РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Samsung Health и Galaxy Watch Active 2 – достойната конкуренция на Fitbit

Умните часовници вече почти напълно изместиха фитнес гривните от пазара. Ако трябва да бъдем малко по-точни, по-скоро двата сегмента закономерно и логично се сляха. Като крайният резултат е, че умните часовници вече разполагат с отделните фитнес и здравословни функции на гривните, а вторите просто се трансформираха в по-евтина версия на първите.

Запази се един елемент – е най-важният фактор, който натежава в превръщането на такова устройство в най-доброто. Става дума за софтуера за здравословен начин на живот – или т.нар. health приложения. Комбинацията между прецизни сензори с много възможности и още по-добър софтуер, за тяхната обработка и визуализация са в основата на успеха на Fitbit при фитнес гривните. Сега същите приложения са главните герои при сравнението на умните часовници.

Залезът на Fitbit

Главните претенденти в това отношение са общо четири – Samsung, Huawei, Apple и Fitbit. Последната компания вече е част от Google, така че в общи линии челният сблъсък е между четирите най-големи компании при потребителските устройства. Допреди две години, смело можех да кажа, че приложението на Fitbit е нива над конкуренцията. Като възможности, прецизност, обем данни, визуализация и полезност.

През това време, Samsung, Apple и Huawei наваксаха доста в това отношение. Това беше комбинирано и от факторите бума на интерес към умните часовници, залеза на умните гривни, което доведе до пресушаване на ресурсите на Fitbit. След обявяването на последната версия на Samsung Health и близо седмица прекарана със смартчасовника Galaxy Watch Active 2, мога смело да твърдя, че прогресът на южнокорейската компания е доста впечатляващ.

Това не означава, че има какво още да се желае като развитие и възможности. Просто прогресът на Samsung е огромен. По същото време миналата година, тествах за кратко предходната версия и на часовника, и на приложението, тогава бяха на мнение, че все още Fitbit е недостижим като прецизност на софтуера. За 12 месеца, ситуацията е коренно различна.

Познати, но подобрени функции

samsung-health-4

Ако тръгнем да изброяваме възможностите на Galaxy Watch Active 2 и на Samsung Health, голяма разлика като списък няма. Разширени са възможностите за отчитане на стреса, с добавена сесия за успокояване, при която часовникът ви стимулира да дишате дълбоко в рамките на десетина секунди. По подобен начин са вкарани редица нови упражнения и физически дейности, които устройството и софтуера разпознават и започват да следят. Опциите за следене на килограмите, приемането количество вода, калориите и хранителния режим също присъстват.

Каква е разликата? До голяма степен в по-прецизното и задълбочено отчитане на всяка една от тези функции. Което се постига в комбинация от подобрения софтуер, по-голямото количество данни, които се събират и не на последно място – по-прецизните сензори на самия часовник.

samsung-health-5

Всичко това позволява да се засича по-неравномерния сърдечен ритъм, движението, изминатото разстояние, което вече се обработва от приложението Samsung Health.

Резултатите са повече от добри. Почти мигновено се разпознават повечето физически дейности, като ходене и тичане, кратки физически натоварвания и пр. За по-специфични дейности и спортове, часовникът може да не е толкова прецизен все още, но това зависи по-скоро от софтуера. Любителите на по-екстремните усещания ще трябва да сегментират по-внимателно, защото самия Samsung Galaxy Watch Active 2 е подходящ за някои, за други не. Водоустойчивостта му позволява за плуване и гмуркане до 50 метра дълбочина. Има сертификати за удароустойчивост, препазване от прах, кал и пясък.

По-субективните възможности

samsung-health-3

Следенето на стреса и съня са възможности, които все още не са напълно точна наука в умните часовници и фитнес гривните и затова при тях има доста голяма доза субективизъм.

При съня, комбинацията от Samsung Health и Galaxy Watch Active 2 има своите силни предимства. Часовникът и софтуерът лесно засичат кога си легнал и заспал. На прима виста, дават и по-подробна и потенциално детайлна разбивка на различните фази на съня. Особено при сравнение с гривните и приложението на Fitbit.

samsung-health-2

Казваме потенциално, защото и в двата случая тези показатели са приблизителни и не могат да гарантират висока точност. Те обаче могат да дадат по-добра представа за това как сте спали и колко ефективен ви е бил съня. Недостатък на Samsung Health е, че при малко по-дълга пауза в която сте бил буден през нощта ще раздели периодите на два. При Fitbit това се случва при доста по-големи интервали, които прекарвате буден.

Измерването на стреса също е приблизителен показател, като неговата консистентност варира. Samsung Health все пак може да се използва положително, като при високи нива на стрес да ползвате приложението и часовника да отделите десетина секунди за релаксация.

Заключения

samsung-galaxy-watch-active-2

Samsung са положили огромни усилия в подобряването на функциите на своя софтуер и умен часовник. Резултатите са налице и може спокойно да се каже, че е сред силните комбинации на пазара. Дори ситуацията е сравнително изравнена ако сравняваме с пазарния лидер при умните часовници Apple.

Техният Watch има силното предимство да записва електрокардиограма (ЕКГ), функция, която засега е достъпна само в няколко устройства. Освен това на технологичния гигант, тя е налична в по-малко познати и специализирани умни часовници, като Whitings Moov ECG например. Samsung трябваше да добави към средата на 2020 г. ЕКГ възможности за своя Watch Active 2, но я отложиха за края на годината.

Apple Watch не разполага с вградено проследяване на съня, което за някои потребители е доста голям недостатък. Може да се добави като отделно приложение, но не е интегрална част от Health пакета на компанията.

От друга страна, Fitbit залязва за момента, освен ако Google не засилят рязко доскорошния лидер при носимите устройства.

Свързани статии

Back to top button