РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Motorola Moto G100: Скритият наследник на Edge

Миналата година, Motorola направиха онази важна крачка, като смартфон производител – най-накрая представиха пълнокръвен флагман. Edge и Edge+ моделите се оказаха много силни представители в класическия висок клас и по-достъпния такъв. Тази висока оценка от нас беше поставена в края на 2020 г., когато и самите устройства бяха вече с понижени цени. При пускането им, мнението беше, че са много силни смартфони, но с една идея по-скъпи. След корекцията на цената, те се превърнаха в едни от най-добрите модели в своите нови класове за миналата година.

Motorola разработваше следващия модел, който да продължи тази серия от висок клас, както и да я направи още по-достъпна и така да обхване повече потребители. Това е Edge S, който обаче в редица пазари, сред които и българския се появи под името Moto G100. Разликата между двата, освен в името, е в някои регионални технически решения и в цветовете. Този модел трябваше да бъде наследник на базовия модел Edge, като да съвпадне с настоящата му цена, но да предложи обновен хардуер и камери.

Самата номенклатура, която Motorola ползва е сменена най-вероятно, защото Moto G100 губи част от премиум усещането на Edge серията и не иска да ѝ разваля имиджа. В същия момент, представя новия смартфон като достъпен модел, с доста високи характеристики. Дали успява да е наследник на базовия Edge или просто се бие със своя именит предшественик, ще се опитаме да разберем в следващите редове.

Стъпка назад в дизайна и екрана

Motorola-Moto-G100-5

Motorola Moto G100 се връща към по-евтиния външен вид и той трудно може да се различи от повечето представители в класа до 1 000 лева. Задната част е изработена от пластмаса, която много добре имитира стъкло. Матовата повърхност обаче не предпазва напълно от пръстови отпечатъци, както някои премиум модели.

Motorola Moto G100 Stats
Цената е посочена при пускането на смартфона, към юни 2021 г. е около 849 лева на свободна продажба

Дизайнът на предния панел и рамката е в същия стил – традиционна за средния клас и достъпните флагмани от тази година. Имаме традиционен екран, с големи рамки и изрязани дупки за селфи камерите. Забравяме за елегантния извит дисплей от Edge, както и за OLED панела. При Motorola Moto G100 имаме LCD екран, но предимството му е, че има променлива честота на опресняване. Тя може да варира от нормалните 60Hz до 90Hz, като има три режима. Два фиксирани и автоматичен. Последният е интересен защото реално вкарва адаптирано опресняване и така да пести батерия.

Като брой пиксели Motorola Moto G100 има много лек превес, най-вече затова, че е малко по-издължен – 1 080×2 52. Любопитен елемент е, че Motorola Edge разполага с удароустойчиво стъкло Gorilla Glass 5, докато G100 май е с по-нисък клас. Това е непотвърдено засега, а и нямаше как да тестваме бройката без да я повредим.

Обновеният хардуер

Motorola-Moto-G100-6

Истинската сила на Motorola Moto G100 е скрито под опаковката. Смартфонът разчита на тазгодишния чипсет на Qualcomm Snapdragon 870. Той отнася като възможности Snapdragon 765G на Edge от миналата година, независимо, че и двата са 7nm, както и поставя новия модел в изгодна позиция спрямо конкуренцията.

Единствената голяма разлика между Motorola Edge S и Moto G100 е в конфигурацията с оперативна памет. Първият модел има вариации с 6GB и 8GB RAM, докато вторият вдига нивото на 8GB и 12GB RAM. Мястото за съхранение е между 128GB и 256GB.

Motorola-Moto-G100-8

Батерията е 5 000 mAh, с добра издръжливост на живота, като достига до ден и половина – два. Т.нар. бързо зареждане е само 20W, което спрямо някои флагмани може да ви изглежда мудно, но ако преминавате от по-нисък клас или стар модел, може да се стори наистина бързо. За сметка на всичко това, Motorola Moto G100 разполага в долната си част с 3.5мм аудио жак, който ще се хареса на някои потребители.

Голяма стъпка назад във всяко едно отношение е сензора за пръстови отпечатъци. Досега, почти всички модели на Motorola го слагаха или на задния панел, в който инкорпорираха логото си или вграден под екрана за Edge серията. При Moto G100 той е сложен на бутона за включване, което му дава доста малко пространство за сканиране и не винаги ще хване точно пръста, който ползвате.

Малкото подобрение на камерите

Motorola-Moto-G100-4

Motorola почти повтаря конфигурацията на основните камери в Moto G100 спрямо тази от Edge. Имаме 64MP базов сензор, подкрепен от 16MP широкоъгълен такъв. Липсва телефото камера, която да предоставя качествено оптично приближение, на негово място идва 2MP макро такава. Разликата при основния е, че записва не само в 4K видео, но и в 6K, въпреки, че качеството на последното е малко под въпрос. 25MP селфи такъв е заменен с два сензора – 16MP и 8MP.

Motorola-Moto-G100-3

Традиционно, основната 64MP камера в нормален режим снима само в 16MP. Снимките са добри, особено при добра осветеност, но ако искате повече детайли, особено при рязане на снимки, ще трябва да преминете на 64MP. Това става през настройките, което не е най-интуитивния вариант. При преминаването на пълна резолюция, се увеличава малко нивото на детайл и HDR, но само толкова. Не е лошо качеството на снимките, просто не е впечатляващо или сравнимо с по-високия клас устройства. Същото важи за широкоъгълната камера.

Нощният режим преди беше сила на Motorola, защото компанията беше една от първите, които го вкара в устройства на достъпна цена. При Moto G100 имаме сходни резултати от миналогодишните модели от среден клас и достъпни флагмани. При добра осветеност има добри детайли, но при голям контраст на източниците на светлина и сенките, детайлите изчезват, а шумът се увеличава.

Акцент в камерната конфигурация е т.нар. Audio Zoom – насочен микрофон, който позволява да се изолира звукът в дадена област при приближение на камерата. Екстрата е част от възможностите и на новите смартфони в този клас, но е по-скоро маркетингов ход, за да се вкара нещо ново в модела.

Софтуер, цена и заключение

Motorola-Moto-G100-7

Motorola доскоро беше един от вендорите, които разчиташе на максимално олекотена и чиста версия на Android. Брандът беше и един от основните които поддържаха инициативата Android One. Заедно с Nokia, обаче тя не успя да набере сила, както беше очаквано. При новите модели, включително Moto G100 и Moto G30, тенденцията за по-малки намести остава с едно изключение. Това са приложенията за Ready For – решението на Motorola за превръщането на смартфоните в настолни машини. Инициатива, която Samsung и LG така и не успяха да популяризират независимо от непрекъснатите опити.

Отвъд тях, получаваме Android 11 и няколко екстри, които са запазена марка на Motorola. Персонализиране на външния вид, както и управление на определени функции чрез жестове. Ако разтърсите Moto G100 като няколко удара от карате, включвате фенерчето например.

Motorola-Moto-G100-2

Като цяло, платформата върви сравнително бързо и леко, като за Android, особено предвид добрия хардуер, който Motorola Moto G100 използва.

В заключение имаме доста добър претендент в т.нар. достъпен флагмански сектор. Цената в момента на смартфона без договор е 849 лева, която е със 150 лева по-ниско от първоначално обявената 999 лева. На същата се предлагаше миналогодишния Motorola Edge, който обаче вече почти не може да се намери на свободна продажба. Moto G100 предлага по-добър хардуер, с някои качествени компромиси при камерите и по-малко премиум дизайн.

Дали е най-добрият вариант като качество-цена в момента – надали. Като очакваме към края на годината да влезе по-скоро в средния клас устройства, където има по-големи шансове за лидерска позиция. Но и конкуренцията е доста по-силна.


  • Адаптивно опресняване от 90Hz
  • Бърз за цената си хардуер
  • Сравнително чист Android 11
  • Балансирани камери за този клас
  • Има 3.5мм аудио жак
  • LCD екран вместо AMOLED
  • Стандартен дизайн
  • Липсва телефото камера
  • Лошо решение за сензора за пръстови отпечатъци
  • Очакваме цената да се понижи скоро пак

Motorola Moto G100

Дизайн - 7
Хардуер - 8
Софтуер - 9
Камери - 7.5
Батерия - 8.5
Цена-качество - 8.5

8.1

Много Добър

Motorola Moto G100 се опитва да бъде добър наследник на Motorola Edge като достъпен флагман, но е по-подходящ за средния клас смартфони.

User Rating: Be the first one !

Свързани статии

Back to top button