ТЕХНОЛОГИИ

Windows 11 – Рестартирай и ще се оправи

Сега, пускаме Windows 10 и тъй като той ще бъде последната версия на платформата, ние все още работим върху нея“. Този цитат е на служителят на Microsoft и разработчик „евангелист“ Джери Никсън. Това се случва на технологична конференция през 2015 г., малко след като софтуерният гигант е обявил, че ще пуска скоро Windows 10. Поводът за коментара е, че „десетката“ идва само година след дебюта на „поправената“ версия Windows 8.1.

Microsoft наистина имаше намерението да направи Windows 10 последната истинска версия на своята популярна операционна система. Тя трябваше да бъде гъвкава, за различни устройства, да предоставя собствени приложения и да може да задоволи нуждите едновременно на бизнеса и потребителите. Както и щеше да бъде първата, която да наложи концепцията „софтуер като услуга“ или SaaS в платформата. Чрез нея, потребителите щяха да получават ъпдейти на регулярна база, потенциално срещу някаква такса.

Нищо от изброеното не се изпълни напълно. Освен това последните революционни развития на Apple в областта на настолните компютри и лаптопи се размиха границите между устройствата и платформите. Това наложи на Microsoft да промени своята концепция, при това бързо. Следвайки легендарния съвет за оправяне на забили компютри „Рестартирай и ще се оправи“, софтуерният гигант отговаря на тази сложна надпревара с новия Windows 11.

Визуален редизайн

Wondows-11-Start

Първото нещо, което се набива на очи в представянето на новата платформа на Microsoft е визуалния редизайн, който те са предприели. Най-голямата промяна отново е свързана със Start менюто. Този път за щастие то присъства в Windows 11, но заедно с цялата редица от т.нар. “pin”-нати приложения е разположено централно в таскбар лентата, а не вляво, както е в момента. Самото Start меню е допълнително опростено, като се сбогува с плочките – едно наследство от противоречивия Windows 8.

Другото дизайнерско решение е, че вече има изцяло заоблена визия на елементите в краищата. Това включва прозорци, икони, различни елементи. До голяма степен, този подход се използва от конкурента Apple и техния MacOS. Тенденцията се налага все повече не само от „ябълковия“ гигант, затова донякъде решението е наложено с цел Windows 11 да бъде „в крак с времето“. Новата платформа ще има и различни „теми“, които за сега не се знае дали могат да се персонализира напълно или само частично. Дано се запазят поне настоящите възможности, а ако се разширят – ще е още по-добре.

Windows-11-Widgets-Screen

Наложеният с последния голям ъпдейт на Windows 10 център за известия, който почти всички махнахме веднага от таскбара е само прелюция към по-голяма промяна. В новата версия има подобно решение, но изцяло е фокусирано около идеята за уиджитите. Последните могат да се нагласят според предпочитанията на потребителите.

Преработен интерфейс

Windows-11-Snap-Screen

Значителна част от промените в Windows 11 са насочени към потребителския интерфейс. Най-полезната функция, която насърчава и облекчава мултитаскинга е разширяването на възможностите на Restore иконата в прозорците. Тя вече ще дава избор между различни, фиксирани на пръв поглед, формати, в които можете да разположите няколко прозореца един до друг, без да се борите да нагласяте всеки поотделно. Тази функционалност вече носи името Snap.

Останалите представени възможности бяха повече в посока използване на различни устройства, размери екрани или ползването на няколко дисплея. Настройките на последните доста често при смяна на резолюции, чупеха подредбата на десктоп иконите, мащабирането и други дребни елементи. Част от тези проблеми се оправят с преминаване няколко пъти между отделните дисплеи и мащаби, а останалите – ръчно.

Windows-11-Snap-Desktop-Screen

Сега в Windows 11 всичко ще „се помни“ и автоматично изгледът ще се адаптира според логиката на екрана. Една от демонстрациите включваше слагане на два прозореца на таблет един над друг в хоризонтално положение на устройството. При завъртането на последното, те се настроиха в същата конфигурация един над друг, като се мащабираха според новите параметри на екрана без проблеми.

Множество монитори и виртуални десктопи

Windows-11-multiple-desktops

Същото важи за ползването на различни приложения на няколко дисплея. Пример беше даден с включването на по-голям екран към лаптоп и разпределянето на няколко приложения на двете. След изключване, групата от отворени прозорци от единия дисплей се прехвърли и мащабира на лаптопа. При включването му обратно към екрана, то автоматично се възстанови към по-големия панел.

Една от най-големите новини и промени в Windows 11 е въвеждането на истински виртуални десктопи. Това е възможността да се създадат няколко паралелни и напълно различни работни плотове. На хартия такава функционалност има и в момента, но на практика не работи по начина, по който на всички ни се иска. Microsoft показаха, че новите виртуални десктопи могат да се настройват напълно спрямо нуждите на потребителите. Ако ви трябва един за работа, един за вкъщи, един за игри, можете лесно да преминавате между всеки един от тях, когато ви трябва.

За мобилни устройства тип таблети също има доста промени. Освен в по-интуитивното мащабиране, имаме преработена софтуерна клавиатура. Към нея добавяме и разширени функции и възможности на ползването на стилус.

Промени в гейминга и Xbox Game Pass

Windows-11-xbox-game-pass

Когато става дума за компютърни игри, Windows платформата е ненадмината в настолния клас и при лаптопите. Microsoft иска да запази това и в „единадесетката“. Тук ключовите промени са няколко. Първата е автоматично преработване на множество игри в HDR качество. Това се прави автоматично, ако устройството поддържа този стандарт и не изисква никакви усилия, както от геймърите, така и от самите разработчици. Microsoft споменава, че в Windows 11 това ще е възможно за „хиляди игри“. Дали те трябва да са част от новия магазин или ще става и през други такива, като Steam, засега няма яснота.

Втората голяма промяна е още по-техническа. Тя дава възможност на играта да се върже директно за графичната карта, без да се налага да преминава и през процесора. По този начин се намалява натоварването на CPU-то, както и позволява по-бързо зареждане на заглавията. Технологията се ползва вече от новото поколение конзоли на Microsoft – Xbox Series X и S. Тя ще бъде налична и за Windows 11.

Последният сегмент е интеграцията в платформата на услугата Xbox Game Pass. Това е абонаментна платформа, която срещу месечна такса ви дава достъп до съответния гейм каталог.

Новият Windows Store

Store-Image-3

Microsoft продължава с усилията да изгради богат и популярен магазин за приложения. Windows Store засега не е такъв. В Windows 11, той ще бъде изцяло преработен, като от техническа страна, той ще поддържа много повече формати приложения. Това включва такива като неокомплектовани Win32, като raw.exe и MSI.

По-интересни са възможностите за разпространение в новия Store в Windows 11. Microsoft ще разреши на разработчиците да използват собствена технология за разпространение на приложенията. Това означава, че ъпдейтите ще могат да се предоставят директно на потребителите от създателите, без да минават през системата на Windows 11.

Store-Image-2

Следващата промяна е свързана с възможността да се ползва външни платформи за микротрансакции и разплащания. В такъв случай, Microsoft няма да взима дял от приходите генерирани от приложенията. Това решение почти сигурно е направено предвид очакваните нови регулации в САЩ. За десерт – Windows 11 ще поддържа Android приложения. Те няма да се разпространяват от Google, а ще трябва да се инсталират през магазина на Amazon.

Цена, разпространение и проклятието на версиите

Windows-11-PC-Devices

Добрата новина е, че потребителите на Windows 10 ще могат безплатно да преминат на Windows 11. Лошата е, че за да стане това, вашето устройство трябва да покрие системните изисквания. Някои от които автоматично изключват конфигурации по-стари от пет години например. Основният препъни камък е специалният модул за сигурност, който отстъства при много конфигурации. За което Microsoft „вежливо“ ви насочва да закупите устройство, което да отговаря на изискванията на Windows 11. Самата нова платформа ще дебютира масово през 2022 г., няма информация колко ще струва за тези, които не ъпгрейдват безплатно.

Какъв процент компютри, които в момента ползват Windows 10 няма да могат да преминат към новата версия, все още няма яснота. Общо, последната платформа на Microsoft е инсталирана на 1.3 млрд. устройства, по данни от самата компания през пролетта на 2020 г. Факт е, че софтуерният гигант планира да спре поддръжката на Windows 10 през 2025 г. Така да накара по-голямата част от потребителите да преминат към по-новата платформа.

Има една закономерност, която до момента важи за почти всяка версия на Windows в историята. Тя е, че четните издания винаги се провалят. Това датира от провалите на Windows 2000 и ME, след супер успешния Windows 98. Следва легендарната Windows XP, която след това не може да бъде детронирана дълго време от Vista. Това го постига Windows 7 две години след дебюта си и цели 10 след излизането на XP. Сходна става съдбата с Windows 7, която не може да бъде заменена от Windows 8 и 8.1.

Windows-market-share

Microsoft успява да наложи Windows 10 с възможността за безплатен ъпгрейд. Чрез него тя постига доста силни резултати, като 1.3 млрд. инсталирани устройства. Ако следваме логиката от 1998 г. насам, Windows 11 има опасност да не бъде големия хит, на който се надява софтуерния гигант. Новата платформа има и шанс да разчупи това своеобразно „проклятие“.

Windows 11 също така ще бъде крайъгълен камък в развитието на Microsoft, особено предвид факта, че компанията надмина в края на юни пазарна оценка от 2 трлн. долара. Представянето и отзивите от новата платформа ще са ключови за запазването ѝ.

Свързани статии

Back to top button