НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Собственикът на „Виваком“ превзема Гърция

Собственикът на „Виваком“ и на „Нова Телевизия“ – United Group превзема Гърция, след като обяви, че придобива един от трите най-големи телекома в страната. Чрез Wind балканската група става водещ фактор и в южната ни съседка, в която вече разполага с местния кабелен оператор Forthnet. Стойността на сделката не е обявена и тепърва ще минава през гръцките регулатори за одобрение.

Тя обаче ще предначертае напълно гръцкия телеком пазар, както и ще засили и все по-мощната балканска група United. Това е вторият ѝ конвергиран пазар, в който конгломератът ще разполага със стабилен мобилен и фиксиран бизнес. Това става месеци след придобиването на „Виваком“ и покрай нея на още няколко кабелни и интернет оператора в България, както и на най-голямата медийна група – тази на „Нова Телевизия“.

Допълнително ще видим дали и обявената продажба на „Булсатком“ няма да се окаже част от плана ѝ за експанзия поради връзките на новия собственик на сателитния доставчик с най-големия телеком в страната. Тема, която сме разгледали подробно тук и тук.

United Group също така подсили операциите си и в Хърватска. Там, балканският гигант придоби мажоритарен дял във фиксирания оператор Optima Telekom. Той вече разполага с третия по големина мобилен телеком – Tele2 и така, страната донякъде може да се каже, че е третия конвергиран пазар на собственика на „Виваком“.

Сделката за Wind

Wind_Hellas_technical_services_building

Параметрите на сделката между United Group и Wind не са публично оповестени. Споменава се единствено, че гръцкия телеком разполага с общо 4.2 млн. абонати на мобилни и фиксирани услуги и годишните приходи са над 500 млн. евро. Досегашният собственик беше холдингът Crystal Almond.

Според данните на гръцкия телеком регулатор EETT за 2019 г. Wind има стабилни позиции в почти целия основен спектър на сектора. Компанията третия по големина мобилен оператор с 24.5% пазарен дял. Около 18% разполага при интернет доставката, където е втори. При платената телевизия Wind е последна с около 8%.

Промяна на пейзажа

Greece Telecom Market 2019

Дори само с този телеком United Group ще разполага с добри изходни позиции на гръцкия пазар. Само, че балканският конгломерат вече държи местния кабелен и интернет доставчик Fothnet. Комбинирани те формират значително повече дял на телеком пазара в Гърция, особено ако се разглеждат фиксираните услуги.

Forthnet е четвърта при интернет доставката с около 10%. Силата на оператора е при платената телевизия, където под бранда Nova държи дял от 28% и е втора. Кумулативно, след придобиването на Wind, United Group ще се превърне в третия по големина телеком при мобилните услуги. При интернет доставката ще се бори наравно за второто място с Vodafone. При платената телевизия ще бъде твърдо втори с около 38%.

Гръцкият пазар е специфичен и не е толкова фрагментиран, колкото българския. Особено, когато става дума за фиксирания сегмент. Бившият държавен монополист OTE, който оперира под бранда Cosmote доминира и в трите ниши. Към момента той има интересна структура на собственост – най-големият акционер е германския гигант Deutsche Telekom с 47%, други 7% се държат от гръцкото правителство, а останалите са пласирани свободно на фондовата борса.

Сделките на United Group от последната година реално консолидираха третия и четвърти играчи във фиксирания сектор – Wind и Forthnet. Така, на гръцкия телеком пазар остават три основни компании – Cosmote (OTE), британския Vodafone и дружеството, което ще се роди след трансакциите на балканския гигант. Въпреки привидното намаляване на броя на играчите на гръцкия пазар, местните регулатори може и да одобрят сделката. Като най-вероятната цел ще бъде да се създаде по-равностоен конкурент на доминиращата OTE.

Конвергирани поръчки

United Group Assets August 2021 Update

United Group навлязоха първо във фиксирания бизнес в бившите държави на Югославия. Tele2 в Хърватска беше първата сделка за мобилен оператор. Придобиването на „Виваком“ промени напълно облика на групата. С българския телеком, балканския конгломерат разполагаше вече с напълно конвергиран оператор. Това означава, че е дружество, което покрива максимална част от спектъра услуги на телеком пазара.

United Group реално се сдоби с най-големия по приходи играч в България за този сектор. Като не се ограничи само с това и от началото на 2021 г. започна да придобива няколко ключови регионални доставчици на интернет и телевизия, за да подсили позициите си.

Тенденцията се пренася с пълна сила в Гърция, което става видно от други две сделки. Първата за Forthnet, която беше обявена в края на 2020 г. и втората сега за Wind. Южната ни съседка се превърна във втория конвергиран пазар за групата, както вече описахме.

И третият се формира в Хърватска. След Tele2, преди буквално седмици – в началото на юли – United Group обяви, че придобива мажоритарен (54%) дял във фиксирания оператор Optima Telekom.

Какво предстои за всички нови активи на балканския конгломерат? За момента опита с „Виваком“ показва, постепенно ребрандиране и допълнително консолидиране, ако местния пазар го позволява. Крайната цел все повече заприличва на създаването на наистина единна балканска телеком група.

Свързани статии

Back to top button