IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Microsoft достигна пазарна оценка от 2 трлн. долара

Microsoft е вторият технологичен гигант, който получи пазарна оценка от 2 трлн. долара. Той постига това почти година, след като това стори Apple, като компанията от Купертино в момента продължава да води с 2.36 трлн. долара капитализация на фондовите пазари. Близо до тази граница на няколко пъти беше Amazon, но дружеството на Джеф Безос беше изпреварено от Microsoft. Очакванията на експертите са, че третата компания, която ще влезе в новия ексклузивен клуб с пазарна оценка от 2 трлн. долара  ще бъде именно интернет гиганта.

Въпреки, че капитализацията на фондовите пазари не винаги е индикатор за истинската стойност и перспектива за развитие на фирмите, тя е отражение на няколко тенденции от последната година, година и половина. Отделно, може да очакваме промени през следващите периоди, заради няколкото предстоящи нови развития сферата на технологиите, но и на регулациите на IT гигантите. Това може да предопредели, дали Apple ще продължи да бъде лидер в сектора по пазарна оценка или ще има размествания.

Успехът на Microsoft

microsoft-teams-video-call

Microsoft е с най-висок ръст на акциите от началото на 2021 г. от всички технологични гиганти с 19% увеличение. Това се дължи на стабилната перспектива за растеж на дружеството, която беше затвърдена донякъде и покрай коронавирус пандемията. Софтуерният гигант успешно диверсифицира портфолиото си и вече не е зависим само от платформата Windows и Office, но развива с добри темпове облачните услуги и все по-усилено навлиза в гейминга.

Това е ясно видно във финансовите резултати за счетоводната 2020 г. Звеното за облачни услуги формира една трета от приходите на компанията и за първи път се превръща в най-доходоносния сегмент. Ръстът на постъпленията на годишна база при нея е 24%, който е и най-висок средо станалите звена в софтуерния гигант.

Пандемията допринесе значително за тези тенденции, като дистанционната работа повиши търсенето на продуктивни и облачни решения. Тя също така доведе и до по-добри приходи на гейм звеното, което е друг сегмент с потенциал за дългосрочен растеж. Microsoft инвестира силно в него, като в края на 2020 г. обяви, че придобива големия гейм разработчик Bethesda Studio за 7.5 млрд. долара.

Всичко това в комбинация с положителната перспектива за растеж и през новата счетоводна година, изстреля акциите на компанията. Което е основната причина, тя да постигне оценка от 2 трлн. долара преди Amazon.

Ключовият Windows 11

windows11-leak

Дали Microsoft ще задържи тази капитализация в по-дългосрочен план ще зависи от реакцията на потребителите, бизнеса, разработчиците и акционерите след обявяването на новия Windows 11. Това ще се случи на 24 юни, като компанията постигна 2 трлн. долара оценка буквално часове преди официалната премиера.

Доста информация изтече за Windows 11, а вече той е официален. Новата операционна система ще представи поредния редизайн на старт менюто и таскбара, както и такъв на самите прозорци. Стремежът на Microsoft в общи линии не се е променил – дружеството се опитва да изгради универсална платформа за максимално разнообразни и продуктивни устройства. Някои от целите са подобрен мултитаскинг, ползване на няколко екрана и др.

Друг елемент, най-вероятно ще бъде изцяло изградения наново магазин за приложения. Това потенциално ще включва нови технологии и инструменти за създаването на програми в него. Всичко изброено дотук беше визия на Microsoft от Windows 8, която така и не беше постигната по балансиран начин. Потенциална негативна реакция на потребителите, бизнеса и разработчиците, може да изнерви инвеститорите и оценката от 2 трлн. долара да бъде загубена през следващите дни.

Регулаторни неволи

US-tech-giants-judicary-hearing-cover-2

В по-дългосрочна перспектива, Microsoft има един силен коз пред своите основни конкуренти. Това е, че компанията премина преди 15-20 години през ада на регулациите и антимонополните разследвания и тя вече не е на фокус при тях. За сметка на това, Apple, Amazon, Google и Facebook се очертава да попаднат в светлините на прожекторите на властите не само в САЩ, но и в Европа.

В Щатите вече има подготвени законопроекти за стриктни регулации на технологичните гиганти, които може да ударят много силно изброените компании. Срещу някои от тях има започнати антимонополни разследвания, както в САЩ, така и в Европейския съюз. Най-лошият сценарий в предложената нова регулаторна рамка от политиците във Вашингтон предвижда дори разцепването им на части.

За момента, Microsoft не е обект на разследвания за злоупотреба с монопол или пък са водени публични изслушвания с техния главен изпълнителен директор в тази посока. За разлика от Apple, Amazon, Facebook и Google. Ако четирите гиганта попаднат под ударите на властите, то те почти сигурно ще изгубят доста от пазарната си капитализация. Тя също може да се изпари и при потенциалното разделяне на части на някоя от тях. Което дава поне засега успокоение на Microsoft за тяхното дългосрочно бъдеще. Освен, ако в един момент, властите в САЩ и Европа не решат да включат софтуерния гигант отново в своите антимонополни планове.

Свързани статии

Back to top button