НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Intel рестартира стратегията си с ребрандиране

Intel показа част от новата си стратегия и пътна карта за своите бъдещи продукти. Това става след няколко години на провал в опитите ѝ да достигне конкуренцията в един от ключовите показатели при микропроцесорите – размера на транзисторите. През 2020 г. Nvidia пусна на пазара 7nm модели, а от края на същата година, Apple започна преминаването си към мобилната архитектура на ARM за своите чипове и компютри Mac, която е с 5nm. Intel от своя страна продължава да разчита на 10nm технология.

Американският производител явно се е примирил и в стремеж да омекоти удара разчита на други подходи, за да запази конкурентоспособност. Една от тях е оптимизирането на настоящата 10nm архитектура, така, че разликите ѝ спрямо по-новите и миниатюрни такива да не са толкова осезаеми. Тази стратегия е факт още от миналата година.

Новото ръководство на Intel, водено от ветерана на компанията и на VMware Пат Гелзингер решава, че това не е достатъчно. Затова те добавят един елемент – ребрандиране на своето бъдещо портфолио, както и промяна на някои други детайли относно процесорите им. Друг ключов елемент във визията на Гелзингър е по-тясното си сътрудничество с Qualcomm и отварянето на компанията за работа със своите конкуренти в някои области. Всичко това беше обявено на тяхната конференция Intel Accelerated.

Когато 10 става 7

Intel-accelerate-roadmap-2

Най-важният елемент в новата стратегия реално е ребрандирането на процесорите на Intel. Компанията вече няма да посочва каква технология използва, като например 10nm Super Fin от 2020 г. Вместо това, следващия модел ще се казва просто Intel 7. Той се очаква в края на настоящата година и ще бъде изпълнен не по 7nm, а по 10nm технология. Името е избрано нарочно, за да може да прикрие факта, че Intel все още не може да миниатюризира своите процесори.

Intel-accelerate-roadmap

Това ще важи и за 7nm модели, които се очакват в края на 2022 г. Те ще бъдат ребрандирани като Intel 4 и макар, да не беше изказано, но целта е изцяло маркетингова. Те трябва да оставят впечатление, че са по-добри от 5nm модели на Apple и потенциално от подобни модели на AMD. Реално, обаче ще разчитат на 7nm архитектура.

Ситуацията продължава и с Intel 3, който поне според пътната карта, трябва да бъде подобрена версия на Intel 4 и ще ползва 7nm архитектура. Името отново има за цел да обърка потребителите, тъй като след година-две се очакват процесори с 3nm архитектура. Самият чип е планиран за края на 2023 г.

Любопитният Intel 20A

Intel-Accelerated-RibbonFET

Промените дотук са чисто маркетингови. Intel преименува старото си портфолио, за да може да създаде впечатление за конкурентоспособност на пазара. От техническа гледна точка, американският гигант все пак обявява и нещо интересно. Това е Intel 20A, който ще разчита на две революционни, според компанията, технологии.

Двете са свързани изцяло с промяната на архитектурата на самите транзистори, което е значителна разлика от досегашния подход. При миниатюризацията на последните, производителите се възползват от намаляването на размерите им и съответно – разполагането на повече от тях в рамките на същата или по-малка площ.

RibbonFET реално променя цялостната структура на транзистора и подобрява електропроводимостта. Освен това я прави по-компактна и с по-малко консумация на енергия. RibbonFET е ключова технология и се разработва заедно с Qualcomm, в същия момент, някои от конкурентите, като TSMC и Samsung също са в процес на подобряване на архитектурата на своите транзистори. Това е необходимо, защото преминаването към 3nm и 2nm технологии не може да стане без смяна на структурата им.

Intel-Accelerated-PowerVia

Intel не конкретизира с какъв размер транзистори ще разчита Intel 20A – най-вероятно говорим за 7nm или 5nm. Но компанията показа друга иновация за този модел чипове – PowerVia. При нея се пренарежда начина по който е изграден сами транзистор отвътре. В момента, той е като „торта“ в който се редуват слоеве за пренос на данни, електропроводими, кеширащи елементи, комуникационни такива и др. При PowerVia, основната част на транзистора е позиционирана в средата, тази за захранването в основата, а в горната – комуникационните елементи. Така, „тортата“ се трансформира в „сандвич“.

Сътрудничеството с Qualcomm

Intel-Accelerated-Pat-Gelsinger-3

Intel рядко се отваря към партньорства с конкуренти. Най-малкото защото продължава да е единствената компания, която има затворен цикъл на дизайн, разработка и производство на процесори. Тя обаче започва да изостава в почти всеки един от тези компоненти. Което я кара да бъде по-гъвкава в своя подход.

Intel 20A е уникален и с още едно нещо – двете нови технологии в него са разработени съвместно с Qualcomm. Както и, че транзисторната архитектура на новия чип най-вероятно ще се използва от най-известната компания за мобилни процесори в бъдеще. Това ще се пренесе и в Intel 18A, който ще бъде подобрена версия на 20A и се очаква през 2025 г.

Любопитно е дали новата стратегия ще даде ефект за Intel. През първите три години виждаме само ребрандиране на продукти, които в някои технологични показатели (миниатюризацията) ще продължават да изостават спрямо водещите на пазара. От друга, новите имена, ще създават впечатление, че това не е така. Докато дойдат Intel 20A чиповете, които трябва да променят „правилата на играта“.

Свързани статии

Back to top button