РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

OnePlus Nord 2: Флагмански ген в средния клас

Серията Nord е ключова за OnePlus, защото реално трансформира компанията от нишов смартфон производител в по-масов такъв. Новата версия за 2021 г. предоставя доста интересна комбинация от елементи в средния клас, както и пренасяне на такива от флагманските модели OnePlus 9. Всичко това идва на сравнително достъпна цена, изчистен и сравнително премиум дизайн. Така може да обобщим с няколко думи новия OnePlus Nord 2.

Ролята на новия модел е да подсили позициите на бранда в средния клас. OnePlus Nord CE е много добър избор в долния ценови спектър, докато Nord 2 поема горния. Присъствието на компанията е ключово, защото това е най-атрактивния сегмент за потребителите и съответно най-пренаселения откъм устройства. Конкуренцията е жестока, като балансът между компромиси, цена и възможности е доста тънък.

OnePlus Nord 2 Specs

Основните промени спрямо миналогодишната версия са в няколко направления. Това са камерите и процесора. При първите е взето малко ноу-хау от флагманския OnePlus 9, но без сътрудничеството с Hasselblad. При втория имаме първия смартфон на компанията, който не ползва процесорите на Qualcomm Snapdragon, а преминава към Mediatek. Завой, който може да не се хареса на някои фенове.

Дизайн и екран

OnePlus-Nord-2-2-1024368

При дизайнът на OnePLus Nord 2 е взимано доста назаем от флагманските модели. Голям 6.43-инчов AMOLED екран с дупка за селфи камерата в горния ляв ъгъл. Стъклен гръб, като при високия клас, като рамката е пластмасова. Последната е хромирана и на пръв поглед не ѝ личи, че не е метална. За стъкления гръб има в комплекта базов силиконов прозрачен протектор.

OnePlus Nord 2 следва тенденцията от Nord серията и е сравнително компактен и лек, за разлика от флагманите. Вече споменахме при нашите впечатления от Nord CE, че е доста приятна тенденцията на пазара да се появяват все по-леки 5G смартфони и Nord 2 я следва безупречно.

OnePlus-Nord-2-8-1024363

Следвайки традицията на бранда, бутоните за контрол на звука на OnePlus Nord 2 са разположени от лявата страна, а вдясно е този за включване и физически слайдър за режима на смартфона. Последният е доста полезна функция за бързо преминаване от звънене, към вибрации или безшумен режим, в зависимост от ситуацията. OnePlus Nord 2 разполага с USB Type-C порт за зареждане и обмен на данни, което вече е стандарт навсякъде. Липсва 3.5мм аудио жак, също тенденция, която се пренася в по-евтините модели.

Дисплеят е с резолюция от 1 080×2 400 пиксела и честота на опресняване от 90Hz. Той е почти идентичен с екраните на първия Nord (разликата е 0.01 инча в размера) и с тазгодишния Nord CE, който не поддържа стандарта HDR 10+. Честота на опресняване е добра функция, но за съжаление не е адаптивна. Тоест, смартфонът не я определя според вида приложение, а стои непрекъснато на 90Hz.

Добра идея ли е липсата на Snapdragon

OnePlus-Nord-2-7-1024361

Голямата промяна при OnePlus Nord 2 е изборът на процесор. Компанията е търсила най-добрия вариант между производителност и цена, което води и до един прецедент. За първи път, смартфон на OnePlus идва без чипсет на Qualcomm, а такъв на Mediatek. Това е 6nm Dimensity 1 200, което може да се каже, че е ъпгрейд спрямо Snapdrahon-ите в първия Nord и Nord CE, които са съответно със 7nm и 8nm архитектура.

Като производителност, процесорът на Mediatek изостава леко зад прекия си конкурент Snapdragon 870. Не с много, като е дори съпоставим със Snapdragon 780G, друг модел, който се ползва от смартфоните в средния клас. Това може да не се хареса на по-закоравелите фенове на марката OnePlus, които са свикнали ако не в други елементи, то поне при процесорите да са на гребена на вълната. От друга страна, Dimensity 1 200 на Mediatek е достатъчно мощен за класа смартфони, в които се позиционира OnePlus Nord 2.

Останалата част от хардуера e приятен ъпгрейд – оперативната RAM памет е 8GB или 12GB. Мястото за съхранение при първата е 128GB, а за втората – 256GB. Подобрена е и батерията спрямо миналогодишния модел. OnePlus Nord 2 разполага такава с капацитет от 4 500 mAh и бързо зареждане от 65W, което е взето от флагманската серия. То осигурява пълен заряд в рамките на половин час.

Дежавю при камерите

OnePlus-Nord-2-4-1024354

Не само батерията в Nord 2 ни напомня малко за флагманите OnePlus 9. Задната камера също има познати наченки, най-вече основния сензор. Той е познатия ни голям 50MP на Sony с оптична стабилизация. Тя предоставя отлични снимки и сравнително добър нощен режим. Оптичната стабилизация улеснява фокусирането и снимането в движение, като намалява шансовете за размазани кадри. Липсват Hasselblad елементите от флагмана – цветовите корекции, професионалния режим и обработването на RAW файлове.

Другият сензор е 8MP широкоъгълен, който може да се каже, че предоставя стандартно за средния клас качество на кадрите. Последната камера е 2MP монохромна, която подобрява черно-белите снимки и светлочувствителността.

При конфигурацията на OnePlus Nord 2 липсва телефото сензор с оптично увеличение, един от компромисите, които трябва да направим, за да не се ориентираме към флагманите. В интерфейса има двукратно и петкратно приближение, но то е цифрово, което означава, че качеството спада значително. Селфи камерата е 32MP.

Софтуер, цена и заключение

OnePlus-Nord-2-6-1024358

OnePlus Nord 2 идва от кутията с включен Android 11 и интерфейса на компанията Oxygen 11.3. Последният е сравнително лек и приятна добавка към основната операционна система, като позволява доста възможности за персонализация. От китайските производители, засега OnePlus и Motorola най-добре се справят в това направление.

Oxygen 11.3 предлага собствено приложение за камерите и галерията със снимки, информационен център (за мен лично – леко излишен), както и различни възможности за персонализация. Повечето останали неща са познати за всеки, който предпочита по-изчистена версия на Android. Добрата новина е, че например приложението с галерията за снимки, лесно може да се замени с това на Google.

OnePlus-Nord-2-5-1024357

Същото не може да се каже за разпространението в България. Оказва се, че OnePlus изпитва затруднения в пласирането на последните си модели в страната. Поне не директно, засега той е наличен на сайта на компанията и може да бъде доставен в България. Големите магазини и телекомите обаче засега не предлагат OnePlus Nord 2, с изключение на eMag. Цената му е 409 евро за 128GB версия с 8GB RAM и 499 евро за 256GB с 12GB RAM. Това прави съответно около 800 и 1 000 лева.

Като изключим този значителен проблем, OnePlus Nord 2 е много добър смартфон с флагмански ген позициониран в самия край на средния клас. Mediatek чипсета споменахме, че може да откаже някои ентусиасти на марката, но като цялостен пакет, смартфонът е силен претендент за цената си.


  • Лек, стъклен дизайн с флагмански ген
  • Ярък AMOLED с опресняване от 90Hz
  • Скоростно зареждане от 65W
  • Отлична цена за възможностите и класа си
  • Липсва адаптивно опресняване на екрана
  • Посредствена широкоъгълна камера
  • Липса на телефото камера
  • Mediatek процесорът може да откаже някои фенове

OnePlus Nord 2

Дизайн - 8.5
Хардуер - 8
Софтуер - 9
Камери - 8
Батерия - 8.5
Цена-качество - 9

8.5

Отличен

OnePlus Nord 2 е отличен смартфон в горния сегмент на средния клас с доста флагмански елементи, но за момента труднодостъпен в България

User Rating: Be the first one !

Свързани статии

Back to top button