РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

OnePlus 9: Новото оръжие на убиеца на флагмани

Марката OnePlus през годините си спечели огромна репутация сред технологичните ентусиасти или т.нар. „гийкове“. Портфолиото на бранда беше малко, но концентрирано около една цел – да се предложи най-добрия хардуер, на максимално достъпна цена. Това спечели на OnePlus прякора „убиецът на флагмани“. Защото смартфоните, излизаха с най-високия клас чипсет на пазара, голямо количество памет и други възможности, характерни за най-скъпите устройства, но на почти половин цена.

OnePlus се възползваха от тази своя слава и от последните година-две се опитва да се утвърди като пълноценен играч в целия сегмент. Разширяването към модели в по-ниските класове беше първата стъпка, следващата – да представи истински премиум флагман.

Това вече се постига с тазгодишната серия OnePlus 9 и се усеща най-вече при Pro версията. Като за тях основното е сътрудничеството с шведския производител на фотоапарати Hasselblad в разработването на по-добри камери.

В настоящето ревю ще се фокусираме върху базовия модел – OnePlus 9. Той според много критици е по-близък до истинския дух на марката, който е споменатия „убиец на флагмани“ на достъпна цена. Причината е, че последната се доближава доста до основните конкуренти, но самия смартфон, се усеща като истински премиум продукт. И все пак, в коя категория попада повече OnePlus 9 – в тази на флагманите или на техните „убийци“?

Дизайн и екран

One-Plus-9-1

На външен вид, OnePlus 9 разполага с всички основни отличителни черти на представител на флагманския клас. Стъклен и извит гръб, с градиентна разцветка, която в долната част достига до почти огледални характеристики. Изненадващо рамката е пластмасова, но трудно може да се определи това от пръв поглед. На нея са разположени основните бутони за управление на смартфона, USB-C жак и „шейна“ за SIM картата. Липсва 3.5 мм аудио жак, но това вече е стандарт при почти всички модели в по-високите класове.

От лявата страна на рамката са разпределени двата бутона за управление на звука. От дясната е бутонът за включване и изключване, като над него е специален слайдър. С него управлявате различните режими на устройството – тих, на вибрации или да звъни. Това е изключително полезна функция, която позволява с едно движение на пръста да изберете режим на работа, без да включвате самия смартфон. Слайдърът е с релефна повърхност и няма как да го объркате с другия бутон.

OnePlus-9-stats

Предният панел е зает почти изцяло с 6.55-инчов AMOLED екран. Има известни рамки и за разлика от премиум флагманите, както и от своя Pro събрат няма извити ъгли. Селфи камерата е в отвор на екрана в горната лява част на екрана. Той разполага с опция на честота на опресняване от 120Hz, която позволява по-плавна работа в менюта и приложения. За съжаление няма активна адаптация на честотата, което води и до повече разход на батерията.

Разделителната способност на OnePlus 9 е 1 080×2 400 пиксела, далеч от 1 440p на Pro варианта. Екранът е ярък с 1 100 nits при максимални стойности и предоставя отлична палитра от цветове.

Хардуер от висок клас

One-Plus-9-8

Силата на OnePlus 9 е в сърцето на смартфона – неговият хардуер и оптимизация. Той разполага с флагманския чипсет на Qualcomm Snapdragon 888 изработен по 5nm архитектура. Идва в две вариации – 128GB място за съхранение и 8GB RAM памет, както и 256GB и 12GB. Във всички случаи, ще имате в ръцете си един от най-мощните процесори и хардуерно представяне за екосистемата на Android в момента.

OnePlus 9 е изместен на върха единствено от Apple iPhone 12-серията, както и от специализирания геймърски модел на Asus ROG Phone 5. Последният се намира трудно на българския пазар. Директен конкурент на OnePlus 9 може да се каже, че е базовата версия на тазгодишния флагман на Samsung Galaxy S21. Моделите на южнокорейската компания в Европа обаче идват с Exynos процесори, които макар и да търпят подобрение на годишна база, все още изостават от тези на Qualcomm.

Ако търсите бърз смартфон, при който нещата стават плавно и без голямо загряване – OnePlus 9 е един от най-добрите избори в момента на пазара.

Струват ли Hasselblad камерите

One-Plus-9-6

През годините „убийците на флагмани“ имаха своята ахилесова пета – камерите. Те можеха да се определят в най-добрия случай като средни. OnePlus са осъзнали този голям недостатък и предприеха редица мерки за преодоляването му. Една от тях е сътрудничеството с шведския фото концерн Hasselblad. Освен, че името и логото на скандинавската компания се използва активно в дизайна на смартфона, кутията и маркетинг материалите, тя помага доста за софтуерната и хардуерна оптимизация на камерите.

OnePlus 9 и Pro версията са първите модели, които се възползват от това сътрудничество. Двата основни сензора са еднакви при тях. Първият е 48MP, който се наследява от OnePlus 8 Pro, докато вторият е нов 50MP широкоъгълен. Като и двата са на Sony.

Основната камера е добра, предлага отлични детайли, особено ако се превключи на режима за максимална резолюция. В нормалния снимките са с размер 12MP, които са достатъчни за повечето потребители, но ако искате повече детайли е хубаво да преминете на този, който ползва максималния 48MP потенциал на сензора. Особено ако искате впоследствие да отрежете само част от снимката.

Силата на OnePlus 9 е в неговата широкоъгълна 50MP камера. Тя е една от най-добрите на пазара, когато става дума за детайли. Освен това при нея работи отлични нощния режим, като понякога резултатите могат да са впечатляващи. При него основната 48MP камера се справя добре, като може да се каже, че е почти наравно със Samsung Galaxy S21 Ultra.

Партньорството с Hasselblad си проличава в представянето на цветовете, като при OnePlus 9 те се с една идея по-близки до реалните. HDR функцията понякога е добре да се изключи, защото може да внесе допълнителен шум в изображенията, но като цяло, софтуерът на камерите е доста ефективен. Той е допълнен с професионален режим – отново дело на Hasselblad.

Големият недостатък на OnePlus 9 е липсата на телефото камера. Има вградено дигитално приближение, но отвъд препоръчаното двукратно такова, качеството пада значително.

Софтуер и използване

One-Plus-9-2

OnePlus 9 използва своята UI версия Oxygen, която надгражда Android 11. Тя позволява доста възможности за персонализиране на телефона, гейм режим и други. За някои елементи се използват базовите приложения на Google, което олекотява платформата и я доближава до по-чиста версия на Android. Софтуерно, смартфонът се държи доста добре, работи се интуитивно, но има някои дребни проблеми с определени стокови приложения и режими, които могат да се изчистят с времето чрез ъпдейти. OnePlus вече предприе такива мерки и поправи доста от тях.

Една от критиките е, че OnePlus 9 ще идва само с две години поддръжка на големите ъпдейти на Android платформата и на три при тези за сигурността. Според различни технологични ревюиращи това дава само две години живот на смартфона. Реално те са поне три, защото ъпдейтите по сигурността са ключови за устройството. Софтуерно, смартфонът ще може да издържи и повече, така че тази критика, според мен не е толкова ключова.

Друг проблем, който се посочва е в разположението на сензора за пръстови отпечатъци. Той е вграден под екрана и се намира по-близо до долната рамка на OnePlus 9. За хора, които ползват флагмани от последните две години може да е неудобно в началото. Но ако идвате от други модели, които този сензор е интегриран във физическия бутон на Android, каквато беше практиката до 2018-2019 г. нямате да имате затруднения например. Всичко е до въпрос на навик, ако трябва да бъдем обективни.

Отделно за батерията

One-Plus-9-3

За батерията на OnePlus 9 е хубаво да се поговори в отделна секция. Тя е с капацитет от 4 500 mAh, което на пръв поглед е достатъчно за смартфон с подобни възможности. На практика, силния хардуер, неадаптивния 120Hz-ов екран я изтощават доста бързо. При нормално използване може да свърши в рамките на един цял ден.

OnePlus се надява да реши този проблем за потребителите с тяхното доста бързо 65W зареждане. За почти половин час смартфонът се зарежда от 0% до 100%. Това се постига със специалния и включен в комплекта адаптер. Ако ползвате други зарядни, скоростта ще бъде като при останалите смартфони.

Проблемът тук е свързан с това, колко дълго време ще издържи батерията през годините. По-честото зареждане и по принцип бързото такова скъсяват нейния живот. Това частично се компенсира от факта, че реално батерията е разделена на две тела. Но ако има въпросителни около жизнения цикъл на OnePlus 9, то те са свързани с нея, а не толкова със софтуера.

Заключение

One-Plus-9-5

OnePlus 9 е може най-добрият модел в категорията флагман за 2021 г. до момента. Не е премиум устройство, въпреки, че компанията не иска да го позиционира там. Тя пази тази роля за по-големия събрат – OnePlus 9 Pro. Базовият модел е по-добър от един от директните си конкуренти в лицето на Samsung Galaxy S21, като изключим единствено дизайна и издържливостта на батерията.

Партньорството с Hasselblad е крачка във вярната посока, но тепърва ще видим истинските плодове от него. Като с него се коригира едно ключово изоставане на моделите на OnePlus – това при камерите.

OnePlus 9 може да се хареса на повечето верни фенове на марката, защото запазва това усещане за „убиец на флагмани“. Проблемът е, че с цена от 1 459 лева на свободна продажба, той вече автоматично попада в тази категория. Тенденция, която брандът прави умишлено, за да може да се изгради като пълноценен играч на смартфон пазара.


 • Ярък AMOLED с опресняване от 120Hz
 • Един от най-бързите смартфони на пазара
 • Доста подобрени камери
 • Един от най-добрите широкоъгълни сензори
 • Бързо зареждане от 65W
 • Слайдър за режим на звука
 • Липсва адаптивно опресняване на екрана
 • Пластмасова рамка
 • Липсва телефото камера
 • Слаба издръжливост на батерията
 • Цената е висока за „убиец на флагмани“

OnePlus 9

Дизайн - 8
Хардуер - 10
Софтуер - 9
Камери - 8.5
Батерия - 8
Цена-качество - 8

8.6

Отличен

„Убиецът на флагмани“ стана флагман с доста добра заявка за лидерство в тази категория

User Rating: Be the first one !

Свързани статии

Back to top button