IT БИЗНЕСНОВИНИ

Българската Bulpros се сля с германската ec4u

Една от водещите български IT аутсорсинг компании Bulpros се сля с германската ec4u. Двете дружества са партньори по различни проекти от 2018 г. Въпреки, че точните финансови параметри по сделката не са известни, като тя се очаква да е една от най-големите от началото на годината в IT сектора.

Самата трансакция е изпълнена по интересен начин. Компаниите се сливат, някои от досегашните рискови инвеститори излизат, докато влиза нов по-голям такъв в лицето на Silverfleet Capital. Финализирането на сделката ще стане след одобрението на регулаторите в Германия и България, се посочва в информацията разпространена от Bulrpos.

Потенциалните параметри

ivaylo-slavov_david-laux

Официално Bulpros и ec4u обявяват, че се сливат. Собствениците на двете компании продължават да са акционери в новосъздаденото дружество, като те ще бъдат и най-големите такива. Точното разпределение на новите дялове не е обявено официално, но се очаква българските собственици, най-вече в лицето на Ивайло Славов да вземат лъвския пай. Разместванията са най-вече при рисковите инвеститори.

От BulPros излизат досегашните български фондове NEVEQ и BlackPeak. Те инвестираха през 2015 г. в рамките на две години около 3.5 млн. евро. Средствата се използваха за поддържането на растежа на компанията. Веднага през 2015 г. Bulpros придобива германската Innotec Marketing, година след това купува друга фирма от същия пазар – GBS. Сделките в тази посока продължават, като последната официално обявена е през 2020 г. Тогава Bulpros придобива системния интегратор Beam.

На мястото на NEVEQ и BlackPeak се присъединява паневропейския рисков инвеститор Silverfleet Capital. Размерът на инвестицията не се посочва. Според „Капитал“ общата оценка на сделката е в рамките между 90 и 100 млн. лева. Това не е стойността на новото финансиране или излизането на доскорошните инвестиции, а е на колко се оценява новото дружество, след преструктурирането на акционерите.

Допълване на пазарите

growth-money-deals-it

Като дейност двете компании имат застъпване в консултантската IT дейност и интеграцията на различни решения. Това е основният бизнес на ec4u, което определено прави Bulpros по-големият играч. Българското дружество има доста по-широко портфолио, като предлага изработването на решения по поръчка в различни области, като облачни системи, киберсигурност, поддръжка и др.

Освен това, Bulpros има 1 000 служители към момента на сделката, разпределени в 20 офиса в Европа и Северна Америка. Основният дял от тях се намират в България. В същото време, ec4u разполага със само 400 разпределени в 11 локации.

Германското дружество обаче разполага с над 800 успешни проекта на три ключови пазара – местния германски, Австрия и Швейцария. За Bulpros първият отдавна е основен – компанията придоби поне две местни фирми, разполага с офис в Карлсруе. Българската фирма винаги е акцентирала, че работи основно за износ, като клиентите ѝ са главно от Германия и САЩ.


Ivaylo-slavov-bulpros-quote„Развълнуван съм от разширяването на нашето партньорство с ec4u, което прераства в комбинирана платформа, която трябва да помогне на клиентите ни да извършат по нов начин дигиталната трансформация“ Ивайло Славов, Bulpros


„Развълнуван съм от разширяването на нашето партньорство с ec4u, което прераства в комбинирана платформа, която трябва да помогне на клиентите ни да извършат по нов начин дигиталната трансформация“, коментира в прессъобщение Ивайло Славов, главен изпълнителен директор на Bulpros.

Средствата на новия инвеститор има за цел да засилят растежа на новото дружество. Това поне се разбира от изказването на Давид Лакс, главен изпълнителен директор на ec4u.

„Очакваме с нетърпение да засилим нашия растеж с осигуреното финансиране от Silverfleet Capital“, коментира той. Преведено на нормален език, това означава разширяване на екипите и потенциални нови придобивания на по-малки дружества.

Успехът на Bulpros

bulpros-team

Bulpros се превърна в една от най-бързоразвиващите се IT аутсорсинг компании в България през последните години. Основана през 2010 г. тя бързо формира големи международни клиенти, най-вече поради добрите контакти в Германия и експертиза на основателите.

Четири години по-късно, Bulpros надминава приходи от 10 млн. лева, но растежът предстои. В рамките на петилетка, компанията ги увеличава седем пъти и през 2019 г. те достигат 86.4 млн. лева, показват данните от Търговския регистър. Печалбата нараства малко повече от три пъти през този период – от 1.1 млн. лева на 3.7 млн. лева.

Свързани статии

Back to top button