НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

OnePlus атакува отново средния клас с Nord 2

Месец след като показа Nord CE 5G, OnePlus пуска още един смартфон в средния клас – това е дългоочаквания Nord 2. С двата модела, китайският бранд се опитва да обхвана максимално различни позиции на пазара за умни телефони между 600 и 800 лева. Ако OnePlus Nord CE стъпва в долната ценова граница, то новия OnePlus Nord 2 заема горната. По официални данни, той ще се предлага за 399 евро, което е около 800 лева на свободна продажба.

OnePlus Nord 2 надгражда няколко неща от CE версията, но и ползва доста сходни елементи от нея. Голямата промяна е при камерите и батерията, като се взима частично назаем от флагманската серия OnePlus 9 от тази година. Елементът, който ще раздвои потребителите и феновете на марката е изборът на процесор.

С новия OnePlus Nord 2, китайската компания затвърждава амбицията си да предлага максимално голямо портфолио от устройства, които да покрият колкото се може по-голям ценови спектър. Въпросът е дали по този начин няма да размие имиджа на своя бранд, който се стреми към техническите ентусиасти и малко по-претенциозните смартфон потребители.

Между големите и малките

Oneplus-nord-2-grass

OnePlus Nord 2 заема странна позиция между по-достъпния CE и флагманския OnePlus 9. С което виждаме някои предимства взети от по-големия брат, но и компромиси, за да може да се държи цената приемлива. Това става видно още на ниво дизайн – стъклен гръб с пластмасова рамка комбинира буквално елементи от флагмана и от по-достъпната версия. Екранът е идентичен с този на Nord CE – 6.43-инчов AMOLED с 90Hz честота на опресняване и 1 080×2 400 разделителна способност.

Голямата разлика е под капака – чипсетът е Dimensity 1 200 на Mediatek, което прави OnePlus Nord 2 първият смартфон на бранда, който не използва процесор на Qualcomm. Добрата новина е, че архитектурата на чипсета е по 6nm технология, което му дава леко предимство пред някои модели на американския производител. Преди да скочите, че по този начин Nord CE е по-добър имайте предвид, че Snapdragon-а на по-достъпния смартфон е с 8nm архитектура.

OnePlus Nord 2 Specs

Вътрешната конфигурация е сходна – вариантите са 6GB, 8GB и 12GB оперативна памет, както и 128GB или 256GB място за съхранение. Едно от големите предимства на OnePlus Nord 2 е наличието на 4 500 mAh батерия, но по-ключовото е бързото зареждане. Вместо 30W-то на Nord CE, при новия модел имаме 65W от флагманския клас. С включено зарядно с такъв капацитет в комплекта!

Другата голяма промяна и предимство на OnePlus Nord 2 е камерата. Основният сензор от задната страна е 50MP на Sony, който се ползва и от флагманския клас 9 от тази година. Разликата е, че липса брандинга на Hasselblad, както и, че го няма широкоъгълния. Последното е разочарование, защото при OnePlus 9 той беше най-добрия в своя клас за момента. При Nord 2 трябва да се задоволим с доста по-базовия 8MP, както и с 2MP монохромен такъв. Селфи камерата е засилена до 32MP.

Размива ли се имиджа

green-0-fe52be

Досега впечатленията в стратегията на китайския бранд са, че OnePlus все още се опитва да предложи най-доброто от хардуерна точка, но на по-достъпна цена. Проблемът е, че с Nord 2 се прави и първата крачка към все по-голямо фрагментиране на портфолиото. Това води до модели, които имат флагмански черти, но и много компромиси.

При OnePlus Nord 2 това е очевидно с избора на процесор. Компанията се опитва да поддържа добра производителност и 6nm технология, но и да предложи ниска цена. Което превръща новия смартфон в първия, който ползва чипсет на Mediatek.

Как ще се отрази това на представянето на OnePlus Nord 2 ще разберете скоро в нашето ревю. Във всички случаи, тази година китайският бранд се опитва да се наложи по-масово на световния пазар, като прилага стратегия на големите в бранша, като Samsung, например.

Свързани статии

Back to top button