НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

САЩ наложиха санкции на производителя на дронове DJI

САЩ продължават да разширяват списъка с икономически санкции срещу китайски компании. Най-новото допълнение от 18 декември е лидерът по производство на достъпни дронове за масовия пазар DJI. Още към санкционираните компании е и производителят на чипове SMIC, който Пекин подготвя да бъде основен доставчик на високотехнологични процесори за местните фирми. Потенциален негов клиент трябва да е Huawei.

Поставянето на тези дружества в забранителния списък означава, че американски фирми не могат да сключват никакви сделки с тях без изричното разрешение от администрацията на Белия дом. Най-видния представител на тези санкции е Huawei, която беше поставена в него през май 2019 г. Ефектите за компаниите може да варира, като зависи изключително от преценката на щатските власти. Защото те решават с кого и какво може да се търгува.

Поводите

dji-drone-barbed-wire

САЩ са поставяли под въпрос няколко практики на DJI под въпрос с времето. Една от тях е за данните, които събират нейните дронове и хипотетично може да предават на Китай. Вместо това, Вашингтон обвинява компания изнася технологии за репресивни режими и се използва за нарушаване на правата на човека в самата страна.

По-конкретно, DJI подпомага Китай да осъществява масово следенена определени групи хора в страната. Любопитно е обвинението, че производителят на дронове подпомага „нелегалното събиране на генетични данни“ от тези хора.

Дроновете на DJI е много вероятно да се използват в северозападната провинция Синдзян за следене на мюсюлманското малцинство уйгури. Бивши служители на китайската компания потвърждават, че има сключени стратегически партньорства за доставка на малките безпилотници, които се предоставят на местните управи. Те обаче се съмняват да се ползват толкова масово, колкото се твърди.

САЩ не прилагат толкова силни стандарти, когато дроновете DJI се модифицират от криминални и терористични групировки в Близкия изток в нападателно оръжие. В полеви условия, малките безпилотници могат да носят по една 40 мм мина, която да пускат над противника. Те имат доста ограничения, като радиус на действие, липса на кодировка на сигнала и др. спрямо истинските бойни дронове, но все пак могат да се ползват и като оръжие.

Ефектите от санкциите

White-House-police-Huawei

Добавянето на DJI към забранителния списък за някои дойде като изненада, предвид факта, че компанията е лидер на масовия пазар за такива устройства. Колко тежки може да са последствията за нея зависи изцяло от преценката на администрацията на САЩ. Това може да се види в историята на санкциите срещу Huawei.

Когато технологичният гигант беше добавен към списъка, той получи да пъти по три месеца отсрочка от санкциите, за да може той и щатските компании да се адаптират към промените. След това, администрацията на Белия дом продължаваше да одобрява достъп до ключови компоненти и технологии за Huawei.

Но постепенно затягаше примката – първо прекъсна договора за лицензирана версия на мобилната палтформа Android и услугите на Google. Вашингтон постепенно разшири санкциите и отряза доставките на ключови компоненти като производството на собствени чипове за Huawei в тайванските заводи. Причината – в предприятията се използват американски машини.

Затова, китайското правителство инвестира милиарди долари в модернизирането на производствените мощности на шанхайската SMIC. От 18 декември и тя попада в забранителния на САЩ списък.

За DJI последствията може да не са толкова страшни, както бяха за Huawei. Все още не се знае точно от колко американски компании е зависим производителят на дронове. Първата, потенциална щета е ако бъде свалено приложението на DJI за управление на безпилотниците от онланй магазините на iOS и Android. Както отбелязахме – всеки един договор с американска компания вече ще преминава през одобрение на Вашингтон.

Свързани статии

Back to top button