НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Orange купи фиксираните услуги на румънския Telekom Romania

Френският гигант Orange купи контролния пакет акции на фиксираните услуги на румънския оператор Telekom Romania. Той ще плати за тях 268 млн. евро на гръцкия телеком OTE, който от своя страна е част от германския конгломерат Deutsche Telekom. Това означава, че цялостните операции на Telekom Romania няма да бъдат продадени в пакет, а най-вероятно ще бъдат освободени на части.

Амбиции за него имаше и от България, като по информация на TechTrends, заедно са наддавали PPF Group и United Group, които са новите собственици на „Теленор България“ и „Виваком“ съответно. Към тях, в този своеобразен консорциум е имал участие и доскорошният основен акционер на най-големия български телеком Спас Русев.

Сделката с Orange спира инерцията на чешкия фонд и сръбската група от серията на големи придобивания в региона. Двете буквално изградиха регионални телеком групи на Балканите. Това не означава, че някой от тях или заедно няма да се опита да вземе мобилните операции на Telekom Romania.

Параметрите на сделката

Deutsche Telekom

В Румъния, компанията е най-големия доставчик на фиксирани услуги. 46% от акциите се държат от държавата, която няма намерение да ги продава за момента. За останалите 54% OTE ще получи 268 млн. евро, при цялостна оценка на компанията от 497 млн. евро. Telekom Romania Communications (TRC) под чиято шапка са фиксираните услуги, разполага с над 5 млн. абонати на домашен телефон, интернет и телевизия, както и инфраструктура с над 90-хил. км оптична мрежа.

През годините, OTE разви мобилните и фиксирани услуги отделно. Дълго време, те дори бяха под различни брандове – Cosmote за първата и Romtelecom за втората. Едва в края на 2014 г. бяха обединени под марката Telekom Romania. Като обаче се запазиха двете отделни дружества, които ги оперират. Мобилните услуги се предоставят от Telekom Romania Mobile Communications (TRMC).

Отново исторически, заради разделението TRC има около 811 хил. мобилни абоната, чрез виртуален оператор, който ползва мрежата и честотите на TRMC. Orange вече има изградени мобилни услуги в Румъния и логично след сделката, абонатите на фиксираното дружество ще преминат към тяхната мрежа.

Така, трансакцията има за цел да засили предлагането на конвергирани услуги на френския гигант. Към основните мобилни играчи в северната ни съседка освен Orange и TRMC, добавяме и британската Vodafone.

Мобилно бъдеще

United Group and PPF Group CEE Assets New

Настоящата сделка ще пренареди телеком пазара в Румъния напълно. Последното парче от пъзела е какво ще се случи с TRMC, за които се знае, че OTE най-вероятно също търси купувач. Първоначалната идея беше двата бизнеса – фиксирания и мобилния – да се продадат в пакет, но така те ставаха много големи. Което е проблем, както за да се намери подходящ купувач, така и от регулаторна гледна точка.

Разделянето и придобиването на фиксираните услуги от Orange решава проблема наполовина. Ключово ще бъде, кой ще поеме и мобилните операции на Telekom Romania. Сега, като са само те, правят опцията PPF Group, United Group и Спас Русев да наддават, както заедно, така и поотделно за тях. Развитието около фиксираното дружество TRC може да развърже процеса и за мобилното. Което означава, че може да очакваме скоро новини и по това направление.

Свързани статии

Back to top button