IT БИЗНЕСТЕХНОЛОГИИ

Продажбите на PC продължават да растат през лятото на 2020 г.

Продажбите на персонални компютри (PC) продължават да растат през лятото на 2020 г. Интересът към този тип устройства е подхранен от засилените процеси по дигитализация на работното място, образованието и др. вследствие на извънредната обстановка в целия свят. По данни на Canalys, през третото тримесечие доставките на PC се увеличават със завидните 23% на годишна база.

Важно е да се отбележи, че в статистиката на фирмата влизат не само PC, лаптопи и хибридни устройства 2 в 1, но и класически таблети. Практика, която другите две изследователски агенции IDC и Gartner не прилагат. Факт е, че има повишен интерес към Chromebook устройствата, което се обяснява с повишената дигитализация на училищата.

За сметка на това бизнеса, подхожда с една идея по-резервирано в обновяването на оборудването за своите служители. Това може да се обясни, с по-силните PC продажби на традиционни компютри и лаптопи през второто тримесечие на 2020 г. Друга голяма тенденция е връщането на потребителския интерес към таблетите. Сегментът през последните години се сви до доста нишов такъв, но пандемията отново постави тези системи на фокус.

Общите данни и тенденции

Интересът към Chromebook преносими компютри и таблети превръща двата основни производителя на мобилни устройства в най-големи печеливши през лятото. Първата подкатегория отчита ръст от 122%, а втората – 21%. Apple и Samsung са с най-голям ръст на общите продажби на PC и таблети с годишен темп от 40.9% и 86.2% съответно. При кумулативните резултати, „ябълковият“ гигант е втори по доставени бройки, докато южнокорейският производител влиза в Топ 5. Общите доставки се увеличават с 22.7% до 124.5 млн. бройки.

pc-chromebooks-tablet-market-q3-2020-canalys

Като извадим продажбите на таблети, получаваме доста по-позната картинка. В нея, лидер продължава да е Lenovo, следвана от HP и Dell, а на традиционното четвърто място е Applе. Ръстът на последната компания обаче продължава да е значителен от 30.8%. Компанията обяви своята обновена линия компактни лаптопи Macbook Air и Macbook Pro, които са първите със собствения ѝ процесор M1. Това може да засили продажбите през следващите месеци.

Над 90% от общите бройки на Samsung са при таблетите и без тях, южнокорейският производител е с много скромни резултати при останалите видове компютри.

От четирите водещи компании при PC-та, единствено Dell не отбелязва понижение, макар и незначително. Традиционните настолни компютри отчитат голям спад от 32%, което показва, че бизнесът и потребителите търся повече мобилност и гъвкавост. Целият PC пазар без таблетите се увеличава от 70.2 млн. на 80.1 млн. бройки или ръст от 12.4%. Което е доста по-умерено, но предвид стагнацията на сегмента от 2019 г. е доста добър резултат.

Завръщането на таблетите

Голямата новина през третото тримесечие на 2020 г. определено е връщането на потребителския интерес към таблетите. Сегментът нараства с 43.3% на годишна база. Любопитно е, че най-голям печеливш от развитието е Samsung, който отчита увеличение от 79.8%. Към таблетите на Lenovo също има повишено търсене с ръст на продажбите от 58.9%. Но компанията остава на пета позиция, заради цялостната ниска база.

Apple, който ефективно оформи този сегмент, продължава да е лидер с 15.23 млн. бройки или малко под двойно по-голям обем от втория Samsung. Ръстът през третото тримесечие е 47%.

От Canalys коментират, че подновеният интерес към таблетите се държи на факта, че те предлагат доста добър баланс между мобилност и производителност. Допълнително, те са доста по-достъпни и ценово по-приемливи в извънредната обстановка. Необходимостта от мобилни устройства за учениците, покрай дистанционното обучение също е повлияло върху изборът върху подобни устройства.

Свързани статии

Back to top button