НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Коронавирусът доминира търсенето в Google за 2020 г.

Без изненади темата за коронавируса доминира търсенията в платформата Google Search за 2020 г. Пандемията трансформира напълно начина ни на живот през последните 12 месеца и затова доста от запитванията към популярната интернет търсачка, са пряко или косвено свързани с нея. Другата популярна тема са изборите за президент в САЩ. Тенденциите се пренасят и в България, като има и лек местен привкус.

Това показват данните на Google за най-популярните търсения общи, по категории и държави за 2020 г. Класацията на интернет гиганта е ежегодна и от нея могат да се направят изводи, какво интересува онлайн потребителите за последните 12 месеца.

В плен на пандемията

3D_medical_animation_corona_virus

Ключовата дума „коронавирус“ е лидер по цялостни търсения и в категория „Новини“ в общата класация на Google. В Топ 10 думи и фрази има още няколко пряко свързани с пандемията. Това са на седмо място „Coronavirus update“, следвано на осмо от “Coronavirus symptoms”.

В косвените може да причислим високата популярност на платформата за видеоконферентни разговори и събития Zoom, която е четвърта, а Google Classroom за дистанционно образование на едноименния интернет гигант е на десета позиция.

За България разбивката е предоставена отделна категория „коронавирус“. В нея на първо място са съветите свързани със заболяването, следвани от новините, както и Worldmeters – онлайн класацията, която следи състоянието на заболелите в реално време за целия свят. На четвърта позиция е „единния информационен портал“ – сайт, който правителството разработи за по-лесна информираност на населението. За кратък период от време дори имаше две такива страници. Чак на пето място е темата за извънредното положение, а след него са маските за лице.

Топ 10 на търсенията на българите се допълва от декларациите за пътувания, които се изискваха по време на строгите мерки в страната през пролетта, а през лятото – за почивка в Гърция. На осмо място са дезинфектантите за ръце, Световната здравна организация е девета и зелените коридори (времето за пазаруване в магазините от възрастни хора) са на десета позиция.

Началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал Венцислав Мутафчийски, който оглави Националния оперативен щаб за борба с коронавируса е на пето място в най-търсени личности в България.

Избори, Иран, Бейрут и Васил Божков

biden-trump-us-presidency

Изборите за президент в САЩ е втората голяма тема на 2020 г. според Google. Търсенията за резултатите от тях са на втора място след коронавируса. Освен това претендентът и победител във вота представител на демократичната партия Джо Байдън е лидер в категория „личности“ и на девето място в общата класация.

За българите най-вероятният следващ президент на САЩ обаче е втори по търсене. Лидер е хазартният бизнесмен Васил Божков. В началото на 2020 г. той попадна в центъра на разследвания за данъчни злоупотреби и се наложи да избяга в Обединените арабски емирства. През лятото той изказваше открита подкрепа за антиправителствените протести, а малко след това учреди дистанционно политическата партия „Българското лято“.

Интересите на българските потребители се припокриват с глобалните тенденции в търсене на повече информация за лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун. Сред личностите, за света той е на второ място, а в България е четвърти. Те се различават по отношение на любопитството си към Доналд Тръмп, който е трети в страната ни, докато в глобалната класация, действащият президент на САЩ отсъства напълно.

По отношение на новините, по света водещи са били тези свързани с Иран и голямата експлозия на пристанището в Бейрут в Ливан.

Свързани статии

Back to top button