НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

САЩ планират легитимирането на биткойн като спекулативен актив

Криптовалутите и в частност биткойн се превърнаха в любим инструмент за финансова спекула през последните няколко години. Използването му като временен актив за хеджиране от риска е видно покрай движението на цената преди и по време на пандемията. Чрез него и други криптовалути, хора с достатъчно налични средства могат да увеличат значително своите състояния в условия на нестабилна икономическа обстановка. Примери за това са спекулативното поведение на милиардера Илон Мъск, първо с биткойн, а после с dogecoin.

Регулаторите по света заеха различни позиции относно криптовалутите. Китай напълно забрани тяхното разпространение, като през последните дни дори хвана организирано „копаене“, което използва огромни количества електричество нерегламентирано. САЩ от своя страна са на път да узаконят използването на биткойн като спекулативен инструмент. Финансовият регулатор Securities and Exchange Commission (SEC) е на път да даде светлина на първия фонд за обмяна на фючърси в най-популярната криптовалута.

По този начин, САЩ ще легитимират не само по-широката търговия с биткойн, но и ще затвърдят неговия спекулативен статус. Фючърсите дълги години държаха титлата за любим финансов инструмент на големите фондови спекуланти. Впоследствие бяха изместени от дериватите, които изпаднаха на заден план след финансовата криза от 2008 г.

Случаят с крипто ETF

Проверка криптовалути

Всички опити досега да се създаде фонд за търговия на фючърси (ETF) с биткойни не бяха одобрени от SEC в САЩ. По информация на Bloomberg, финансовият регулатор този път ще уважи заявлението на институцията ProShares and Invesco за изграждането на такъв. Причината е, че сделките в новия ETF ще бъдат изпълнени по модела на корпоративните фондове, а не на тези за фючърсна търговия. Така, се създават условия за по-добро предпазване на инвеститорите от измама.

Ключовата разлика в случая е, че корпоративните фондове имат по-строги изисквания за изпълнение на сделките. Могат да се глобяват недобронамерени инвеститори или да се забранява на такива да търгуват, ако имат дълга история от провинения. Засега няма официално потвърждение от SEC или от ProShares and Invesco, но ако бъде обявен за одобрен първият биткойн ETF – то той ще промени напълно търговията с популярната криптовалута.

С добро и лошо за фючърсите

coindesk-ETH-chart-2021-10-15

Фючърсите са класически финансов инструмент, в който инвеститорите сключват сделки за доставката на определен продукт с бъдеща дата. Създадени са на базата на стоковата търговия – когато физическата доставка отнема седмици и дори месеци. Те все още са гръбнакът на търговията със суровини, като суров петрол, например.

Използването на фючърсите за сделки с продукти или активи, които могат да се изпълнят моментално, но датата на трансакцията се отлага във времето може да имат силно спекулативен и рисков характер. Особено, за нестабилни ценово активи, като криптовалутите.

Например, се сключва фючърсна сделка на 14 април на цена за биткойн от 60 хил. долара, като тя ще се изпълни реално на 19 юли. Ако тази трансакция се беше случила при тези дати през 2021 г., инвеститорът, когато получи криптовалутите щеше да е загубил близо 30 хил. долара за всяка една виртуална монета. Обратното, ако фючърсната сделка е сключена на 19 юли тази година, но с доставка 15 октомври, печалбата ще е над 24 хил. долара.

Подобен тип сделки са любими за големите инвеститори, което ще увеличи значително обема търговия на критповалутата и съответно ще повиши още повече нестабилността на цената ѝ. Предвид, че биткойнът има достатъчно плаващ и трудно предвидим вектор на стойността му, съдбата му ще попадне почти изцяло в ръцете на големите инвеститори. Само за справка, през последните три години, цената му спада със 75%, после се качва с 90% и 305%.

Скептицизмът на SEC

blockchain-bitcoin

Финансовият регулатор на САЩ е известен със своя скептицизъм към търговията с криптовалути. От SEC нееднократно са предупреждавали, че този пазар е пълен с опасности за инвеститорите, че е нестабилен и лесен за манипулиране. По-лошото е, че федералната институция няма много инструменти, за да може да се намеси – тъй като до голяма степен търговията с криптовалути е нерегулиран сектор.

Може би това е една от причините SEC да позволи създаването на фючърсен фонд – за да може да упражнява някакъв контрол или поне надзор. През годините, финансовият регулатор е поставял под съмнение, дали такива институции ще разполагат с достатъчно информация, за да могат да предвиждат адекватно движението на цената на биткойна. Същото важи и за опасността от хакерски атаки.

Политиката на SEC към криптовалутите се очаква да се промени, заради назначаването на Гари Гензлър за неин председател. Той се интересува силно от тези сравнително нови дигитални активи. Също така, малко след встъпването му в длъжност, той обяви, че света на криптовалутите е „Дивия запад“, което подсказва потенциалните амбиции за налагането на по-строги правила.

Свързани статии

Back to top button