НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Серията Honor 50 дебютира с Google услуги

Популярният бранд Honor вече половин година съществува самостоятелно от Huawei и полага големи усилия да си върне позициите загубени покрай санкциите на САЩ. Първата работа след продажбата през декември е марката да си върне достъпа до услугите на Google и лицензираната версия на Android. Заедно с новината, че Honor ще може да ползва най-популярната мобилна екосистема, компанията представи и серията Honor 50.

Тя е съставена от три модела – базовия Honor 50, подобрената Pro версия и по-достъпната SE такава. Първият смартфон ще струва около 350 евро, което го поставя в горната част на средния клас. Вторият модел е 480 евро и неговото позициониране е повече към достъпните флагмани. Последният е 310 евро, което е в долната граница на средния клас.

Ценовото позициониране е интересно, въпреки, че може да не е окончателно. Беше представена стойността им за китайския пазар, като може да има някакви вариации в другите региони като Европа например. Все пак е добър ориентир, за това какво се очаква да дойде през следващите месеци. Honor няма да се ограничи само до местния китайски пазар, като в пътната им карта, Стария континент определено е включен.

Honor 50 и Honor 50 Pro

Honor 50 Specs

Дизайнът на трите модела е идентичен, като наподобява доста на линията, която Huawei е възприела за новия и все още очакван P50. Това е видно от двете големи кръгли гнезда за камерите на задния панел. Приликите са нормални предвид факта, че двете компании до миналата година споделяха развойния си потенциал. След отделянето на Honor, по информация на TechTrends, брандът е прибрал повече от половината от R&D капацитета на китайския гигант.

Хардуерно, Honor 50 и 50 Pro са доста сходни. Разполагат с чипсет Snapdragon 778G с 5G свързаност и 6nm архитектура. Споделят 8GB оперативна RAM памет и имат идентична конфигурация на основните камери. В центъра е 108MP сензор, на който се разчита да предоставя добри кадри в повечето случаи. Към него имаме 8MP широкоъгълен такъв и по 2MP макро и дълбочинен. Селфи камерите и при двата модела са 32MP, като Pro-то има и 12MP допълнителен.

Honor 50 Pro Specs

Разлики между двата модела все пак има. Те са в размерите на екраните. Двата модела разполагат с OLED панели със 120Hz честота на опресняване. Базовият Honor 50 е с 6.57-инчов дисплей и разделителна способност от 1 080p, докато Pro версията е с по-голям 6.72-инчов и по-висока резолюция от 1 236p. Сред другите промени е, че Pro версията идва само в 256GB конфигурация, докато обикновения Honor 50 има и опция със 128GB.

Не всички разлики са в полза на Pro-то. Например, Honor 50 има с малко по-голям капацитет батерия – 4 000 срещу 4 300 mAh. За сметка на това, Honor 50 Pro разполага със 100W бързо зареждане, което по данни на производителя предоставя пълен заряд за 25 мин. При базовата версия тя е „само“ 66W, което пак не е малко.

Компромисния Honor 50 SE

Honor-50-SE

Honor 50 SE е компромисна версия в някои направления, с което и цената го поставя на ръба на средния клас. Основната разлика е в чипсета. Вместо модел на Qualcomm, тук имаме такъв на MediaTek – Dimensity 900 5G, който е също 6nm и с 5G връзка. Тези процесори все още отстъпват на моделите Snapdragon, въпреки опитите на тайванския производител да намали разликите между тях.

При Honor 50 SE имаме стъпка назад в почти всяко отношение. Екранът е LCD вместо OLED панел, макар че се запазва опресняването от 120 Hz и резолюция от 1 080p. Конфигурацията отново е 8GB оперативна памет с опции за 128GB или 256GB място за съхранение. Добрата новина е, че големият 108MP сензор се запазва, но отпада 2MP макро такъв. Селфи камерата е само една и 16MP. Батерията е 4 000 mAh с 66W бързо зареждане.

Свързани статии

Back to top button