IT БИЗНЕСНОВИНИ

Български IT компании разработиха приложение в помощ на COVID-19 пандемията

Български IT компании обединиха усилия за разработването на мобилно приложение, което да помогне за следенето на разпространението на коронавируса COVID-19 в страната. То ще бъде полезен инструмент, както за различните държавни институции за по-добра координация и комуникация, така и в улеснение за гражданите. Подобно решение се използва успешно от някои от най-засегнатите от пандемията държави, като Южна Корея, Китай, Сингапур и Италия.

Приложението ViruSafe е съвместна работа между три IT компании, които са координирани от държавната „Информационно обслужване“. Разработчиците от технологичния сектор са ScaleFocus, Software Group и българското звено на SAS Institute. Частните дружества са работили на символичната цена от 1 лев за направата на приложението. Самото то ще е достъпно напълно безплатно.


ivaylo-filipov-informacionno-oblsujvane-quote„Въведената информация може да се използва от всички държавни институции, лекари и доброволци и така няма да се губи време в излишна координация и комуникация“ Ивайло Филипов, Информационно обслужване


„Въведената информация може да се използва от всички държавни институции, лекари и доброволци и така няма да се губи време в излишна координация и комуникация“, коментира Ивайло Филипов, изпълнителен директор на „Информационно обслужване“.

В момента то преминава през процедурата по одобрение в двата основни онлайн магазина AppStore на Apple и Google Play на Google и се очаква да се появи там в понеделник. Трите български телекома ще го разпространяват максимално бързо в мрежите си, като предлагат безплатна верификация.

Трите модула

Registry-software-covid-19-bulgaria

Самото приложение се състои от три части. Първата, позволява на гражданите да създадат профили и да подават доброволно личните си данни (имена и ЕГН) и здравния си статус в момента – дали е болен и с какви симптоми. Те могат да се променят по всяко време, в зависимост от това как се развива болестта при него или нея. До тях ще има достъп личният им лекар, като така той ще бъде в течение в реално време, какво се случва с пациентите му.

Цялата тази информация се предоставя, обработва и анализира от Министерство на здравеопазването. Разработчиците нямат достъп до данните, те само предоставят решението на властите.


Plamen Tsekov ScaleFocus„Ние не разполагаме с достъп до тези данни, защото предоставяме системата на Министерство на здравеопазването, където те се съхраняват и обработват“ Пламен Цеков, ScaleFocus


„Ние не разполагаме с достъп до тези данни, защото предоставяме системата на Министерство на здравеопазването, където те се съхраняват и обработват“, обяви Пламен Цеков, главен изпълнителен директор на ScaleFocus по време на пресконференцията. Компанията е разработила частта със самото приложение. Цеков даде пример, че ако има заболял, който живее между Ямбол и Сливен, може да се определи коя болница е по-малко натоварена и може да отиде там. Това е възможно, благодарение на въведения модул за геолокация.

Analytics-software-covid-19-bulgaria

Вторият компонент на приложението е централния регистър, което е дело на Software Group. В него се комбинират данните подавани от различни институции, като „Гранична полиция“, регионалните структури на МВР, Министерството на здравеопазването и генералния щаб за борба с COVID-19. По този начин те могат да споделят информацията помежду си и да се синхронизира между ведомствата.


Georgi-robev-sans-institute„На базата на тези данни, могат да се направят и конкретни прогнози за развитието на пандемията в страната“ Георги Робев, SAS Institute България


Българското звено на SAS Institute изгражда аналитичната част на приложението, в което може да се следи всичко в реално време. Колко заболели има, колко души са поставени под карантина, къде се намират, в какво състояние са.

„На базата на тези данни, могат да се направят и конкретни прогнози за развитието на пандемията в страната“, поясни Георги Робев, регионален мениджър на Sans Institute за България.

Бизнесът в помощ на държавата

esri-bulgaria-covid-map

Пандемията с коронавируса накара доста от бизнеса да окаже различна помощ на държавните институции в България. Трите телекома създадоха различни дарителски кампании, не малка част от IT сектора също предоставиха различна безвъзмездна помощ. Някои от инициативите включва 3D принтиране на предпазни шлемове и предоставянето им безплатно на лечебните заведения.

Българското звено на ESRI създаде специално приложение, което следи в реална обстановка, колко са заразените от COVID-19 в страната.

Технологичните компании направиха няколко обещания за помощ при изграждането на различни електронни системи, с които да се улесни работата им и тази на гражданите в условията на пандемия. Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST, бившата Българска аутсорсинг асоциация – бел. ред.) се ангажира да инвестира безплатно 15 хил. човекочаса в изграждането на елементи по е-здравеопазването.

Действията на ScaleFocus и Software Group с новото мобилно приложение, подкрепят с реални усилия тези намерения. Двете компании са част от AIBEST. По техни думи, мобилното приложение, регистъра и аналитичната платформа са изградени за 10 дни.

Много е вероятно през следващите седмици да видим и други инициативи, които да влязат в употреба на държавните власти и на гражданите в борбата с COVID-19.

Свързани статии

Back to top button