НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Nokia представи първият си 5G смартфон

Брандът Nokia, в момента развиван от финландската компания HMD Global представи първия си 5G смартфон, както и обнови портфолиото си от достъпни устройства. Новият модел, съвместим с петото поколение мобилни мрежи, може да се каже, че е един от първите, които са на цена под 1 000 евро. Ако не броим, 5G приставката на модулния Motorola Moto Z4.

Като цяло, четирите телефона, които Nokia представи показват продължаващата стратегия на компанията за фокусиране към достъпния и средния сегменти на пазара. С изключение на Nokia 9 и донякъде на Nokia 8 Sirocco, HMD Global до момента не е представял истински флагман, както и модел в премиум класа. Засега тенденцията се запазва и през 2020 г.

Надеждата, че HMD Global ще представи флагмански модел, беше покрай партньорството с последния филм по Джеймс Бонд „007: Смъртта може да почака“ (007: No time to die). Очакванията бяха, че компанията ще представи някаква лимитирана серия смартфон. Реалността на това партньорство е специално брандиран и сертифициран… предпазен калъф.

Nokia 8.3 5G

Nokia-8.3-5g-infographic

Новият Nokia 8.3 5G ще е засега най-високия клас смартфони на популярната марка. Той е един от първите, които са съвместими с новите 5G мрежи, на цена около 600 евро. Като по думите на HMD Global, е за момента единствения, който покрива най-много честотни ленти от новата технология. По традиция, Nokia 8.3 има красив индустриален дизайн, характерен за смартфоните на финландската компания. Той следва до голяма степен визията и особеностите на Nokia 7.2 – един от водещите модели в средния клас за 2019 г. Ще разполага с изчистената последна версия на Android 10 One.

Дотук с добрите новини. Nokia 8.3 може да струва в България над 1 100 лева и да е един от малкото с 5G при тази цена, но като останал хардуер е доста по-слаб спрямо своите 4G конкуренти на пазара. В този сегмент AMOLED екраните вече са стандарт, а Nokia 8.3 разполага с голям 6.8-инчов LCD екран.

Разполага с процесор от седмата серия на Qualcomm Snapdragon 765 с 7nm архитектура. Това обаче не е флагманската осма серия на компанията, затова можете да имате известни резерви относно чипсета. Оперативната памет е 6 GB за 64GB версия и 8GB за 128GB. Както можете да видите, базовите показатели са за смартфон във високия спектър на средния клас.

За 5G устройство е задължителна голямата батерия и Nokia 8.3 идва с 4 500 mAh такава. Най-накрая виждаме камера в смартфон на HMD Global с 64MP сензор и Zeiss оптика. Към нея добавяме 12MP широкоъгълна, 2MP макро и 2MP дълбочинен сензор. Селфи камерата е 24MP.

Новите достъпни смартфони

nokia-budget-portfolio-2020

HMD Global представи и два умни телефона в двата спектъра на достъпния клас. Nokia 5.3 и Nokia 1.3. Първият разчита на голямата си 4 000 mAh батерия, USB Type-C порт и четворен блок с камери с 13MP основен сензор, за да се открои от тълпата. Цената е около 190 евро, но по-интересната версия ще е тази с 6GB RAM, която най-вероятно ще бъде по-скъпа и няма да е достъпна на всички пазари.

Nokia 1.3 се опитва да разчупи възможностите на смартфоните, при максимално ниска цена. Той ще струва само около 100 евро. Като срещу тази цена, ще получите стабилно устройство, но с доста скромни технически характеристики. Те са по-скоро в полето на смартфоните от преди 4-5 години, но има една уловка. Освен ниската цена, Nokia 1.3 ползва най-високата версия на Android 10 Go. Това е актуалната версия на платформата на Google, но специално оптимизирана за смартфони с ниски характеристики. Планиран е ъпдейт до Android 11 Go, когато излезе на пазара.

За критиците на Spotify

Феновете на музиката, които все още обичат формата MP3 или са се преродили с класическия модел на Nokia 5310 Xpress Music най-вероятно няма да си намерят мястото от щастие, независимо от извънредното положение, покрай коронавируса. HMD Global възражда класическия модел, като леко обновява дизайна и значително подобрява техническите му възможности.

Свързани статии

Back to top button