НОВИНИТЕЛЕКОМИТЕХНОЛОГИИ

Кое е по-скъпо от 5G флашка – флашка против 5G

Страхът и дезинформацията, който се разпространява срещу разгръщането на мобилните мрежи от пето поколение 5G започват да показват своята истинска цел. Тя е същата, която феновете на конспиративни теории обвиняват телекомите – пари. Във Великобритания покрай масовата истерия, която се причинява от фалшиви новини бяха запалени десетки 3G и 4G базови станции, които вандалите мислеха за 5G. Сега, след като разпалиха фобиите на обикновените хора, част от основните лица проповядващи конспиративните теории се опитват да се възползват от насадения страх и да трупат финансови дивиденти.

В тези условия, на Острова започнаха да се продават фалшиви USB флаш памети, за които се твърди, че предпазват от вредните излъчвания на новото поколение мобилна мрежа. Цената им започва от 283 паунда без ДДС (над 600 лева), а зад тях стои бивш учен, който в момента се занимава с разпространението на дезинформация за 5G и продажбата на всякакви „чудодейни джаджи“.

Измамата разкрита от BBC има доста интересна история, с много силна нотка на ирония. Причината е, че едно от реалните опасения за новото поколение мобилни мрежи е, че операторите трудно ще могат да изградят бизнес модели и ще са принудени да вдигнат цените на своите услуги и на устросйтвата. Това вече се случва с последните модели смартфони. Оказва се, че анти 5G джаджите не само ги конкурират по цени, но дори ги надминават с много, особено по отношение на маржа на печалба.

Фалшивият щит

5GBioShield-scam-2

5GBioShield представлява кристална USB памет със „специални“ свойства. Тя обещава пълна защита от всякакви вредни електромагнитни излъчвания в радиус от 8 до 40 метра на ползвателите. Според създателите, флашката е най-ефективна ако се носи или се постави в близост до смартфона или друго електрическо устройство.

Сред функциите ѝ се посочва, че тя ползва процес на квантова осцилация (вид периодично трептене – бел. ред.), която хармонизира вредните излъчвания на нашите джаджи. За нея още се казва още, че възстановява естествената геометрия на атомите, което позволява хармонизиране на живите сили.

Първата индикация за фалшивия продукт намираме още в описанието му. 5GBioShield „излъчва голямо количество жива енергия, която подобрява състоянието на тялото“. Ако предходните научни твърдения звучаха авторитарно, то това вече наподобява тези на „магическите кристали“, които хармонизират енергиите ни.

5GBioShield-scam-3

Оказва се, че разликата между 5GBioShield и нормална кристална USB памет е единствено в цената и малък стикер. BBC поръчват една от измамниците и след изследването ѝ от специалисти се оказва стандартна такава с вместимост от 128GB. Подобни кристални флашки, брандирани по желание на клиента струват под 20 паунда, ако се направят във Великобритания. При поръчка от Китай цената им може да падне до 5 паунда. 5GBioShield се продава за 283 паунда или между 14 и 56 пъти по-скъпо. Това се казва марж на печалбата.

Самият стикер не изглежда с нищо по-различно от стандартните лепенки, които се продават по едно пени листа.

5GBioShield и брилянтният учен…

Ilija Lakicevic scammer

Другата голяма индикация за измамата може да открием, като изследваме единият от създателите на 5GBioShield – професор Илия Лакичевич. Той е давал множества интервюта през последните години, в които говори за негативните и опасни ефекти от различните излъчвания и влиянието на човека. Включително се е изказвал против 5G технологията.

Роден в Черна гора в бивша Югославия през 1950 г. той разполага с повече от внушителна кариера на учен. През 1973 г. завършва физика във Факултета по естествени науки и математика в Белградския университет. Две години по-късно получава работно място в Института по физика в Белград, а след още две взима и магистърска степен.

До 1982 г. вече е доктор по атомна и плазмена физика в Белградския университет. Три години по-късно започва научна работа в Германия, която продължава до началото на 90-те години в Института Макс-Планк в Мюнхен. Връща се в Института по физика в Земун, Сърбия през 1991 г., където работи близо десетилетие в сътрудничество с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН. През това време става и професор по физика.

… който попада в плен на езотеризма

stck-magic-trick

Всичко това отива на кино буквално в края на 2000 г. Тогава Лакичевич напуска научните среди, за да „поеме по своя път в откриването и учението на принципите и законите на Бог за сътворението“. Десетилетие в преследване на „свещената цел“, по негови думи той ги разкрива, като все още те остават „неизвестни“ за широката публика.

Резкият завой от блестящата му кариера на учен към езотеризма не спира само с излизането му от съответните научни среди. Той започва да създава различни „чудотворни“ джаджи, които трябва да решат фундаментални проблеми на човека. Първият му голям „продукт“ в тази нова сфера е стикерът Tesla Radiation Balancer, който освен че използва името на легендарния физик Никола Тесла, се смята, че „магически“ преработва вредните излъчвания. Вече споменахме, че това е просто обикновена лепенка.

Другият му голям „продукт“ е Natural Nuclear Waste Management System, за който се твърди, че преработва по същия начин ядрените отпадъци. Като се използва принципът, че „във всяно нещо в природата има ДОБРО“ и така негативните ефекти се нулират.

За да звучат всички тези твърдения убедителни, Лакичевич с гордост обявява, че тези негови решения са сертифицирани от Института Hado Life на доктор Масару Емото. Това е същият човек, който смята, че водата променя свойствата си ако бъде облъчена с позитивна енергия и съответно с негативна. Тези твърдения са оборени от наука и допълнително потвърждават факта, че Лакичевич отдавна не използва рационални методи. Какво може да очакваме от човек, който обявява в заглавието на сайта си „Аз, също така съм Господ“.

Този случай показва много ясно, защо трябва да проверяваме информацията, която намираме в интернет и как измамниците не са само хакери.

Свързани статии

Back to top button