НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Устройствата с двойни екрани вече не са приоритет на Microsoft

Технологичните гиганти заложиха на редица нови форми и концепции при мобилните устройства, през 2019 г. Най-голямо внимание привлякоха смартфоните със сгъваеми екрани, които дебютираха на пазара, водени от моделите на Samsung и Huawei. По същото време, Microsoft показа малко по-различна визия за бъдещето на мобилните джаджи. Форматът отново е сгъваем, но разчитат на двойни екрани, вместо на един, който се огъва. Те трябваше да бележат и дългоочакваното завръщане на софтуерния гигант на пазара за смартфони. Новите Surface Neo и Duo трябваше да видят бял свят към края на настоящата 2020 г.

Източници от компанията на Zdnet обаче попарват тези надежди. Според тях, Microsoft няма да пусне Surface Neo и Surface Duo през тази година. Технологичният гигант също така няма да е готов със софтуерната оптимизация на следващото поколение Windows 10X за устройства с повече от един екран. По този начин, дори други производители няма да могат да се възползват от оптимизацията на платформата за подобни продукти.

Нов фокус

Surface-book-2

Microsoft се фокусира приоритетно да подготви обновената си операционна система първо за традиционните лаптопи и персонални компютри. В тях се включват и хибриди 2в1, които комбинират таблет и лаптоп, разполагат със сензорен екран, както и най-класическите устройства.

Причината е тривиална – компанията се опитва да отговори на все по-силния натиск на евтините и достъпни Chromebook компютри, които набират популярност на пазара в САЩ. Платформата на Google, базирана на най-популярния браузър в момента Chrome, разчита основно на облачни услуги за работа и по този начин се позволява създаването на лаптопи на по-ниска цена.

SurfaceDuo-1

Има и друга причина за забавянето и тя е пандемията от коронавирус, която разстрои напълно веригата за производство и доставки за технологични продукти. Това се дължи на факта, че Китай беше засегнат силно в началото на годината и явно не всички закъснения ще бъдат компенсирани. Microsoft явно са преценили, че вместо да залагат само на надежди, че всичко ще бъде навреме за лаптопа с двоен екран Surface Neo, са предпочели да префокусират дейността си. Отделно, социалната дистанция, налага софтуерният гигант да се адаптира към нея с дистанционна работа. Това също може да повлияе върху дейността по тестването на новите устройства.

От Zdnet изразяват надежди, че смартфонът с два екрана базиран на Android може и да се появи около коледните и новогодишни празници на 2020 г. Microsoft продължава с тестовете на Surface Duo, но с какво темпо няма потвърдена информация.

Зад воала на Windows 10X

Surface-Neo-Windows-10x

Една от основните особености на Windows 10X е да може да работи бързо и плавно на устройства с няколко екрана. Другият голям плюс на бъдещата платформа е възможността да поддържа пълния спектър от приложения под UWP, PWA, уеб-базирани и традиционните Win32. За последните ще се използва технология за виртуализация, която се описва като „контейнери“. При нея, приложенията за Win32 ще се пускат в отделна среда, която симулира класическата архитектура.

По този начин, лаптопите, базирани на Windows 10X няма да са ограничени само до програмите налични в Windows Store-а, които са по-леки и могат да се подкарват на по-слаби машини. Те ще могат да ползват и стандартните такива. При това без да се изискват прекалено много хардуерни ресурси. Поне такава е идеята на теория.

Хипотетично по същия начин могат да се пускат и приложения за Android, но предвид доста сложните отношения между Microsoft и Google в тази насока, това е малко вероятно. Много добър пример беше Nokia, която само няколко месеца преди да мине напълно под шапката на софтуерния гигант пусна смартфони, базирани на Android приложения. На секундата, в която трансакцията беше приключена, тези устройства потънаха в забвение.

Свързани статии

Back to top button