PLAYНОВИНИ

Warner Bros приравнява HBO Max с кината

Warner Bros ще пусне всичките си блокбъстъри, планирани за 2021 г. едновременно на големия екран и в стрийминг услугата HBO Max. Решението може да има фундаментални последици за кино индустрията и да пренареди пазара в Холивуд. От друга страна, показва, че войната между различните стрийминг услуги навлиза в критична точка, в която битката за всеки абонат вече е от значение.

Друга важна стъпка е в трансформирането на развитата в България услуга за видео на поискване HBO Go в HBO Max. Това се очаква да се случи на глобално ниво през 2021 г., като на родния пазар промяната е планирана за втората половина на следващата година. Новината може да доведе до поскъпване на услугата в момента.

Хибридният модел

hbo-max-1

Новият модел за разпространение е описван като „хибриден“ от страна на Warner Bros. В него големите продукции на студиото ще дебютират едновременно в кината и в стрийминг платформата HBO Max. Това се прави вследствие на ефектите на коронавирус пандемията, която доведе до затварянето на киносалоните или драстичното намаляване на техния капацитет.

„Warner Bros възприема уникален и ориентиран към потребителите модел за разпространение през 2021 г., в който продължаваме да пускаме филмите в кината, но добавяме и ексклузивен достъп до тях през HBO Max“, обяви Ан Сарноф, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на WarnerMedia Studio, част от които са Warner Bros.

Новата програма ще бъде следната – даден филм излиза на кината и HBO Max едновременно. Черешката на тортата за потребителите на стрийминг платформата в САЩ е, че те ще имат ексклузивен достъп месец преди пълното му пускане в останалите региони. След изтичането на този период, филмите остават ексклузивни за киносалоните и програмата по-натам остава досегашната в разпространението им.

Временно положение

hbo-max-main

Решението е взето малко след, като студиото заяви, че ще постъпи по този начин с отложения есенен хит „Жената чудо 1984“. Към него се присъединява целия каталог на Warner Bros планиран за 2021 г. Той включва дългоочакваното продължение на „Матрицата“, новата „Смъртоносна битка“, адаптацията на класиката на Франк Хърбърт „Дюн“ от Денис Вилньов, „Годзила срещу Кинг Конг“, „Космически забивки: Нова завет“, вторият филм на „Самоубийствен отряд“, пълнометражната версия на „Том и Джери“ и др. Продукциите в HBO Max ще са в HDR формат и 4K.

Хибридният модел ще важи само за 2021 г., като Warner Bros, засега го описват, като „уникален едногодишен план“. При това, който е изграден на базата на извънредните обстоятелства, каквато е коронавирус пандемията. През 2020 г. интересът към стрийминг платформите, заради извънредните мерки се повиши значително и ходът на студиото изглежда повече от логичен. Все пак, не са малко случаите, в които временните решения са най-трайни.

Краят на HBO Go

HBO GO Bulgaria

Другата ключова новина дойде в същия ден на 3 декември, като по време на конференцията Web Summit 2020 г. беше обявено, че HBO Go ще прекрати съществуването си през следващата година. Платформата за видео на поискване, която идва в комплект с нормалния ТВ абонамент за HBO (или в комплект с някой мобилен план от операторите), ще се трансформира в пълноценната стрийминг версия HBO Max.

Плановете на Warner Bros са услугата им да стане достъпна във всички региони, където HBO оперира. Това означава, че през втората половина на 2021 г. HBO Max ще бъде достъпна в Латинска Америкацяла Европа и ….

Подробности за ценообразуването не бяха предоставени. HBO Max ще надгради съществуващите HBO Go, което поставя няколко въпроса относно абонамента, който ще плащат потребителите. В САЩ стрийминг платформата е сред една от най-скъпите – 14.99 долара на месец. HBO Go в България пък е една от най-евтините подобни опции – 3.99 евро на месец. С което опасенията, че цената може да се вдигне, при това драстично са доста основателни.

Свързани статии

Back to top button