НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Бюджетните смартфони Realme 6 на Oppo дебютират в България

Последната серия достъпни смартфони Realme 6 на китайската компания Oppo дебютират официално в България. Досега, техните устройства се предлагаха основно през специализирани онлайн магазини. Амбицията на Oppo в страната е скоро те да бъдат достъпни и през трите мобилни оператора. В прессъобщението на компанията до медиите не са посочени конкретни срокове, както и с цените за местния пазар. Посочени са, че първо ще се появи в големите „партньорски“ вериги магазини и след това при телекомите.

Българските потребители ще могат да избират между три модела – Realme 6, 6i и C3. Малко по-скъпата Pro версия няма да е официално налична засега, но най-вероятно потребителите ще могат да я намерят по предишните международни онлайн канали. Цените и на трите налични в България модела са доста апетитни – обявените за Европа такива за Realme 6 е 216 евро (около 430 лева), Realme 6i е 199 евро (под 400 лева) и Realme C3 е около 120 евро (под 250 лева).

Стратегията на Oppo за страната е повече от ясна – те се целят в бюджетния клас под 500 лева. Китайската компания започна силно да навлиза в Европа през първите месеци на 2020 г. В западната част на континента тя вече жъне успехи.

Realme 6 – добрата сделка

Oppo Realme 6

За подобни цени, феновете на последния писък на технологиите ще останат леко разочаровани. Смартфоните Realme на Oppo, обаче не са флагмани. Въпреки това, те предлагат доста добри възможности на доста ниска цена. От трите модела, които китайската компания обяви в България, най-добре стои Realme 6. Срещу около 430 лева се предоставят доста от тенденциите и характеристиките, които бихме очаквали от модерен смартфон пуснат през 2020 г. дори от по-висок клас.

Голям 6.5-инчов LCD екран с резолюция 1 080×2 400 пиксела, но и честота на опресняване от 90Hz. Последното е доста голяма изненада в този ценови сегмент. Задното гнездо с камери е четворно, като основната разполага с 64MP сензор, възможност, която също е изненада в смартфон за тези пари. Имаме втори 8MP широкоъгълен и два 2MP дълбочинен (черно-бял) и за макро снимки. Предната камера е 16MP, която е предостатъчна за подобни функции.

Предвид ниската цена на Realme 6 в България може да предположим, че тук ще се продава най-достъпната версия с 4GB оперативна RAM памет и 64GB място за съхранение. Батерията е 4 000 mAh, с опция за бързо зареждане от 30W през USB Type C порт.

За този клас смартфони, това е нормална практика. За момента Realme 6 звучи като супер изгодна оферта, но има няколко компромиса. Основният е в процесора, той е осемядрен, но е нисък клас, производство на Mediatek с 12nm архитектура. Това не е малък проблем, предвид факта, че приложенията за самртфони стават все по-тежки. Трите модела на Realme 6 идват с Android 10, но със собствен интерфейс Realme UI, който може да не пасне по вкуса на всеки.

Realme 6i и C3 – повече компромиси

Oppo-Realme-C3

Когато цената пада под 400 лева е нормално да има повече компромиси. При Realme 6i и C3 те не се изразяват само с процесорите. Двата модела имат еднакви екрани – 6.5-инчови, но с резолюция 720×1 600 пиксела и стандартна честота на опресняване от 60Hz.

Камерите при Realme 6i също отиват с един клас надолу. Основната пада на 48MP, запазват се останалите три, като някои от тях са без някои функции. Предната продължава да е 16MP. При C3 имаме класически пример за нисък клас – основната е 12MP и две по 2MP, няма отделна широкоъгълна, а селфи камерата пада на 5MP.

Батериите и на двата са по 5 000 mAh, като на Realme 6i имаме бързо зареждане, докато при най-евтиния модел – не. Това се дължи на факта, че Realme C3 разполага със стандартен Micro USB жак, а не с Type C.

Силна конкуренция на Oppo

 

Canalys-Italy-q1-2020

От трите модела, определено грабва окото Realme 6, който ще натисне останалите производители в бюджетния клас да вкарват повече функции на по-ниска цена. Тази непрекъсната надпревара прави изключително динамична пазарната обстановка в този сегмент. Xiaomi и Motorola (заедно със смартфоните Lenovo) умело се възползваха от нея през последните две години.

Nokia с нейния стремеж за индустриален дизайн успя в началото да привлече погледите, но вече много трудно удържа на натиска от китайските производители.

Има леки заченки на смяна на такитаката при Xiaomi, които започнаха да пускат по-скъпи модели, но с 5G свързаност. Подобен ход предприема и Nokia. Това в краткосрочен план ще изиграе лоша шега на компаниите, но в дългосрочен може да доведе до своите предимства. Резултатите вече са налице, като Oppo прави първи силни крачки към завладяване на Европа.

Свързани статии

Back to top button