НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Orange финализира сделката за Telekom Romania

След близо година протакане, френският телеком гигант Orange финализира сделката за фиксираните услуги на Telekom Romania. Процедурата беше забавена от задълбочени разследвания на местния антимонополен регулатор и по-късното предаване на трансакцията към европейските надзорни органи.

Все още остава неясна съдбата на мобилното звено на румънския оператор, към което имаше и български амбиции. То е 100% собственост на гръцката OTE, която е част от конгломерата на Deutsche Telekom. Предвид факта, че именно компанията от южната ни съседка продаде своя дял във фиксираните операции на Telekom Romania няма да се учудим, скоро да направи това и с мобилното звено.

Усложняване на продажбата

orange-scene

Основната причина, поради която отнема на Orange цяла година, за да финализира сделката е регулаторна. Продажбата беше обявена през ноември 2020 г., при цена от 268 млн. евро за 45% от акциите, като останалите 9% се предполага, че френския гигант вече е придобил. През март тази година се появява информация, че тя ще се забави, заради разследване на румънските власти, за злоупотреба с монополно положение.

В излязлата публична информация се посочва, че фиксираното звено на Telekom Romania е завишавала нерегламентирано цени за достъп до инфраструктурата през 2019 г. По този начин тя се възползва от доминиращото си положение, за да вдигне цените на конкурентите си. Подобни казуси имаше в България дълго време с отношенията на БТК и малките оператори, в моментите, когато най-големия наш телеком оперираше почти еднолично с каналната мрежа в страната.

Разрешение с условия

eu-commission-building-official-scaled

След като разследването на румънския регулатор приключва идва на ред европейския. През юли 2021 г. Европейската комисия (ЕК) излиза с решение за сделката. Брюксел разрешава на Orange да придобие фиксираните операции на Telekom Romania, но под условие. Оказва се, че OTE държи 70% в мобилното звено на румънския телеком, а останалите 30% се държат през фиксирания оператор.

ЕК дава зелена светлина само, ако този миноритарен дял бъде прехвърлен в друго дружество. Причината е, че Orange е лидер на мобилния пазар в Румъния. Придобиването на значителен миноритарен дял в пряк конкурент може да подкопае конкуренцията при мобилните услуги. Точно такъв се явява Telekom Romania Mobile Communications.

Това отнема на OTE два месеца, за да прехвърли дяловете на мобилното звено от фиксираното в друга фирма. Точно къде отиват тези 30% не намираме информация, но те почти сигурно остават в ръцете на гръцкия телеком по един или друг начин.

Последствията

Telekom-Romania-Orange-Logos

Дългата процедура по одобрение и условията поставени за сделката, показват колко деликатна и важна е тя за румънския мобилен пазар. Orange придобива един от лидерите на фиксирани услуги, като вече има първото място при мобилните предложения. Продажбата на Telekom Romania виси във въздуха вече повече от няколко години.

Към целия телеком имаше интерес от няколко вече ключови играча на българския пазар – United Group и PPF Group. Двете компании притежават вече съответно „Виваком“ и „Теленор“ в нашата страна, както и по-голямата част от медийния пазар. Дори имаше неофициална информация, че са преговаряли заедно за румънските операции. Сред другите слухове са, че бъдещият собственик на „Булсатком“ – Спас Русев също е бил сред спряганите купувачи.

United Group and PPF Group CEE Assets 2021

OTE реши да ги раздели на две – фиксирани и мобилни. Причините не са официално ясни, но по всичко личи, че става дума за регулаторни опасения. Дори настоящата сделка само за фиксираното звено премина през две нива на одобрение, в които бяха включени условия. Румънската държава също така запазва своите 46% акции във фиксирания оператор на Telekom Romania, като гарант за спазването на пазарните принципи.

Последствията за телеком средата в северната ни съседка ще са повече от големи. Orange се превръща в доминиращ играч и разполага с предпоставки за силни конвергирани услуги. Фиксираното звено на Telekom Romania ще загуби договора за споделяне на мрежата с мобилното такова, след като те вече ще имат различни собственици и ще са де факто конкуренти.

Предвид тенденцията на OTE да разпродава своите звена в региона, няма да се учудим ако търсенето на купувач за мобилните операции в Румъния се поднови. Тогава доминиращите регионални групи като PPF и United може отново да се включат в надпреварата за придобиване на местни телекоми.

Свързани статии

Back to top button