НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

САЩ удължи облекченията за Huawei, но те не включват лиценза за Android

САЩ удължиха облекчителния режим за Huawei с три месеца, с който позволяват на малките щатски телекоми да продължават да взимат оборудване и поддръжка за своите мрежи. Белият дом включи китайският гигант в забранителния списък за търговия с американски фирми през лятото. Почти веднага след това, Вашингтон внесоха облекчителен режим, Huawei продължава да може да работи с щатски компании, но всяка трансакция минава през одобрение от властите.

Удължаването на облекченията в случая ще бъде насочено изцяло в подпомагането на малките телекоми в САЩ, които са зависими от доставките на оборудване на Huawei. Индикациите на американските управляващи са, че те няма да засегнат обмена на ключови технологии, като например предоставянето на лицензираната версия на Android и услугите на Google. Което е, причината Huawei да не пуска най-новия си премиум флагман Mate 30 Pro и сгъваемия Mate X в Европа.

Тримесечна отсрочка

White-House-police-Huawei

След включването на китайския гигант в забранителния за търговия списък, Белия дом даде две поредни тримесечни отсрочки, в които предостави облекчаване на режима. Последната изтичаше на 18 ноември, но с новото решение на Вашингтон тя беше удължена до февруари месец с нови три месеца.

Ако в началото, Huawei имаше почти пълна свобода да търгува с щатски компании, при доставките на компоненти или лицензи за ползване на софтуери и услуги, то от края на август, САЩ затегнаха режима. Това става възможно като за всяка трансакция трябва да бъде разрешена от Белия дом.

Ситуацията, явно няма да се промени за Huawei, след като представители на щатското правителство директно заявиха, че удължаването на облекчения режим ще обслужва определени стоки и услуги.

„Удължаването на облекчителния режим ще позволи на операторите в отдалечените райони на САЩ да продължат да обслужват своите клиенти“, обяви главният секретар по търговията Уилбър Рос, цитиран от Cnet. „Министерството на търговията ще продължи строго да следи изнасянето на ключови технологии, за да предпази нашите иновации и националната сигурност“.

Huawei потвърдиха в своя позиция, че това удължаване на облекчителния режим не променя ситуацията с бизнеса на компанията. Те поддържат тезата, че САЩ третират технологичния гигант „несправедливо“.

Липсата на Android

huawei-nova-5T-Color-Blue

Huawei вече усещат липсата на лицензирана версия на Android за своите най-нови модели смартфони. Компанията реално не може да ги реализира в пълния им потенциал на ключови пазари, какъвто е Европа. Затова вече два месеца след дебюта на Huawei Mate 30 Pro, устройството все още не се продава на Стария континент.

Китайският гигант компенсира временната (засега) загуба на ключови региони чрез много силни продажби и почти доминация на местния си пазар. Huawei отговаря за почти половината доставки на смартфони в роден Китай, като така поддържа общите продажби високи и съответно годишния растеж.

В Европа, компанията е принудена да пуска почти идентични модели, които вече присъстват на пазара, за да могат да усвояват бюджетите, които бяха определени за старта на Mate 30 Pro. Това може да се види с дебюта на Huawei Nova 5T, който първоначално беше предназначен основно за азиатския пазар. Той като функции и дизайн почти се дублира с Honor 20 Pro (другата марка на китайския гигант).

Раздаването на изненадващи бонуси на служителите на Huawei в началото на ноември, също е част от усвояването на средствата заделени за налагането на нови модели на пазари като Европа.

Обстановката с лицензирането на Android зависи изцяло от решението на Белия дом и реално е в плен на преговорите между САЩ и Китай за търговско споразумение. Ако се достигне до такова или поне се разтопят ледовете между двете държави, Huawei ще може отново да ползва Android.

Свързани статии

Back to top button