НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

България осъмна с два портала с информация за коронавируса

Дали по стара българска традиция, че ако се направи нещо хубаво, после някой го дублира, от днес вече имаме не един, а цели два интернет портала с информация за коронавирус пандемията. Единият е официален, разработен от държавната компания „Информационно обслужване“ и е достъпен на www.coronavirus.bg. Другият е дело на ентусиасти, които правят своя версия с подробни данни за COVID-19 вируса на www.koronavirus.bg.

Двата съдържат статистическа информация за разпространението на заразата в България и по света. Както и най-често срещаните симптоми, действия, които потребителите могат да предприемат ако се почувстват болни и телефони за връзка с институциите и лекарите.

Съществуването на два портала по принцип не е проблем, но предвид факта, че разликата между тях в домейна е само една буква, хората могат да се заблудят, че любителския портал е всъщност официалния. Някои български медии се объркаха при обявяването на версията на „Информационно обслужване“ и първоначално пуснаха линкове и скрийншоти към неофициалния сайт.

Допълнено (към 23:20 ч. на 10.04)

От портала www.koronavirus.bg се свързаха с TechTrends и коментираха, че адресът вече пренасочва към официалната страница www.cornavirus.bg. По този начин, екипът от доброволци се надява да се прекрати потенциалното объркване, което се е получило или може да се получи в обществото и медийното пространство.

Всичко за извънредното положение

coronavirus-bg-portal-1

Държавната версия е направена с директни послания и съдържа буквално цялата налична публична информация за коронавирус заразата в страната. Кога изтича извънредното положение, колко са заразените, поставените под карантина, излекуваните, общо тестваните и починалите. Има записи към ежедневните брифинги и лента с новини за ситуацията около пандемията.

Към тях е интегриран интерактивния терминал с карта на българското звено на ESRI. Той е леко модифициран, за да може най-важната информация да бъде по-ясно визуализирана и представена.

coronavirus-bg-portal-2

Най-важната и полезна част е лентата за различните ситуации в които могат да изпаднат гражданите по време на извънредното положение. Тя е озаглавена „Аз съм…“ и има опции, ако сте контактно лице, със симптоми, под карантина, пътувате извън областен град, завръщате се в България и др. Информацията е систематизирана за всеки един от случаите, за да не се налага да я търсите официално от различните ведомства или на парче в медиите. Има приложени линкове за свързани документи, ако такива се изискват.

Към тях са добавени информационните материали на Световната здравна организация (СЗО) за предпазни средства, лична хигиена, както и всички контакти за връзка с различните институции.

Ролята на портала www.coronavirus.bg е да даде информационната част за населението. То може да се допълва от мобилното приложение ViruSafe, което беше разработено от български IT компании в сътрудничество с „Информационно обслужване“. При него, потребителите споделят своите лични данни, в случай, че имат симптоми или съмнения за заболяване от COVID-19.

Контра-порталът

koronavirus-bg-portal-1

Шеговито наричан в интернет пространството „контра-портал“ www.koronavirus.bg е изцяло частна инициатива, изграден от ентусиасти.

Допълнено (към 23:20 ч. на 10.04)

Новата страница вече пренасочва към www.coronavirus.bg, като екипа доброволно взима тази стъпка, за да може да се прекрати потенциалното объркване между двете платформи. 

При него се разчита на различни общодостъпни ресурси, като интерактивните карти за България и света на ESRI, статистика и информация на СЗО и др. В портала подчертават това и наблягат на своя версия за лекуване на симптомите. Любителският портал не разполага с подробната ситуация за хората поставени под карантина и подредената информация за различните случаи, в които можете да попаднете по време на извънредното положение.

koronavirus-bg-portal-2

Друг проблем на www.koronavirus.bg е, че разработката е малко по-тежка от тази на държавната версия. Елементите по сайта зареждат с една идея по-бавно и ако имате по-бавна интернет връзка, може да не зарежда толкова бързо, колкото официалния портал. Последният проблем е липсата на прозрачност. Любителският сайт не е ясно от кой е разработен. Единствената информация предоставена по въпроса е, че е дело на доброволци с препратка към едноименна Facebook група.

Допълнено (към 23:20 ч. на 10.04)

Домейнът е първоначално регистриран от несебърска фирма със съвсем различен тип дейност – като търговия на козметични продукти. Впоследствие независим разработчик на сайтове го е купил от компанията, но информацията в регистратора Register.bg все още не е обновена и затова в първоначалния вариант на статията се посочваше първото дружество.

 

Свързани статии

Back to top button