IT БИЗНЕСНОВИНИ

Bulpros придобива интегратора Beam

Една от бързоразвиващите се IT компании в България Bulpros обяви поредното си придобиване, като ще закупи системния интегратор Beam. Цената на сделката не се посочва, като тя ще позволи привличането на специалисти в решенията за корпоративен софтуер на SAP и добавянето на подобна дейност в портфолиото на компанията. Това обяви, Bulpros на официалния си сайт.

Beam е шестото придобиване, което софтуерната компания прави през последното десетилетие. Една от големите и по-известни обявени сделки на Bulpros е закупуването на германската GBS в началото на 2017 г., като по този начин тя засилва присъствието си в най-голямата европейска икономика.

Нови компетенции

SAP-now-1

Придобиването на Beam е породено от няколко цели. Силният растеж на Bulpros дава предпоставки за увеличаването на портфолиото ѝ, което най-лесно може да се осъществи, чрез купуване на по-малки и специализирани фирми в съответните области. От друга страна, големите софтуерни компании в България решават проблема с недостига на подготвени кадри, като придобиват някоя бутикова фирма.

В случая Beam е точно такава. Към края на 2018 г. разполага с 12 служители, но с доста силни приходи от над 800 хил. лева и 63 хил. лева печалба. Компанията е специализирана по консултиране, интегриране и поддържане на различни SAP решения, с фокус към автомобилни, производствени или финансови дружества.


Ivaylo-slavov-bulpros-quote„Заедно с Beam ще увеличим нашите технически компетенции и сферата на SAP решенията и ще увеличим портфолиото си от дигитални услуги“ Ивайло Славов, Bulpros


Bulpros са работили с Beam по различни проекти заедно през годините, но без да дават конкретика по какви точно. Сега, по-голямата софтуерна компания ще използва компетенциите на малкия екип и ще може да развива SAP услуги.

„Заедно с Beam ще увеличим нашите технически компетенции и сферата на SAP решенията и ще увеличим портфолиото си от дигитални услуги“, коментира Ивайло Славов, главен изпълнителен директор на Bulpros в прессъобщението на компанията.

За дружеството това е от стратегическо значение за разширяването на предлаганите услуги към корпоративни клиенти в основните ѝ пазари.

Растеж и ограничения

bulpros-team

Bulpros е един от най-видните представители на т.нар. втора вълна в българската IT индустрия. Компанията е основана през 2010 г. и първоначално извършва различни технологични аутсорсинг дейности. Основателите ѝ имат стабилен опит в предоставянето на корпоративни IT услуги, което ѝ помага да поеме големи клиенти от самото начало.

В рамките на шест години, Bulpros се разширява от петима души на над 500, а десетилетие по-късно вече то разполага с 18 офиса в Европа и Северна Америка. В България, компанията има общо четири звена – по едно в София, Пловдив, Варна и Бургас. Някои от чуждестранните офиси са отделени в различни местни компании.

По данни на „Капитал“ през 2017 г. консолидираните приходи на дружеството надминават 60 млн. лева, а служителите ѝ – 1 200 души. Според Търговския регистър, за 2018 г., българското дружество Bulpros отчита 34.7 млн. лева приходи, от които 1.85 млн. лева е печалбата, а заетите са над 330 души.

До 2016 г. в компанията влизат три големи подялови инвеститора, сред които са NEVEQ II и BlackPeak. Те осигуряват средства на стойност 3.5 млн. евро. Свежият капитал се използва от Bulpros за забързване на растежа, като те са най-вероятния източник на ресурса, необходим за придобиванията, които компанията осъществява след това.

Свързани статии

Back to top button