РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

OnePlus Nord CE – Големият претендент в средния клас

Допреди една година, 5G смартфоните се смятаха не само за бъдещето на мобилните комуникации. Но и за големи и тежки устройства, които можеха да откажат всеки потребител с по-практичен вкус. Затова е много странно, когато вземете OnePlus Nord CE в ръка първия път, знаейки, че той предлага подобна свързаност.

Причината е, че устройството ни връща от тенденциите от преди 3-4 и повече години. Когато смартфоните бяха тънки и леки. Когато водеща бе манията, да може да се побере най-мощният хардуер в най-компактната опаковка. OnePlus Nord CE е точно такъв – лек, сравнително малък, но и мощен 5G смартфон, който няма да ви разори.

В духа на популярния бранд, техния нов модел в средния клас повдига въпроса, дали е нормално да се дават 2 хиляди лева за флагман. Особено, когато OnePlus Nord CE предлага доста екстри, доскоро запазени за високия клас. Тенденция, която може да проследим и в някои други модели в този сегмент.

Компактен дизайн

OnePlus-Nord-CE-11

Тънък и лек спрямо флагманите, които доскоро бяха основните представители на 5G смартфоните. Така може да се опише по най-краткия начин дизайна на OnePlus Nord CE. Тежи само 170 грама, което е близо с 25% по-малко от някои водещи 5G флагмани, като Samsung Galaxy S21 Ultra например и с 12% спрямо своя голям брат OnePlus 9 Pro. Дебелината му е 7.9 мм или близо милиметър повече от Ultra-та.

Цялостното усещане, което оставя в ръката е за леко и компактно устройство. Заради, което сигурно си мислите, че ще има големи компромиси спрямо обемни компоненти, като екран и батерия. Такива обаче няма. Дисплеят е 6.43-инчов AMOLED с 90Hz честота на опресняване и резолюция от 1 080×2 400. Стандартен вече за класа на достъпните флагмани, като OnePlus Nord CE го слага в зоната на средния клас.

OnePlus-Nord-CE-5G-Stats

Ако ще търсим компромиси за някои потребители това ще са пластмасовия заден панел и странична рамка. За други те може да са предимство, защото матовия гръб не оставя почти никакви пръстови отпечатъци, изглежда стилно и с красив син акцент в заоблените краища (при Blue Void разцветката). Самата рамка е доста добре полирана и само при допир можете да разберете, че не е метална. Добрата новина е, че в долната част имаме USB Type-C и 3.5mm аудио жакове. До тях е поместена скарата на говорителя. Другите елементи в рамката са бутоните за управление на звука отляво и този за включване, който е отдясно.

Snapdragon в средния клас

OnePlus-Nord-CE-3

Тази година ще видим поне няколко модела в средния клас, които ще се възползват от процесори на Qualcomm. OnePlus Nord CE е един от тях, като използва Snapdragon 750G с 8nm архитектура и 5G свързаност. Засега е един от малкото с подобна връзка до петото поколение мобилни мрежи в този ценови клас.

Сравнително добрия хардуер важи и за оперативната памет. Тя почва от 6GB RAM за модела, който се предлага ексклузивно на сайта на OnePlus и достига 12GB в най-скъпата вариация. Мястото за съхранение е между 128GB и 256GB. Всичко това дава сравнителни добри показания при бенчмарковете, особено при сравнение на устройства в този ценови сегмент за 2021 г. OnePlus Nord CE разполага с един от най-добрия хардуер при смартфоните под 800 лева за момента.

OnePlus-Nord-CE-10

Споменахме, че OnePlus Nord CE не прави компромис с размера на батерията. Тя е с капацитет от 4 500 mAh, което е доста предвид теглото на смартфона. Самият той разполага с бързо зареждане от 30W, което позволява пълно зареждане в рамките на час и около две трети от батерията за половин. При нормално ползване ден и половина живот ще имате, а ако сте по-пестеливи можете да изкарате и до два дни.

Екстра е интегрираният под AMOLED екрана сензор за пръстови отпечатъци. За някои потребители той е разположен на странно място по-близо до долната рамка, подобно на OnePlus 9 серията. За други, които идват от подобни интегрирани във физическите бутони, това няма да е проблем и е въпрос на навик до голяма степен.

Компромисът с камерите

OnePlus-Nord-CE-8

При търсене на компромис в OnePlus Nord CE такъв може да бъде намерен при камерите. Гнездото е в духа на смартфона – компактно, но това се позволява от по-малките сензори. Основният е 64MP, който изнася работата им на своите плещи. Той се ползва и за двукратното приближение, което можете да намерите в приложението и реално представлява изрязана кадровка от големия сензор.

Детайлите са приемливи за 64MP, същото важи и за нощния режим, който понякога изкривява цветовете при добра осветеност. При липса на достатъчно фонова светлина, забравете за добри резултати.

OnePlus-Nord-CE-4

Широкоъгълната 8MP камера се справя добре със задачата си, макар да е много далеч от Hasselblad събрата си от OnePlus 9 серията. Добрата новина е, че нощният режим работи и с нея, макар резултатите отново да са в рамките на средните. Последният сензор е 2MP дълбочинен, като липсва телефото камера и дори макро такъв. Но в средния клас, подобни компромиси са очаквани, а производителите все повече ги запазват за по-високите ценови сегменти. Селфи камерата е 16MP и е вече стандартна за този тип смартфони.

Софтуер и заключения

OnePlus-Nord-CE-5

OnePlus Nord CE идва от кутията с Android 11, което е добра новина за феновете на марката. Популярната платформа е надградена с интерфейса Oxygen 11, който разчита на добър баланс между добавки и оставяне на доста елементи от оригиналните екстри на Google.

Бонусите са възможностите за персонализация, Always On Display-а (AOD или Glance) и специалния център на OnePlus. Последният можете просто да игнорирате, ако не ви се занимава с допълнителни настройки. Полезни екстри са гейм режимът, който позволява да имате достъп до менюто по време на игра и др.

OnePlus-Nord-CE-1

Като заключение, OnePlus Nord CE е сред претендентите за титлата сегмента под 800 лева. Брандът го описва като „убиец в средния клас“, което поне за момента е доста близо до истината. AMOLED екран, сензор за пръстови отпечатъци под него, добър хардуер, батерия и др. Ако трябва да обобщим OnePlus Nord CE с две думи – отличен избор ако търсите флагмански черти на достъпна цена.


 • Ярък AMOLED с опресняване от 90Hz
 • Един от най-бързите смартфони на пазара в своя клас
 • Компактен и лек дизайн
 • Бързо зареждане от 30W и голяма батерия за размера си
 • Флагмански възможности на ниска цена
 • 3.5мм аудио жак и 5G връзка
 • Липсва адаптивно опресняване на екрана
 • Големи рамки около дисплея
 • Пластмасова рамка и заден панел
 • Посредствени камери
 • Липсва дори макро сензор

OnePlus Nord CE 5G

Дизайн - 8
Хардуер - 8.5
Софтуер - 9
Камери - 6.5
Батерия - 8.5
Цена-качество - 10

8.4

Много Добър

Един от най-добрите смартфони на пазара в съотношение цена-качество и определен фаворит в средния клас за момента

User Rating: 5 ( 1 votes)

Свързани статии

Back to top button