IT БИЗНЕСТЕХНОЛОГИИ

БАСКОМ: Софтуерната индустрия в България расте с 10% през 2020 г.

Пандемията, здравните мерки, намаляването на икономическата дейност през 2020 г. не оказаха влияние на софтуерната индустрия в нас. Тя продължава добрите си темпове на растеж, като този на приходите се очаква да бъде в порядъка на 10% през последните 12 месеца. Заетите в сектора се увеличават с малко по-слабо темпо от предходните години, добавени са 3 500 нови работни места, които надминават 37 хил. души.

Това са част от акцентите в ежегодното проучване на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) – „Барометър“. Браншовата организация запазва положителните си прогнози за 2024 г. Според новите изчисления дотогава ще бъдат добавени над 23 хил. нови работни места.

Новите тенденции

software-working-studying

Кризата с коронавируса през 2020 г. е оказала своята влияние върху софтуерната индустрия. Тя е понижила темпа на растеж на приходите от 18.4% през 2019 г. на 10%. Предвид факта, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се очаква да се свие с 5.5%, секторът остава един от малкото, които успяват да се адаптират бързо в новата ситуация.

Комбинацията от тези развития водят до значително увеличение на дела от БВП, който се създава от софтуерните компании. През 2020 г. той ще достигне 3.8% спрямо миналата година, когато е бил 3.3%. Браншовата организация запазва очакванията, че той ще формира 6% от БВП през 2024 г.

БАСКОМ прогнозира, че през следващата година, софтуерната индустрия ще се върне бързо към нормалното си развитие. Очакванията са, че нивата на увеличение на приходите ще се възстановят в порядъка на 14-15% годишно. Което ще превърне този сектор в един от най-бързорастящите в България.

Обстановката по целия свят и лесната възможност за дистанционна работа правят софтуерната индустрия привлекателна за много хора. Включително и за българи, които се завръщат от чужбина. БАСКОМ отбелязват, че много от новонаетите през 2020 г. са именно такива наши съграждани. В някои компании те достигат до 10% от общия брой служители.

Българските софтуерни компании запазват изключително високия процент от жени в сектора. Те съставляват 35% от цялата работна сила, което нарежда страната ни на първо място в Европейския съюз по този показател, като дори е двойно над средните за континента.

Все по-голяма важност

BASSCOM-conference-1

Заради пандемията и извънредните мерки, тази година БАСКОМ не представи резултатите от „Барометъра“ си на пресконференция, а само с прессъобщение. С което не бяха предоставени по-пълните данни от изследването, което организацията прави.

В информацията се посочва още, че софтуерната индустрия ще може да допринася към държавния бюджет до 1.5 млрд. лева под формата на преки и косвени данъци през 2024 г. От БАСКОМ дават за пример факта, че в момента един зает в сектора внася в хазната повече от 22 400 лева годишно под формата на данъци и осигуровки. Което е над три пъти повече от средното за страната.

През 2019 г. софтуерните компании са внесли в бюджета 750 млн. лева, а ако се реализират прогнозите за нови 23 хил. служители, това почти ще удвои парите от данъци и осигуровки. С всички тези заключения БАСКОМ се опитва да убеди управляващите, че софтуерната и IT индустрия могат да бъдат в основата на икономическия растеж на България.


dobroslav-dimitrov-imperia-online-quote„Неслучайно ние сме силно фокусирани върху образованието и в тази връзка е необходима целенасочена държавна политика, която да подпомогне изграждането на нови специалисти за сектора“ Доброслав Димитров, Imperia Online


„Тези данни показват огромния потенциал на софтуерната индустрия да бъде двигател на българската икономика, да я изведе от кризата, да генерира висока добавена стойности и да осигури предвидими приходи в бюджета“, коментира Доброслав Димитров, председател на БАСКОМ и съосновател на „Империя онлайн“.

„Неслучайно ние сме силно фокусирани върху образованието и в тази връзка е необходима целенасочена държавна политика, която да подпомогне изграждането на нови специалисти за сектора“, допълни Димитров.

Свързани статии

Back to top button