ТЕХНОЛОГИИ

Влогърите са новия фокус на Sony в тяхната камера ZV-1

Преди повече от половин век, мечтата на всеки младеж е била да бъде космонавт или летец. Сега тя се трансформира да бъде популярен влогър във видео платформите и социалните мрежи. Това донякъде ги прави новата масова аудитория, която ще се нуждае от добра камера. Независимо, колко еволюираха смартфоните и фактът, че някои онлайн звезди не използват специализирана техника, повечето все пак опират до професионалното заснемане.

Затова не е изненада, че Sony се насочва именно към влогърите при представянето на новата си камера ZV-1. Основните акценти при нея са високо качество на картината и звука, но в комбинация с компактни размери и най-вече лесната ѝ употреба.

Стремежът на Sony е да вкарат възможностите на професионалните камери, но с много от автоматичните настройки, които са характерни за смартфоните. ZV-1 е силен наследник на компактните потребителски камери, който ще се появи на пазара през юни на цена от 800 евро за Европа.

Оптимизирана за видео

ZV-1_Front_Whiteback_Tilt-Large

Доста от вас ще кажат – за какво ми е отделна камера при положение, че смартфоните вече могат да правят толкова добри снимки и видео. Особено последните модели на Samsung и Huawei с техните огромни сензори, оптични стабилизации и софтуерна обработка чрез изкуствен интелект. Sony залагат на някои конкретни елементи, които да им дадат предимство пред смартфоните.

Японският гигант разчита на интересната формула от комбинацията на редица професионални възможности и елементи, съчетани с възможността голяма част от настройките да се автоматизират софтуерно. По същия начин, по който функционират до голяма степен камерите на смартфоните. Sony ZV-1 позволява да се постигне качеството и възможностите на скъпите и специализирани фотоапарати, но в много по-компактна опаковка и по-лесно управление.

Първият такъв в нея е хибридния автофокус, който е ключов при снимане на видео в движение. Това все още е голямата разлика между смартфон сензорите и тези на специализираните камери. Sony ZV-1 позволява проследяване на обекти и очи в реално време, също функция, която тепърва навлиза при умните телефони.

Софтуерната оптимизация е друг важен елемент, който е насочен към снимане на динамични картини в затворени или открити пространства, особено на хора и лица. Автоматичните настройки позволяват да се настройва яркостта на кожата, дори при минимално осветление, като се преследва максимално естествените цветове. Обработката се осъществява чрез процесора за изображения Bionz X, който се използва в големите професионални апарати на Sony от серията α.

Към софтуерните възможности, добавяме автоматични настройки за боке ефект, при който се замъглява задния фон и оставя човека на преден план на фокус. Това е важен елемент при влогърите, тъй като повечето от тях искат да изпъкват при кадрите. Подобен е и специалният режим за представяне на продукти (Product showcase). При него на фокусът пада на предмети, които са на преден план, а се замъглява всичко зад тях. Функция, която може да бъде от полза за много прохождащи влогъри.

Последната екстра е повече за феновете на все по-популярната социална мрежа TikTok. Sony ZV-1 може да снима във вертикален режим, който е наложен като формат в китайското приложение.

Техническите възможности

sony-zv-1-gradient

Sony ZV-1 позволява заснемане на видео в 4K в HDR формат с допълнителни възможности за засилване на яркостта. Камерата разполага със сензор Exmor RS CMOS с вградена DRAM и обектив 24-70mm f1.8-2.8 на Zeiss. Може да снима в забавен кадър със скорост до 960fps.

Аудиото е друг акцент на новия компактен апарат на Sony. Вграденият е насочен трикапсулов микрофон с възможност за слагане на защитна мембрана, която да предпазва при записване в условията на силен вятър. Предимството е, че разполага със стандартен 3.5 мм аудио жак и в комбинация с порта Multi Interface Shoe може да се инсталират различни допълнителни микрофони, подобно на професионалните апарати.

Sony ZV-1 поддържа хибридна стабилизация на картината. Едно от противоречивите решения на японския гигант е да продължи да залага на по-стария формат жакове за зареждане и трансфер на данни – Micro USB. Решението е взето, най-вече, за да може да е съвместима новата камера с останалите аксесоари на компанията, които вече са на пазара.

Към всичко това добавяме доста компактно и леко тяло, заедно с въртящ се LCD екран, който може да позволи на влогърите да снимат и да виждат картината. Последната възможност, която е почти задължителна за подобен тип камери е връзката със смартфона през мобилно приложение, така че устройството да се може да се управлява дистанционно.

Има ли смисъл?

ZV-1_VPT2BT_Grip_TechReviewer-Large

Това може би е големият въпрос, който всеки би си задал, особено в ерата на смартфоните. Sony ZV-1 на хартия е доста добре оптимизирана компактна камера, която може да свърши страхотна работа за прохождащи или любителски влогъри. Най-вече за тези, които направата на видеа за социалните мрежи е по-скоро хоби или странична дейност, отколкото професионална такава. Причината е, че последните ще инвестират време и пари в специализирана техника, за да постигнат максимално качество на продукцията.

Sony ZV-1 все пак показва, че компактните камери могат да намерят живот в ерата на смартфоните. Те, заедно с професионалните фотоапарати показват все още силна съпротива на масовото налагащо се мнение, че умните телефони ще ги заместят напълно. Вярно, успяват да пробиват във все по-специализирани ниши, но успяват да оцелеят.

Свързани статии

Back to top button