НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Новият собственик на „Виваком“ разширява активите си с гръцки оператор

United Group, новият собственик на най-големия по приходи телеком в България „Виваком“ продължава разширяването си на Балканския полуостров. Групата обяви, че е придобила гръцкия кабелен оператор Forthnet. Тя е получила одобрението от Европейската комисия и в момента чака зелена светлина от гръцкия телеком регулатор (Hellenic Telecom and Post Commission – HTPC).

По този начин, United Group стъпва в Гърция и вече присъства на осем регионални пазара. Освен в южната ни съседка, групата има активи в България, Сърбия, Черна гора, Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, както и в Северна Македония. Компанията, заедно с PPF Group (собственикът на „Теленор“ в България и региона) се опитват да придобият заедно и T-Mobile Romania в Румъния.

Гръцкият кабелен оператор

nova-greece

Forthnet, познат и под бранда Nova, е сред водещите кабелни оператори в Гърция. Тя предлага платена телевизия и домашен интернет, като при първата разполага с 457 хил. абоната, а при втората услуга – 551 хил.

Компанията придобива през 2008 г. Netmed от Naspers за 430 млн. евро, което ѝ дава възможност да добави и опцията за доставка на сателитен ТВ сигнал. Netmed предлага подобна услуга в Гърция и Кипър. С придобиването на Forthnet, United Group ще имат и някакво присъствие на островната държава.

Има една подробност, която не се съобщава в прессъобщението на балканската телеком група. Тя е, че сделката за Forthnet е за мажоритарен 51% дял. Освен United Group, останалите акционери са Wind Hellas с 21%, малтийската GO с 14% и Massar Investments също с 14%.

По съобщения в гръцката преса от май месец (когато за първи път е обявена сделката), може да сглобим частична картина за параметрите на трансакцията. Новият мажоритарен собственик ще поеме големите задължения на Forthnet, които са в размер на 281 млн. евро плюс 52 млн. евро облигационен заем. United Group ще плати допълнително за 36% от акциите, които вече се притежават от четири банки-кредитори.

Плащанията няма да се правят накуп. Новият мажоритарен собственик има първоначално задължение да покрие половината от облигационни заем (26 млн. евро) и да покрие пълния размер на пълния външен дълг. Това грубо прави 307 млн. евро. На по-късен етап, United Group трябва да покрие останалата част по облигациите и да изплати на банките продадените дялове. Стойността на последните не е обявена нито публично, нито в гръцката преса.

Амбициите на United Group

United Group CEE Assets 08-2020Само в рамките на 2020 г. United Group е на път да приключи три мащабни сделки на Балканите. По-рано през годината, групата придоби хърватската Tele2, преди седмици финализира покупката на „Виваком“, а сега и новината за Forthnet в Гърция. Сделката с българския телеком, за момента се очертава, като най-апетитната хапка, като се оценява между 1.2 и 1.3 млрд. евро.

United Group разполага с все по-силно присъствие на балканската телеком сцена. Компанията започва като кабелен оператор SBB в Сърбия, основан от местния предприемач Драган Шолак. През годините, тя разширява услугите си из по-голямата част от бивша Югославия – в Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония. В тях присъства, не само като доставчик на ТВ и интернет услуги, но и като притежава медийната група United Media. Изключение е единствено Северна Македония, където групата присъства единствено със съдържание, но все още няма оператор.

Придобиването на „Виваком“ и Forthnet може да позволи на United Group да развият конвергирани операции в България и Гърция съответно. Това зависи до голяма степен, дали се планира навлизането на United Media на локалните медийни пазари. Сделката в Румъния за местното звено на T-Mobile (оперирано от гръцката OTE, част от групата на Deutsche Telekom – бел. ред.) зависи от много фактори, включително от сътрудничеството си с друг изгряващ регионален играч – PPF Group.

Странната позиция

United-group-logo

United Group изглеждат като мощен стратегически инвеститор и играч на Балканския полуостров, но те са в малко странна позиция. Причината е, че през 2019 г. мажоритарният собственик на групата е британския инвестиционен фонд BC Partners. Те откупуват акциите от друг финансов инвеститор – щатския фонд KKR за 2.6 млрд. евро.

Което прави трудно определението на United Group и техните дългосрочни планове. От една страна имат стратегически интерес, от друга собствеността им е повече в ръцете на финансов инвеститор. За момента, групата показва повече амбиции да се превърне в голям регионален играч. Това може да се промени, ако приоритетите на BC Partners се изменят, предвид силното им присъствие в управлението на United Group.

Свързани статии

Back to top button