РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Motorola Moto G30: Потенциалният лидер в достъпния клас

Motorola успя да се върне на пазара за смартфони, със сравнителен успех в ключови пазари, като Европа и Америка. Все още не може да пробие в световната Топ 5 класация, дори кумулативно със своя собственик Lenovo. Едно е сигурно, компанията прави нещата много по-добре от своя конкурент Nokia. Двете залагат все по-силно на достъпния и средни класове, опитват се да изстискат максималното в качество-цена, като предлагат максимално изчистена версия на платформата Android.

HMD Global с Nokia през последната седмица дори тръгнаха да „свалят“ летвата още повече – с модели за под 100 евро (200 лева). Погледнати като характеристики, финландците изостават доста от конкуренцията, особено в натоварения ценови сегмент между 300 и 400 лева. Там, засега е царството на Xiaomi, които са го залели с доста устройства. Въпреки навалицата, Motorola изглежда като единствения друг производител, който може да предложи нещо достойно.

Основното оръжие е Motorola Moto G30. В България се предлага основно най-скъпата му версия на цена от 389 лева на свободна продажба, но която се държи доста добре спрямо конкурентите. Дори може да се каже, че този модел е един от потенциалните лидери в този клас за тази година, с доста добро съотношение между цена и качество.

Естествено, когато става дума за смартфони под 500 лева, винаги ще трябва да имаме предвид редицата компромиси и дори се гледа, кой модел ползва най-малко такива. Засега, Motorola Moto G30 като, че ли успява да балансира в това отношение.

Дизайн и екран

Motorola-Moto-G30-2

Motorola Moto G30 е доста директен в дизайна – пластмасов корпус със заоблени ръбове, излъскан, което го прави идеален за оставяне на пръстови отпечатъци. Задният панел е със сравнително дискретно гнездо за камерите и в средата е сензорът за пръстови отпечатъци, в който е интегрирано логото на компанията.

От дясната страна са бутоните за управление – най-долният е за захранването, след това са двата за звука. Motorola добавя бутон за Google Assistant, който е най-горе и до голяма степен ще бъде излишен във вашата употреба. Долната страна включва говорителя и Type-C порта за зареждане и пренос на данни. Отляво се намира отделението за две SIM карти, като втората играе ролята и на слот за micro SD карта. Отгоре е разположен 3.5mm жак за слушалки.

Motorola-Moto-G30-6

Екранът е 6.5-инчов LCD. Повечето му възможности кореспондират с ценовия му клас – 720p разделителна способност. Селфи камерата е вградена в деликатен прорез, а големите рамки могат да избодат очите на всеки фен на флагманските модели. Предимствата на дисплея проличават с 90Hz опресняване, което прави работата със смартфона да изглежда доста по-плавна. Това може да се разглежда и като една от основните причини да вземете телефона.

Камери и софтуер

Motorola-Moto-G30-4

Второто предимство на Motorola Moto G30 е в основната камера – тя е 64MP. При ползване на пълната разделителна способност, софтуерът и сензорът се представят доста по-добре от повечето 48MP конкуренти. При Motorola Moto G30 това е отделено в различен снимачен режим и се препоръчва, когато искате по-детайлна картина.

В стандартните качеството на снимките пада, но вече можете да се възползвате от 8MP широкоъгълен сензор. 2MP макро и дълбочинен не са лоши, като възможности, но не могат да заместят истинска телефото камера.

Козът на Motorola Moto G30 е в комбинацията между камерите и софтуера им. Като цяло брандът в своя среден и висок клас смартфони, разполага с един от най-интуитивните интерфейси. Менюто вече разположено близо до бутона за снимане, което го прави по-лесно достъпно за работа с една ръка. Режимите се сменят бързо, интуитивно и всички настройки се намират на максимум две докосвания разстояние, а най-важните на един.

Софтуерът е важен и при 64MP кадри като подобни сензори изискват добра обработка. Motorola Moto G30 се справя добре със задачата, но след задължителен ъпдейт на всички налични системи. Без обновяване, смартфонът влачи и започва да нагрява при по-обемните кадри. След ъпдейт, производителността се подобрява.

Motorola-Moto-G30-3

Motorola е един от брандовете, който инвестира от години в нощен режим, независимо, че разполага с малко флагмански устройства. Това я поставя със сравнително ефективни режими зад Huawei, но почти наравно със Samsung. Определено Motorola Moto G30 предоставя добра комбинация от камери и софтуер.

Последният е допълнен със сравнително изчистения Android 11. Motorola е надградила дребни възможности за персонализиране, включително традиционните за бранда жестови команди. Допълнителните приложения са сведени до минимум. Единственото дразнещо са звуците по поздразбиране за звънене и нотификации, но те лесно се променят. Не е напълно чист Android, но е една от най-добрите версии в тази насока.

Хардуер и представяне

Motorola Moto G30 Specs

Друга приятна изненада за смартфон под 400 лева е наличието на чипсет на Qualcomm, в случая Snapdragon 662 с 11nm архитектура. Motorola Moto G30 се справя сравнително добре с различни задачи особено мултитаскове. При някои по-големи натоварвания можете да усетите забавяне все пак, не говорим за флагмански процесор. Батерията е 5 000 mAh, като бързото зареждане е само 20W през USB Type-C. При тестовете, смартфонът показа добра издръжливост от поне ден и половина при нормална употреба.

Тестваната конфигурация беше с най-високите възможности – 128GB място за съхранение и 6GB RAM памет. В подобна може да се намери на свободна продажба и определено е доста добър компромис между цена и качество. Което може да се каже за самия Motorola Moto G30. Добър процесор, отлична камера и софтуер за нея, приемлив екран.

Motorola-Moto-G30-5

Пластмасовият корпус може да отблъсне някои потребители, но може би е по-добра алтернатива от стъклен с по-ниска степен на удароустойчивост. Като заключение, Motorola Moto G30 е много добра алтернатива в достъпния сегмент на Xiaomi, които го наводняват с все повече устройства.


  • Много добро съотношение между цена и качество
  • Екран с 90Hz опресняване
  • Добра 64MP камера и софтуер за нея
  • Сравнително изчистена версия на Android 11
  • LCD екран със сравнително ниска резолюция
  • При някои натоварвания може да има забавяне
  • Липсва 5G връзка, което може да е проблем след няколко години
  • Пластмасов корпус

Motorola Moto G30

Дизайн - 6
Хардуер - 7.5
Софтуер - 9
Камери - 8
Батерия - 7.5
Цена-качество - 10

8

Много Добър

Motorola Moto G30 е потенциалният лидер в достъпния клас и добра алтернатива на Xiaomi, с добро съотношение между цена и качество.

User Rating: 4.72 ( 3 votes)

Свързани статии

Back to top button