НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Колко са важни телеком мрежите по време на пандемия

Болниците и докторите определено са най-важната част в борбата с коронавирус пандемията. След тях са различни професии и служители, които продължават да работят с хора, като служители в магазини за хранителни стоки, фармацевти, доставчици и много други. Първите, дори Google им благодари със специален doodle (анимирана илюстрация) на страницата на своята търсачка. Като, че ли забравяме, че има още една важна категория – служителите на всички комунални услуги, като електро, водо и топло снабдяване и телеком техници.

Предвид социалната изолация и прехвърлянето на цели бизнеси и образование в дистанционна виртуална среда, направи телекомуникационните мрежи по-важни от всякога. Дигиталната инфраструктура и услуги, буквално спасиха голяма част от икономиката в условията на извънредното положение, в което сме поставени в момента. Донякъде ги забравяме, защото вече толкова много сме свикнали на интернет връзката, че я смятаме за даденост.

Мрежите са изправени пред изпитания, защото намаляването на личните контакти на живо се пренасят в дигиталното пространство. Доста компании преминаха към видеоконферентни разговори, други се осъществяват по телефон или чат приложения. Nokia обяви преди 10 дни как расте интернет трафика в условията на пандемия. Сега, производителят на мрежово оборудване обнови данните си, за да имаме по-пълна картина. Към тях добавяме и информацията на Microsoft за това как растат техните услуги за видео връзка, както и мерките на Ирландия, обявени в понеделник за облекчаване на мобилните клетки.

Всички тези действия показват, колко ключова е телекомуникационната инфраструктура и, че колкото повече се дигитализира икономиката ни, толкова по-голям капацитет за интернет връзка ще ни е необходим.

Мрежи под напрежение

Nokia_traffic_february_vs_march

Nokia показа данните, които преминават за състоянието и трафика през изградените с нейно оборудване телеком мрежи. С помощта на своята платформа за анализ чрез изкуствен интелект (AI), финландският производител показа тенденциите преди започване на извънредните мерки, при налагането им и седмица по-късно. Статистиката сравнява тези преди налагането на ограниченията или от началото на февруари, спрямо тези през първите дни на затварянето на обществото (8 и 15 март) и как се развиват нещата седмица по-късно (22 март).

Изводите – трафикът се увеличава с между 30 и 50%, като до голяма степен това се дължи на видеострийминга. Най-засегнатите части на Европа допринасят доста силно в тази посока. Ръстът на видеоконферентните приложения е 300% в САЩ, а при гейминга е отчетено 400% увеличение спрямо нормалните дни.

Nokia_march_15_traffic

Nokia обаче подчертава няколко детайла. Първият е, че като цяло телекомите и доставчиците на онлайн услуги успяват да оптимизират мрежите и продуктите си, така че да няма „тапи“. Това е състояние на крайно претоварване на връзката, при което в един момент до всички потребители стигат само част от пакетите, необходими за дадено действие. С което интернет свързаността „влачи“ или дори „замръзва“.

Nokia_march_22_traffic

Вторият важен детайл е, че резкия скок през първите дни от социалната изолация, е последван от постепенно успокояване на увеличението на трафика. Той до голяма степен е комбинация между достигане на пика на потребление и вследствие на действията на операторите и доставчиците на услуги. Към последните се включва намаляването на качеството на видеострийминга в платформи като Netflix, Disney+ и др.

В последния доклад от април, Nokia подчертават, че пика на растежа на трафика е достигнат, но в същия момент се увеличават опитите за DDoS атаки. При тях, различни мрежи (обикновено от инфектирани устройства) се опитват да претоварят дадени сайтове или услуги с голямо количество заявки. Ръстът на DDoS се увеличава с 40% през март.

Ситуацията в България

crc-logo_bg

В понеделник 13 април, Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) публикува своите данни за увеличението на трафика в телекомуникационните мрежи в България. За периода от последния месец от обявяването на извънредното положение, те показват ръст на 25% на мобилните гласовите услуги спрямо стандартните седмици. Преноса на данни в клетъчните мрежи се увеличил със 17%, докато при фиксираните мрежи ръстът на интернет потреблението е 34%. Фиксираните телефонни услуги (които в повечето случаи вече преминават през интернет или мобилна мрежа) се увеличават с 19%.

Данните като цяло следват европейските тенденции и дори съпоставени с тези на Nokia, поставят страната ни в долната графа по растеж.

КРС формира кризисен център, в който се следят данните от операторите и се определят съвместни мерки, в случай на претоварване на мрежите. От регулатора отбелязват, че качеството на връзките в страната не се е понижило и няма дълготрайни забавяния на достъпа до глобалната мрежа. КРС отчита и факта, че големите телекоми обявиха различни инициативи за предоставяне на допълнителен трафик, с който да се улесни работата на потребителите в състояние на пандемия.

Четирицифрен растеж

Graph showing minutes spent on Microsoft Teams each day. From 560 million to 900 million and finally 2.7 billion on March 31.

Приложението Zoom може да се обяви, като първоначален победител сред решенията за видеоконферентна връзка. То е първи избор на редица компании и доста образователни системи за дистанционно обучение по света. Zoom обаче е обсипан с критика, заради явни проблеми със сигурността, които включват заблуда за нивото на криптираност на връзката, опасност от фишинг атаки и неправомерно споделяне на лични данни.

Другият голям играч в сферата е Microsoft. Софтуерният гигант обяви 1 000% ръст на видеоразговорите в своята корпоративна услуга Microsoft Teams, в която са интегрирани Skype и елементи от Office пакета. По време на пандемията дневните минути, които потребителите прекарват в дигитални срещи се увеличава на 2.7 млрд., което е 200% увеличение спрямо първите дни на налагането на строгите мерки по света.

Държавите, в които се налагат по-строги ограничения за излизане, пътуване, съответно отчитат най-големи ръстове. Затова не е изненада, че към края на март, Италия и Испания доминират по процентно увеличение на ползване на Microsoft Teams, след като част от икономиката се пренася в дигиталното пространство.

Ключовата инфраструктура

eepembrokeshire4-mobile-mast

Тези увеличения на трафика не засягат само фиксираните мрежи, както биха си помислили повечето хора. Висок растеж има и при мобилните, което поставя и клетъчната инфраструктура на изпитание. Тя е доста ключова не само за потребителите в отдалечени места, но и за различните служби и мобилни екипи, когато им трябва бърза интернет връзка. Мобилните мрежи са изключително зависими от радиочестотния спектър, с който разполагат. Той е кръвта, по която тече клетъчната връзка и дефицита му оказва влияние върху капацитета на инфраструктурата и преноса на данни.

Ситуацията е такава в Ирландия, че държавата реши да предостави допълнителни честоти на телекомите при доста символични цени. Правителството в Дъблин отпуска допълнителен спектър от 700MHz и 2.6GHz, както и променя условията за ползване на този в 2.1GHz. Идеята е операторите да имат допълнителен капацитет за преноса на данни през 4G мобилни мрежи. Временните лицензи важат за 3 месеца и ще струват по 100 евро, като не се уточнява дали цената е за MHz от лента или общо. Каквато и да е точно, тя във всички случаи е символична, на фона на традиционните търгове.


jeremy-godfrey-comreg-quote„Допълнителният спектър ще помогне на мобилните оператори да се справят с увеличеното потребление в техните мрежи“ Джереми Годфри, председател на ирландския телеком регулатор ComReg


„Допълнителният спектър ще помогне на мобилните оператори да се справят с увеличеното потребление в техните мрежи“, коментира Джереми Годфри, председател на ирландския телеком регулатор ComReg.

В същия момент, мобилните оператори и държавните власти по света са изправени и пред друго изпитание – масовата дезинформация за 5G мрежите. Конспиративни теории обвързаха новото поколение инфраструктура с разпространението на COVID-19 вируса, което подстрека потребители да запалят мачти на телекомите във Великобритания и Нидерландия.

Лондон осъди жестоко действията и предприе крути мерки за ограничаване на дезинформацията в социалните мрежи и медиите в страната. Зам.министър-председателят дори обяви конспиративните теории за „опасно безумие“ и „боклук“, който трябва да спре. Британските власти определиха мобилната инфраструктура за ключова и основна линия за комуникация между спешните и здравни служби в страната по време на пандемия. Най-голямата ирония е, че запаленото оборудване дори не е 5G, а съдържа 3G и 4G клетки, както и оптични и телефонни кабели.

Свързани статии

Back to top button