НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Криптовалутата Libra може да се появи през 2021 г.

Криптовалутата Libra на Facebook беше посрещната със силна съпротива от регулаторите по целия свят. Поради тази причина, тя беше забавена, за да се изчистят потенциалните пречки. Фундаметалните различия между финансовите надзори и идеята на социалната мрежа, загатваха, че Libra няма да се реализира или тя се появи в много орязан вариант от първоначалния.

Facebook все пак може и да успее да пусне новата криптовалута, като по информация на Financial Times, плановете са това да се случи през януари 2021 г. Очаквано, тя ще бъде в много орязан и ограничен обхват от първоначалната визия за Libra.

Орязана версия

libra-coin-1

Редно е да отбележим, че Facebook формално не стои изцяло самостоятелно зад новата криптовалута. Вместо това, социалната мрежа стартира инициатива, позната като асоциацията Libra. Първоначално в нея членуваха 29 компании, сред които бяха и почти всички основни картови и онлайн разплащателни системи, като PayPal, Mastercard, Visa и др. Заради регулаторния натиск, именно този тип дружества се оттеглиха от инициативата в края на 2019 г.

През април 2020 г. Libra смени концепцията, като целта беше да се отговори на изискванията на финансовите надзори в различните държави. Асоциацията обяви, че ще се пуска отделна криптовалута за всеки региони, който ще бъде обвързан с курса на съответната доминираща валута. Така, тя трябваше да може да отговаря много по-лесно на съответните регулации. В същия момент се унищожава и най-малкия децентрализиращ елемент в и без това силно критикуваната от крипто-обществото Libra.

Според Financial Times, дигиталната валута на Facebook ще бъде пусната през януари 2021 г. Тя ще бъде обвързана първоначално изцяло и единствено за щатския долар, като обменния курс ще бъде 1:1. В дългосрочен план, остава идеята да се пуснат нови версии, обвързани с други големи валути.

Асоциацията очаква да получи разрешение от властите в Швейцария, където е базирана, за да може да бъде пусната първата версия. Това трябва да се случи през януари или по-късно. От швейцарския регулатор коментират единствено, че разглеждат молбата, която е подадена още през май тази година.

Последствията

us-100-bill-dollar

Ако Libra излезе изцяло обвързана за долара, то тя ще бъде просто негова дигитална алтернатива. Което означава, че трансакциите в други валути, ще изискват такси и ще варират според обменния курс. Така, се елиминират всички предимства на Libra, като криптовалута и не я прави по-различна от традиционните такива.

По този начин, тя губи привлекателността си като алтернативно разплащателно средство. Възможността да си я върне ще зависи изцяло от факта, дали Libra ще бъде пусната във версии и за други валути. Нещо, което е оставено в дългосрочен план.

Самата тя, няма децентрализиран характер, като Facebook и членовете в асоциацията поемат риска, като се задължават да обезпечат криптовалутата с реални пари. Подход, който беше стандартна практика до 70-те години на 20 век преди края на златния стандарт с традиционните валути.

Нова надежда

Libra-mass-exodus

Новината, макар и непотвърдена, е по-добра от перспективата Libra да просъществува под някаква форма, то това да бъде закрит целия проект. Обратът е осъществен, след като е назначен за главен изпълнителен директор на асоциацията Стюарт Леви, който е бивш главен юрист в HSBC и популярен финансов съветник.

Той явно успява да убеди участниците в Libra, да не изоставят проекта, а вместо това да започнат да разработват продукти за новата криптовалута. Очаквано, дигиталният портфейл Novi (ребрандираната Calibra – звено на Facebook) е сред първите, които запретват ръкави по нея. В момента компанията чака лицензи за финансов оператор във всеки щат в САЩ, за да може да пусне своя продукт.

Изглежда има светлина в тунела, но от старта на Libra ще зависи нейното бъдеще. Големите играчи в асоциацията за момента изчакват дали проектът ще потръгне, преди да направят своите инвестиции в нея. Такива са Uber и Spotify.

Ако нещата се развият в положителна посока и няма проблеми с регулаторите съществува шанс, напусналите членове на асоциацията да интегрират новата криптовалута. Например, PayPal планира да предлага подобни дигитални валути в своите онлайн портфейли и разплащания. Това, създава вратичка, Libra да се появи и на тази платформа. Въпреки, че действията на PayPal може да са продиктувани и от повишения интерес към криптовалутите като цяло по време на пандемията. Bitcoin например достигна до поредните си рекорни равнища през последните дни.

Свързани статии

Back to top button