добре организирани измами, отколкото на реален продукт с добавена стойност.

Най-популярната измама

squid-game-crypto

Мегахитовият сериал на Netflix – Squid Game – разби не само холивудската критика, но се превърна в истински културен феномен. Успехът и значението на южнокорейската продукция сме го разглеждали в отделен материал. Но популярността му беше използвана за користни и дори криминални цели. Историята започва някъде през октомври, когато се появява сайт и криптовалута Squid Game coin.

Самата търговия и „бялата книга“ (документ, който съдържа базова информация за предназначението, технологията и функциите на виртуалните монети – бел. ред.) са формирани като игрална платформа. Последната е вдъхновена от сериала и придава на криптовалутата по-разчупени функции. Всеки, който иска да купи дигиталните монети, трябва да вземе участие в шест игри и да печели допълнителни валути или по-специални NFT токени. Използването на реално няколко вида дигитални активи и взаимовръзката им, почти прекъсва пряката им търговия и ангажира потребителите да увеличават участието си без да продават бързо.

Тази усложнена схема на търговия има две ключови функции. Първата е, че е конструирана по такъв начин, че за да можеш да увеличиш шансовете си за печалба трябва да привлечеш още хора, които да участват в нея. Това е първият сигнал, че става дума за финансова пирамида.  не позволява бързо кеширане и продажба на криптовалутата. Втората функция е директно описана като „иновативен механизъм“, който не позволява бързо кеширане.  За да можеш да продадеш и да се откажеш от Squid Game coin-ите трябва да се откажеш от част от виртуалните активи. С други думи, не можеш да извлечеш всичко натрупано в тези няколко криптовалути, ако искаш да се откажеш.

squid-game-coin-price

В рамките на няколко дни, новата Squid Game coin започва да трупа популярност и от 4 цента достига до 2 861 долара. Манията е голяма и се смята, че това ще е новия биткойн. Традиционните търговци, които са се опитали да се изтеглят рано, за да могат да осребрят печалбите си, разбират, че това не е толкова лесно. Оказва се, че механиката е такава, че няма излизане от новата криптовалута. Дори и ако следваш правилата, шансът да кешираш се оказва минимален.

Докато, всички инвеститори на Squid Game coin се чудят как могат да се изтеглят, създателите решават да изчезнат. Заедно с всичките пари. На 1 ноември те прибират 3.36 млн. долара и елиминират ликвидността на валутата. Това унищожава нейната стойност от 2 861 долара до една трета от цента.

Изводите и сигналите

squid-game-front-man

Криптовалутата по Squid Game показва две неща – първо, колко лесно може да се създаде измама в този тип търговия. Особено, когато се използва популярно име или франчайз. Това не е първият подобен пример, но определено успя да привлече общественото внимание. Второто е, че обвързването на криптовалута с някакъв игрален формат, много лесно може да създаде измама или пирамидална схема, от която излизането е много трудна, дори невъзможна задача.

По идентичен начин в момента функционират две платформи, чиито създатели определят до голяма степен за „видеоигри“ или създаването на паралелни метавселени. Последната беше поставена на преден план от Марк Зукърбърг, като ребрандиране на Facebook и ще бъде разгледана по-подробно в TechTrends в следващите дни. Споменатите платформи, реално са продажби на мечти и търговска платформа без лесен изход.

По-директно в гейминга – Earth 2 и Mars Genesis

earth-2-kv

По-популярната се казва Earth 2. Тя се представя като паралелна Земя – пълно дигитално копие, което може да бъде моделирано от играчите. Това е подкрепено от красив трейлър, с безкрайни гори, джип, който обикаля и никнещи накрая като гъби след дъжд – лъскави сгради. Реалността е много по-постна. Earth 2 в момента представлява Google Earth с наложена координатна система – грид от квадратчета, които играчите могат да купят срещу истински пари или да използват специална криптовалута.

Обещанието на създателите е, че цената на закупените виртуални земи ще се качват и те ще могат да ги облагородяват. Първите индикации за изграждане на виртуална гейм икономика вече са налице – предоставяне на определени ресурси, които впоследствие ще могат да се ползват за тази цел. Проблемите отново – имаме само грид върху Google Maps, няма игра или виртуална среда, но вече имаме търговия с истински пари на вече споменатите квадратчета.

Различни разследвания показват, че Earth 2 изглежда като една голяма измама. Игра в момента де факто няма и шансът да не се появи такава – е огромен. Красивият трейлър е направен с базови и готови ресурси от Unreal 4 Engine-а, без да има алгоритми зад тях. Тоест, забележителни пейзажи, без те да са обвързани с някаква логика, което означава, че това не са кадри от играта.

Допълнителните сигнали са, че вече инвестирал веднъж в Earth 2, е много трудно да излезеш и да си върнеш парите. Това става само ако някой друг купи твоята земя. Което се оказва мисията невъзможна, защото в момента в магазина на платформата има само предложения за продажби, но не и за купуване на тези виртуални парцели.

Mars Genesis е идентичен проект, но вместо да обхваща Земята, става дума за Марс. Разликата е, че всеки от специалните парцели е паркиран като отделен NFT. С което се обвързва с криптовалута и е задължително ползването на този формат.

Star Atlas – голямото неизвестно

star-atlas-kv

Докато Earth 2 е на близо 3 години, а Mar Genesis е на повече от 1 година, то Star Atlas е сравнително ново заглавие. Това директно се маркетира като видеоигра с огромен космически свят и действаща виртуална икономика. Имаме един от най-красивите уебасайтове, който сме посещавали от години, както и спиращ дъха трейлър, направен с помощта на новия Unreal 5 Engine.

Информацията все още е малко, но предположенията са, че Star Atlas ще бъде наследник на Eve Online, само, че с обвързването със собствена криптовалута. За незапознатите Eva Online e freemium игра, която е безплатна, но за да напреднеш много в нея трябва да налееш стотици и дори хиляди долари. Тя е известна с това, че симулира много добре икономическите процеси и дори някои икономисти я използват, за да дават конкретни примери.

Ограничената информация, комбинирано с факта, че първо беще пусната едноименната криптовалута, а играта все още не е показана, навежда на мисълта, че може би става дума за поредната измама. Дали ще е така – ще видим, но предвид всички примери до момента е по-добре да имаме повече от едно наум за подобни проекти. А те тепърва ще се множат, предвид интереса, както към криптовалутите, така и към гейм заглавията и механиките.

Свързани статии

Back to top button