АНАЛИЗИТЕЛЕКОМИ

NFT или свободния интернет на търг

Интернет е място, на което хората ще купуват, каквoто им е необходимо“, тези думи са на съоснователя на Apple Стив Джобс пред списание Wired през далечната 1996 г. Четвърт век по-късно, е-търговията вече е ежедневие, но част от контекста на интервюто има и друг смисъл – това за онлайн споделянето.

В ранните години на глобалната мрежа, повечето хора свързани с нея искат да я ползват за споделяне, не за продаване. Теза, която Джобс толкова усилено отрича, че в по-късен етап открито и нееднократно призовава за закриването на интернет пространството.

Тази дискусия продължава и до момента, като глобалната мрежа може да се каже, че е разделено на две части. В едната човек може да намери всичко, което иска и да си го купи онлайн. В другата, да гледа как различни хора – обикновени потребители или компании споделят безплатно, размисли, мнение и съдържание.

Границата между тези две лица на глобалната мрежа все повече се размива. Една тенденция от последните месеци, може да постави под въпрос съществуването на значителна част от интернет пространството, в което хората споделят. Това са т.нар. NFT, които предизвикаха силен интерес и най-вероятно ще бъдат следващия дигитален балон, след като този на криптовалутите започна да се пропуква.

Един от проблемите е, че манията по този нов феномен, може неволно да изтегли голямо количество онлайн съдържание, което до момента се споделя свободно. Казано с други думи, постепенно, безплатната част на интернет започва да се продава, парче по парче.

Какво е NFT

nft-content

NFT или Non-Fungible Tokens може да се каже, че е вторичен продукт на криптовалутите. Двете стъпват изцяло на блокчейн технологията. NFT позволява даден дигитален файл, да се сертифицира като уникален, посредством токен или специален шифровъчен код. Криптовалутите използват същия подход, но основно, за да маркират трансакцията. Един NFT не може да се предава от един файл на друг, за разлика от биткойните или етриумите например. Затова криптовалутите се водят ликвидни (fungible), а NFT неликвидни (non-fungible) дигитални активи.

Идеята е по този начин да се маркират дадени файлове, че са оригинални или, че съдържат авторски права. С което дадено дигитално съдържание може да получи свойствата на уникален продукт, като например книга с автограф от автора, сертификат за оригинал или други аналогии от физическия свят. Реално, чрез NFT интернет ентусиастите създават добавена стойност на файлове, които без тези токени може да се разпространяват свободно в глобалната мрежа.

За творците с любов

Този подход съдържа в себе си редица предимства. Най-вече в областта на авторското право. Независими творци могат да продават своите дигитални творби и да печелят добри пари от тях. Досегашни такива в сянка ще могат да получат признание, не само морално, но и материално. Известно интернет съдържание ще може да се монетизира много по-лесно.

NFT създават възможност за изграждане на изцяло нов пазар за колекционери на уникални дигитални стоки, като придава на последните сходни свойства, като на физическите такива. Било то оригинален екип на известен футболист отпреди половин век, монети с нумизматична стойност и други. Сега дигиталните творци могат да спечелят много повече на същия принцип – като пуснат търг с техни популярни творби с уникален токен.

Новата мания

cryptokitties

Интересът към NFT беше ограничен първоначално само сред най-запалените ентусиасти в периода между 2014 г. (с първия подобен токен) до 2017 г. След това, някои компании като Nike опират до технологията, за да придадат по-уникален статус на своите маратонки и техните притежатели онлайн. Сходен е и проектът CryptoKitties – видеоигра, в която отглеждате и продавате уникални дигитални котки.

Истинският бум започва от февруари 2021 г. и в рамките на два месеца са продадени различни дигитални активи за милиони долари. Instagram художникът Beeple, който пуска всеки ден по една онлайн картина, продава своята колекция от 5 000 произведения за 69 млн. долара. NFT версията на интернет гифчето (анимирана картинка) Nyan Cat (долу) достига цена от 509 хил. долара.

nyan-cat-copy

Различни популярни в интернет поп културата елементи, като видеоклипчета, картинки, които доскоро се споделяха свободно от потребителите, започват да излизат на търг. Техните автори осъзнават, че могат да монетизират известните си творби, които доскоро им носеха само слава и признание от онлайн общността.

Алчността и краят на споделянето

youtube-unavailable

Важен елемент в NFT е, че той придава уникалност само на конкретен файл. Технологията позволява свободно да се създават копия и те да се разпространяват в онлайн пространството. С което на теория не би трябвало да „счупи“ интернет в неговата част за свободно споделяне. На практика, някои автори решават да премахнат качените от тях версии, за да могат да ги пуснат като NFT. Причината е проста – намали ли се тяхната достъпност, тяхната уникалност скача, с което и цената им. Това важи за вече известно съдържание, което е добило известност и вече е оставило силен културен отпечатък в онлайн обществото.

Вече има няколко примери. Няколко изключително гледани видеа в YouTube се свалят от техните създатели, за да могат да бъдат предложени като NFT. Единственият начин те да се върнат в популярната видеоплатформа е като някой качи тяхно копие там. Ако такова липсва – то съответното видео ефективно се „заличава“ от интернет пространството. Освен ако новия притежател на NFT файла, не реши да качи копие от него.

С което съдбата на каченото до момента съдържание в глобалната мрежа остава изцяло в ръцете и милостта на техните собственици и новото поколение колекционери. Така, парче по парче реално се продава интернет съдържанието. Предвид алчната натура на хората, голяма част от NFT оригиналите ще потънат в частни колекции и надеждата за тяхното оставане онлайн е дали други потребители нямат архивни копия.

Наследникът на криптовалутния балон

bitcoin-golden-coin

Манията по NFT създава изцяло нов пазар, който има потенциал не само за бърз растеж, но и за бързо охлаждане. Той разполага с всички елементи на балон, като споделя не само технологията на криптовалутите, но и тяхната нестабилност. Ръстът на интереса е предизвикан от няколко влиятелни лица от Силициевата долина. Водещ е Илон Мъск – човекът зад Tesla и SpaceX. Технологичният предприемач по същия начин „напомпа“ и „спука“ балона на криптовалутите, като последното действие беше предшествано от възхвала на NFT.

През Мъск може да се проследи, че реално дигиталните спекуланти преминаха от криптовалутите в новото токенизирано съдържание. Тяхната цел е да се влезе рано в даден сегмент, да се надуе неговата оценка и след това да се излезе на голяма печалба. Сривът на биткойн, съвпадна почти идеално с растежа към NFT. Това подсказва, че най-вероятно основните фактори зад балона на криптовалутите и преминаването към токенизираното съдържание са едни и същи.

Стремежът към печалби, може да подтикне хората само да продават онлайн, вместо да споделят. NFT е така бленуваната технология от вече покойния Стив Джобс, която да „изцели“ интернет от безплатното предаване на съдържание.

Тъмната страна на NFT

nft-blockchain

Някои сигурно вече скачат и се аргументират, че NFT е перфектния инструмент за защита на независимите онлайн творци. Иронично, но не всички пари отиват при създателите на съдържание. Технологията не разполага с арбитражни възможности или такива, че да определят даден файл, че е оригиналният. Реално всеки с достатъчно добър работен такъв на дадено съдържание при малко желание може да го маркира и продава като NFT.

Още през първия месец на новата мания, редица творци откриват, че техни произведения се продават като токенизирани, без тяхно знание. По този начин, някой може да направи много пари, за сметка на реалния автор на творбата. NFT както може да се използва за предпазване на създателите на съдържание, така и да позволи на други хора да печелят на техния гръб. С което технологията реално е нож с две остриета за тях.

Иронично NFT е създаден, да помогне за авторските права на творците, но в същия момент, той съдейства и за тяхното погазване. Това се случва с всеки нерегулиран пазар, което може да наложи скоро да се създадат стриктни правила не само за криптовалутите, но и за NFT файловете.

Свързани статии

Back to top button