PLAYНОВИНИ

HBO Max ще е новата стрийминг услуга на WarnerMedia

Медийният гигант WarnerMedia най-накрая разкри повече детайли относно своята стрийминг услуга, която ще се предлага в САЩ от телеком гиганта AT&T. Тя ще се казва HBO Max и ще включва ексклузивно доста класически предавания, като сериалите „Приятели“ и „Принцът от Бел Ер“. Нейният дебют е насрочен за 2020 г. и освен, че ще сложи още един прът в колелото на лидера Netflix, тя повдига редица други въпроси.

Новият каталог

friends-warnermedia-hbo-max

HBO Max ще включва широко портфолио от продукциите на HBO, което включва сериалите „Игра на тронове“, „Западен свят“, „Братя по оръжие“ и други. Първата поредица няма да се изчерпа само с приключилата тази година сага по книгите на Джордж Р.Р. Мартин, но ще продължи с ново съдържание, което вече се подготвя и се разиграва в същата Вселена.

Към тях добавяме и многото филми и продукции на Warner Bros, които включват всички филми и сериали от комиксовия свят на DC Entertainment (Батман, Жената Чудо и др.).

Доста стари, класически ТВ сериали също ще бъдат пренесени в HBO Max. Сред тях са например поредиците „Приятели“ и „Принцът от Бел Ер“. Стрийминг услугата ще е дом на съдържанието от каналите CNN, TNT, TBS, Turner Classic Movies, анимационните Cartoon Network, Adult Swim, Looney Tunes и много други.

HBO Max ще получи доста нови и ексклузивни сериали, като „Дюн: Сестринство“ – базиран по романите на Франк Хърбърт „Дюн“, „Батуомен“, както и всички нови продукции от вече установените франчайзи.

Какво става с останалите платформи на HBO

HBO GO Bulgaria

Тази новина, не засяга българските потребители, поне за момента. HBO Max ще е достъпна първо в САЩ от следващата година. Макар да не е обявена цена, информацията на американските медии е, че ще разполага с месечна такса между 15 и 17 долара. Въпросът е, каква е стратегията на WarnerMedia за всичките останали стрийминг услуги и платформи за гледане на видео на поискване.

Медийният гигант разполага със стрийминг услугата HBO Go и HBO Now. Разликата между двете е, че първата е предназначена само за вече потребители на премиум каналите, докато втората е самостоятелна платформа за видео на поискване. В България, HBO Go е единствената услуга, която може да се ползва за момента от компанията. Някои оператори я предлагат без да я обвързват задължително с телевизионен пакет. За доста абонати, тя е достъпна стрийминг платформа.

Какво се случва с HBO GO и HBO Now? Засега нищо. Плановете на WarnerMedia са, тези услуги да продължат да съществуват в настоящия си вид. Целта на HBO Max е да осигури максималните възможности на потребителите за предоставянето на стрийминг услуги. Освен по-богат каталог, тя ще разчита и на доста ексклузивни заглавия, които ще се натрупат с времето. Все още е прекалено рано, да се говори дали и кога ще бъде налична в България.

Проблемите на Netflix

Най-големият губещ от цялата история и надигащите се стрийминг войни засега се очертава да е Netflix. Компанията за момента доминира стрийминг услугите по света, но с появата на нови и нови платформи, конкуренцията ще се засилва. Има друг аспект, който е по-притеснителен за Netflix. Това е, че каталога на компанията ще се стопява с появата на всяка една нова платформа.

Причината е, че голяма част от медийните гиганти, които държат правата на доста популярни филми и сериали, вече се подготвят да пускат собствени услуги. Съответно те изтеглят това съдържание от Netflix, за да го добавят в своите платформи. В повечето случаи, това означава, че то ще е достъпно само на тях.

Такъв е случаят със сериала „Приятели“, който през следващите месеци вече няма да е достъпен на Netflix, поради предстоящото му ексклузивно преминаване към HBO Max. Поетапно оттегляне на съдържание ще има и от Disney, тъй като медийният гигант ще стартира собствена стрийминг услуга в края на 2019 г.

Netflix-content-share

Според анализ на Ampere Analysis, цитирани от Vox/ReCode, около 20% от съдържанието в Netflix е собственост на Comcast, Disney, Fox (които вече са собственост на Disney) и WarnerMedia. Около 13% са на Viacom, CBS, HBO и др. Оригиналното съдържание на Netflix съставлява едва 8% от целия каталог, като останалите около 60% са от различни продуцентски къщи.

Перспективата е, че между една пета и една трета от всичките филми и сериали в популярната стрийминг услуга, може да изчезнат от нея през следващата година-две. Което не е добра новина за Netflix и обяснява защо компанията инвестира толкова сериозно в собствено съдържание.

Свързани статии

Back to top button