РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Honor Band 6: Достъпна фитнес гривна за ентусиасти 

Фитнес гривните са един от най-простите примери за Интернет на нещата и носимите устройства. Те са достъпни, сравнително лесни за използване и съдържат все повече функционалности. Като възможности и дори визия, те започват да се доближават до възможностите на умните часовници. Последните държат цена и се опитват да се позиционират като премиум продукти.

Honor Band 6 е сред представителите на последното поколение фитнес гривни, които се отличават с все по-голяма практичност и ниска цена. Достъпен, оптимизиран към здравословен начин на живот и предлага много нови функционалности. Цветен AMOLED екран, водоустойчив, сензор за сърдечен ритъм и концентранция (сатурация) на кислорода в кръвта, крачкомер и др. При препоръчителна цена от 99.99 лева.

Устройството е уникално и с нещо друго – това е последния модел на Honor, който е плод на доскорошното сътрудничество с Huawei, след като първата марка се отдели от китайския гигант. Тя беше продадена на консорциум от инвеститори и дистрибутори. Вследствие на което и голяма част от развойната дейност на китайския гигант премина при Honor и компанията поема по нов път. Това ще се отрази ползотворно на Honor Band 6 в дългосрочен план – като например, че техните продукти ще разполагат със самостоятелен софтуер за фитнес проследяване.

Дизайн и възможности

Honor-Band-6-4

Умната гривна на Honor е с леко и компактно тяло от едва 18 грама. Разполага със само един бутон за управление от горната страна и името на компанията от долната. Каишката е в спортна стилистика – силиконова каишка, като е достатъчно дълга и с достатъчно дупки за настройване на китката. Това е удобно предимство за хора с дебели или с тънки (като моите – бел. ред.) ръце. Предишните поколения гривни предлагаха доста ограничени възможности в това отношение и каишките бяха една от слабите им места. Honor Band 6 коригира това.

Основната част се заема от яркия AMOLED екран с диагонал от 1.47 инча. Той е със сензорен панел и в комбинация от натискане на дисплея, и на единствения бутон навигирате през менютата на гривната, имате лесен контрол над устройството и над телефона си, от удобството на вашата китка.

Honor-Band-6-2

Възможностите са доста разнообразни – сензор за пулса, крачкомер, проследяване на съня, на активността, измерване на кръвната сатурация (актуално покрай коронавирус пандемията). Honor Band 6 е водоустойчив, което премахва опасенията, ако забравите да го свалите под душа или искате да проследите тренировката си по плуване. Той може да издържи под вода до 5 атмосфери, което се равнява на гмуркане до 50 метра дълбочина. Последната функция е голямо предимство спрямо някои от конкурентните модели.

Умната гривна се свързва със смартфона ви, като позволява да получавате и преглеждате избрани известия на нея като съобщения, имейли, задачи в календара и други. Липсва GPS, но предвид факта, че свързаността ви със смартфон е почти задължителна, накрая приложението ползва данните от него за локация. Освен това, с добавянето на такава опция, ще имате по-слабо представяне на батерията.

Издръжливостта на батерията

Honor-Band-6-1

Която от своя страна е другия голям коз на Honor Band 6. Тя издържа с един заряд до 14 дни и 10 при много силна употреба, според производителя. Отделно им бързо зареждане, което запълва капацитета на батерията от 0% до 100% в рамките на час. При нашите тестове изкарахме близо 5 дни с 35% и още толкова с частично зареждане (до към 50%) след това и остана за още. Достигането на 12 дни издръжливост при пълна батерия изглежда лесно достижимо. Самата тя се държи консистентно и няма резки спадове, когато остане малък заряд.

Голямата издръжливост на батерията не е само за удобство на потребителите. Когато се налага да се зарежда на по-дълги периоди, това означава, че вие ще направите по-малки цикли за по-дълго време. Броят на цикли е този, който определя кога дадена батерия спира да работи.

Колкото повече ги разпределите във времето – толкова повече ще ви служи устройството. Предвид факта, че във фитнес гривните не могат да се сложат големи батерии и съответно те имат по-малко цикли от смартфоните или таблетите. Затова предишните поколения гривни, които издържаха по 3-5 дни с един заряд след година и половина – две на силно използване започва деградация на техните батерии. При Honor Band 6 очакваме това да се случи доста по-късно.

Инсталация

Honor-Band-6-9

Всяка една фитнес гривна, за да може да се използва, трябва да се свърже със смартфон. Процес, който при всяко устройство зависи най-вече  от софтуера за анализ и свързване. Това е единствената част при която наследството на Huawei се отразява на Honor Band 6. Гривната използва софтуера Health на китайския гигант. Той е наличен в Google Play, но с по-стара версия и ако искате актуална трябва да инсталирате магазина AppGallery, откъдето да сложите по-новата такава.

Процесът не е сложен, но просто в началото ще ви препрати към 2-3 инсталации и ще изисква регистрация в екосистемата на Huawei. След като направите всичко това, инсталацията на Health става бързо, както и връзването на гривната. Можете да избегнете първите стъпки ако ползвате Huawei, който не разполага с лицензираната версия на Android. Подобна е ситуацията и с умните часовници на Samsung, ако не използвате техен смартфон. Не е болка за умиране, но е добре да се отбележи. От Honor обещават скоро да пуснат собствено приложение за здравословен начин на живот, което най-вероятно ще работи и с Honor Band 6.

Проследяване на съня и активността

Honor-Band-6-10

След като приключите процесите по инсталация и регистрация е препоръчително да активирате по-детайлната система за проследяване на съня. Това е просто задължително ако искате да имате пълна картина в това отношение. Сравнението идва от дългосрочната ми употреба на Fitbit Alta HR и техния доста прецизен софтуер за проследяване на съня.

Huawei-Health-basic

Honor Band 6 се представя отлично в няколко аспекта. Това е в часовете на заспиване и пълно събуждане, както и в сравнително точното отчитане на фазите на лекия и дълбокия сън. Honor Band 6 „надписва“ доста при REM фазата, както и не отчита най-кратките събуждания (които обикновено не се помнят). Винаги има такива и след 10 дни тестване, гривната на китайския бранд отчита само обикновените разбуждания.

Honor Band 6 има вградени видове активност – бягане, ходене, колоездене, плуване и бягане на пътека. Тествани бяха първите две и след около 5 минути интензивна дейност гривната ви пита дали да премине в такъв режим. За всички останали дейности ще трябва ръчно да активирате, че спортувате. Гривната може да измерва и нивата на стреса, но предвид начина по който се настройва в началото, прави този показател доста субективен на база дадени отговори от потребителя и съответно – не толкова прецизен.

Пулсомер и SpO2

Honor-Band-6-5

Пулсомерът на Honor Band 6 на прима виста се справя сравнително добре и поддържа сходни нива на отчитане и забавяне (винаги има 10-15 секунди такова) спрямо други гривни. Можете ръчно да си настройвате нивата на пулс, според вашите обичайни стойности – кога сте в покой, в нормално действие или полагате по-силна физическа дейност, която да ускори пулса ви.

Huawei-Health-SpO2-HR

Измерването на сатурацията на кислород в кръвта (SpO2) е полезна функция, която демонстрира, колко добре снабден с такъв е организма ви. Подобно на повечето гривни, замерването се прави ръчно и отнема около минута. Резултатите на моменти дават отклонения към малко по-ниски стойности. Но това е в рамките на един или два процентни пункта, което може да мине за нормално в този клас гривни.

Приложение в реалния живот

Honor-Band-6-7

Основният въпрос, който всички си задават – струва ли си, инвестицията в подобно устройство? Фитнес гривната и здравни софтуер към нея са перфектния мотиватор ако искате да влезете или да поддържате добра физическа форма и кондиция. Следенето на различните показатели ще ви покаже прогреса, който сте направили или да ви накара да положите още малко усилия. Базова психология е това – когато се визуализират действията и резултатите – човек се вдъхновява да продължи. Или да засили темпото.

Авторът на този текст беше дълги години против фитнес гривните. От една страна преди повече от 5 години те нямаха голяма добавена стойност. След тежка спортна травма, реших да взема такава, за да мога да си следя резултатите от възстановяването. Фитнес гривната ми беше основния мотиватор да възвърна формата си. Допълнително помогна и да урегулирам повече съня си. Но трябва и лична нагласа за това.

Конкретно за Honor Band 6 – тя е една от силните представители на пазара, при които за до 100 лева, получавате сравнително голям пакет от функционалности. Не всички от тях са перфектни, но са налични тези, които могат да ви помогнат да подобрите ежедневието си.


  • Цветен AMOLED екран
  • Лек, удобен със силиконова каишка
  • Издръжливост на батерията от поне 10 дни с бързо зареждане
  • Водоустойчив до 50 м дълбочина
  • Измерва пулс, крачки и сатурация на кръвта
  • Добри възможности на достъпна цена
  • Изисква допълнителна инсталация на AppGallery при софтуера
  • Малко на брой включени активности за автоматично проследяване
  • Някои неточности при проследяването на съня
  • Чакаме подобрен софтуер от Honor

Honor Band 6

Дизайн - 8.5
Хардуер - 8
Софтуер - 8
Възможности за проследяване - 8.5
Батерия - 9.5
Цена-качество - 9

8.6

Отличен

Honor Band 6 е отлична фитнес гривна на достъпна цена, като очакваме подобрение при софтуера

User Rating: 4.6 ( 1 votes)

Свързани статии

Back to top button