НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Apple пуска iOS 13.5 с вградена функция за проследяване от COVID-19

Коронавирус пандемията обърна с главата надолу целия свят и процесите. Дотолкова, че накара двата най-големи конкурента Apple и Google да създадат съвместно система за проследяване на данните на потенциално заразени от COVID-19 потребители. Функция и възможности, които станаха обект на засилена дискусия и спорове дали не нарушават неприкосновеността на личните данни.

Последният ъпдейт на мобилната операционна система на Apple iOS 13.5 е завъртян основно около това съвместно приложение. То е вградено в платформата, но е изключено по подразбиране. Системата за проследяване се активира само когато се инсталира официалното приложение от съответните власти. Тогава то може да изпраща определени данни за местоположение и близост на устройството до други хора или потенциално заразени такива.

Тъй като тя е създадена съвместно с Google, интернет гигантът я направи достъпна по същия начин и за потребителите на Android. Целта на двете компании е във всяка държава да има само едно оторизирано приложение, което да може да се свързва със системата и да препредава данните на властите. Apple и Google все пак работят и с по-големи държави, като САЩ например, където може да има отделни приложения по щати.

Опасенията за приложението

stck-covid-apple-screening-tool

Единното решение на двата технологични гиганта предизвика силна полемика в редица страни, поради опасения за нарушаване на личното пространство на гражданите. Причината е, че се събира доста чувствителна информация и история за това кой къде е бил, в контакт с кого и др. Близостта може да се проследи чрез засичане през Bluetooth, WiFi мрежи и локализацията на самите смартфони.

От една страна е създаването на централизиран подход, при който информацията се събира и предава само и единствено на властите има своите предимства, защото данните не се съхраняват в частни компании. Последното е важно, защото практиката (и скандалите през последните години – справка Facebook и Cambridge Analytica – бел. ред.) показва, че рано или късно те започват да злоупотребяват с тях.

От друга е идеята, че в един момент самите правителства започват да създават подобни решения, които също отварят вратички за друго ползване. Китай се прочу освен с драконовите мерки, но и със силното дигитално проследяване на своите граждани по време на пандемията.

Българският аналог

coronavirus-bg-portal-laptop

Подходът може да бъде много полезен за съответните власти, за да мога да следят движението на хора поставени под карантина или да прегледат исторически кои потребители са били потенциално в контакт със заразен. В България, няколко софтуерни компании сред които ScaleFocus, Software Group, българското звено на SAS Institute и държавната „Информационно обслужване“, изградиха местно приложение с подобни функции, както и информационен портал.

ViruSafe предлага изцяло доброволно попълване на основната информация, която да се подава към властите. До момента, то не се радва на голяма популярност сред българските потребители. Донякъде това се дължи и на ниските нива на заболеваемост в страната.

При информационният портал се получи малко по-забавна ситуация, в която бяха пуснати в България цели два едновременно. Официалният, изграден от „Информационно обслужване“ coronavirus.bg и такъв направен от доброволци – koronavirus.bg. С цел да не се постига объркване и конкуренция между двата, създателите на втория решиха да пренасочват домейна към първия.

Дребните промени в iOS 13.5

Apple добавят и още няколко промени в обновената си мобилна платформа. Едно от тях е да разпознава потребителите, докато носят предпазни маски за лице. Друга има за цел да направи видео разговорите през функцията на Apple Group FaceTime по-лесни за ползване в домашна обстановка чрез филтриране на страничния шум.

Свързани статии

Back to top button