НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Xiaomi представи достъпния флагман Poco F2 Pro

Едно от любимите определения на Xiaomi за своите смартфони е, че те са „убийците на флагмани“. Този ефект, китайската компания постигаше досега с доста силни като характеристики модели на доста по-ниски цени, спрямо аналозите им от другите производители. Правилото важи с пълна сила за техния подбранд – Poco, който доскоро беше специализиран за определени пазари.

Новият Xiaomi Poco F2 Pro продължава тази традиция, като той ще има за цел да затвърди все по-силната позиция на компанията в ключови пазари, като Европа например. Той разполага с премиум хардуер, като високия клас процесор Snapdragon 865 на Qualcomm, на цена от едва 499 евро. Предвид факта, че вече най-скъпите флагмани на Samsung и Huawei надминават прага от 1 000 евро, това е повече от добра оферта.

Засега, единственият проблем е, че няма точна информация, кога точно ще бъде пуснат в продажба и дали ще е наличен в България. Предвид засилените усилията на китайските компании за бюджетни смартфони като Xiaomi и Oppo да се разрастват на Стария континент, включително и у нас, е много възможно моделите от серията Poco F2 да се появят и по родните магазини.

Впечатляващ хардуер

Xiaomi Poco F2 Pro Infographic

Новият смартфон на Xiaomi определено впечатлява с характеристиките си. Голям 6.67-инчов AMOLED екран с FullHD разделителна способност от 1 080×2 400 пиксела. Липсва по-висока от стандартната честота на опресняване, но това е бял кахър, ако се вгледаме в хардуера.

Перлата в короната е премиум чипсета на Qualcomm Snapdragon 865, изграден по 7nm+ архитектура. Това е най-бързият и добър процесор в момента, като разполага и с 5G модул. За последния трябва да се знае, че няма да е наличен на всички пазари, както и, че ще позволява връзка само със съвместни мрежи (NSA). Тоест ще покрива само първоначалния 5G стандарт. Да не забравяме, че все пак говорим за смартфон под 500 евро.

Оперативната памет варира между 6GB и 8GB, като пру първата имаме 128GB място за съхранение, а при втората – 256GB. Батерията е 4 700 mAh, което вече се превръща в стандарт за подобен тип смартфони. Xiaomi Poco F2 Pro поддържа бързо зареждане от 30W през USB Type C конектора. Друга особеност е, че смартфонът запазва аудио жака за слушалки.

Камерите са четворна основна, като водещ е вече превърналия се в стандарт при смартфоните от среден и флагмански клас 64MP сензор. Към него имаме още 13MP широкоъгълен, 5MP макро и 2MP дълбочинен. Предната селфи камера запазва дизайна си от Poco F1, която механично изскача от тялото на смартфона и при новия Poco F2 е с 20MP сензор.

Агресивната стратегия

xiaomi-poco-ui

Xiaomi допреди известно време беше наличен основно през онлайн продажби в някои държави извън Китай. Компанията се разраства с бързи темпове, като през последната година навлезе и в официалните канали в България. В Европа тя жъне успехи и вече заплашва да размести пластовете в утвърдените лидери на Стария континент – Samsung, Huawei и донякъде Apple.

Xiaomi с основната си линия Redmi печели вниманието на потребителите най-вече с ниските си цени. Последните модели обаче намаляват разликата спрямо премиум флагманите на конкурентите, което постави под въпрос, дали китайската компания ще продължи по възходящия път на растежа. Xiaomi Poco F2 Pro връща ценовата ѝ политика и съответно предимството в съотношението цена-качество. Предвид факта, че цената на смартфона е обявена за момента само в евро, подсказва, че пазарът в Европа ще е основната му цел.

Има доста логика в налагането на Poco F2 Pro на Стария континент. По принцип, доста от моделите на подмарката са реално ребрандирани модели Redmi. Разликата с последните е в софтуера – и двете са базирани на платформата Android в комбинация с интерфейса на Xiaomi MIUI. При Poco устройствата, той е доста по-изчистен и близък до нормалната версия на най-популярната мобилна операционна система. Което съответно ще ги направи по-привлекателни за пазарите извън Китай.

Свързани статии

Back to top button